«Για τον πρώην πρωθυπουργό θα δούμε με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας. Και αυτό θα το δουν οι βουλευτές. Επαναλαμβάνω είναι θέμα της Βουλής. Φυσικά, είναι κυβερνητική η πλειοψηφία και θα λάβουμε μια συντεταγμένη θέση, αλλά πρώτα να δούμε το περιεχόμενο», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος υπογράμμισε ότι «έγινε μια προσπάθεια ένα οικονομικό σκάνδαλο να μετατραπεί σε πολιτικό σκάνδαλο μόνο στην Ελλάδα».
«Αυτό που εξετάζεται τώρα είναι εάν υπήρχε σκευωρία, με στόχο κάποια ονόματα, μεταξύ των οποίων πρώην πρωθυπουργοί, Ευρωπαίος επίτροπος, διοικητής της Τραπέζης Ελλάδος, να κρεμαστούν στα μανταλάκια ως άνθρωποι οι οποίοι είχαν εμπλοκή σε αυτό το σκάνδαλο», συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ: «Οταν λέμε ότι δεν θα στηθεί βιομηχανία Εξεταστικών εννοούμε ότι δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε ζητήματα ώστε να στοχοποιηθούν πολιτικοί μας αντίπαλοι. Οταν, όμως, υπάρχουν στοιχεία, όπως τώρα που έρχεται ένα θέμα στη Βουλή, φυσικά και θα εξεταστεί. Προχωράμε, αλλά δεν ξεχνάμε. Επομένως, δεν έχουμε καμία διάθεση κουκουλώματος».
Από την πλευρά του, ο Νίκος Τσούτσιας, διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρώην πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, τόνισε στον AΝΤ1 ότι όλα θα βγουν στο φως, ενώ ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, δήλωσε στον ΣΚΑΪ ότι «δεν είναι κυβερνητικό ζήτημα τι θα κάνει η Βουλή». Σχολίασε πάντως πως «εάν υποτεθεί ότι όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας σε σχέση με την κατάθεση του κ. Αγγελή είναι αληθή, τότε προφανώς τίθεται δίλημμα να διερευνήσουμε εάν αυτού του είδους η σκευωρία έχει συμβεί ή όχι και φαντάζομαι ότι με κάποιο τρόπο θα διερευνηθεί».
Αποπληρωμή
Την ίδια ώρα, πάντως, πληθαίνουν οι ενδείξεις για το θετικό κλίμα στην οικονομία, ενώ ικανοποίηση επικρατεί στην κυβέρνηση μετά και την κατάθεση του αιτήματος για πρόωρη αποπληρωμή του ακριβού μέρους του δανείου της χώρας από το ΔΝΤ.
«Η κίνηση αυτή ενισχύει την αξιοπιστία της χώρας, βελτιώνει τους δείκτες βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους και εξοικονομεί πόρους για το Ελληνικό Δημόσιο», σχολίασε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει τελείως διαφορετική τακτική από εκείνη που είχε οδηγήσει τον προκάτοχό του σε απομόνωση στο Μέγαρο Μαξίμου, επιδιώκοντας και ως πρωθυπουργός να βρίσκεται σε άμεση επαφή με την κοινωνία.
Ο Δένδιας παρουσίασε τις νέες Ένοπλες Δυνάμεις: Κλείνουν 137 στρατόπεδα - Αντί-drone σύστημα σε κάθε μονάδα
Υλοποιώντας, μάλιστα, μία ακόμη προεκλογική δέσμευση, ότι θα επισκέπτεται κάθε μήνα κάποια περιφέρεια για να συνομιλεί απευθείας με τους πολίτες, μεταβαίνει σήμερα στην Ηπειρο, απ’ όπου αναμένεται να εκπέμψει και μηνύματα τόσο για τον πρωτογενή τομέα όσο και για το ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων που συνιστά ένα από τα μείζονα που καλούνται να αντιμετωπίσουν πολλές περιφέρειες της χώρας.
Ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί επίσης τη Βίτσα, όπου θα υποστηρίξει το αίτημα για την ένταξη των Ζαγοροχωρίων στον Κατάλογο των Πολιτιστικών Τοπίων της UNESCO. Ο επόμενος σταθμός σχετίζεται με τον πρωτογενή τομέα, καθώς ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στο αγρόκτημα της Ιεράς Μονής Βελλά Ιωαννίνων που παράγει και προσφέρει δωρεάν γαλακτοκομικά προϊόντα σε ιδρύματα της Μητρόπολης και πολίτες, ενώ θα επισκεφθεί και το Αρχαίο Θέατρο Δωδώνης.
Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη θα ολοκληρωθεί στα Ιωάννινα, όπου θα συναντηθεί με το δήμαρχο, Μωυσή Ελισάφ.
Εκλογικός νόμος
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση προετοιμάζει τις επόμενες παρεμβάσεις που αφορούν, μεταξύ άλλων, και στον εκλογικό νόμο. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Στέλιο Πέτσα, ο νόμος για τη διευκόλυνση των Ελλήνων του εξωτερικού θα έρθει μέσα στον Οκτώβριο, ενώ η κυβέρνηση θα δει στον εκλογικό νόμο και το ζήτημα της επιστολικής ψήφου όχι μόνο για τους Ελληνες που ζουν στο εξωτερικό αλλά και για τους Ελληνες εντός της επικράτειας. Οπως ανέφερε ο κ. Πέτσας στον ΣΚΑΪ ο εκλογικός νόμος θα έρθει μέσα στον Νοέμβριο και θέση της κυβέρνησης είναι ότι «με ποσοστό γύρω στο 40% θα πρέπει να μπορεί ένα κόμμα να σχηματίσει μια σταθερή κυβέρνηση». Σύμφωνα με τον ίδιο «δεν έχει εξεταστεί, αυτή τη στιγμή, θέμα να αλλάξει το όριο του 3%».
Στο μεταξύ, στο επίκεντρο της κυβερνητικής κριτικής παραμένουν και… «τα Syrizonomics του κ. Τσίπρα», όπως λένε χαρακτηριστικά στο κυβερνών κόμμα, σχολιάζοντας ότι «ο πρώην πρωθυπουργός, αφού άλλαξε το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη τις βασικές παραδοχές της παγκόσμιας οικονομικής θεωρίας, την Κυριακή επιχείρησε να μας “αποδείξει” ότι έχουν ήδη μειωθεί τα πρωτογενή πλεονάσματα, χωρίς μάλιστα να το καταλάβει κανένας. Ούτε καν ο πρώην υπουργός Οικονομικών, ο κ. Τσακαλώτος».
Η συνάντηση με τον Τραμπ
Για τις 24 Σεπτεμβρίου «κλειδώνει» η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ
Σύμφωνα με πληροφορίες, την επόμενη ημέρα αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν.
Από την έντυπη έκδοση