Σημειώνεται ότι τόσο η κυρία Κοκοτίνη, όσο και η κυρία Καλού, που ήταν οι προηγούμενες επιλογές του Αλέξη Τσίπρα για την ηγεσία του Αρείου Πάγου, αρνήθηκαν να παρουσιαστούν ενώπιον της Διάσκεψης των Προέδρων.
Με επιστολή τους σύμφωνα με τους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ τόνισαν ότι δεν «υπήρξε οποιαδήποτε αιτιολόγηση που να εξηγεί και να τεκμηριώνει τη μη υπογραφή των προεδρικών διαταγμάτων. Κατά τους ίδιους στις ίδιες επιστολές ανέπτυξαν επίσης το «νομικό σκεπτικό για ποιο λόγο αυτή η διαδικασία έχει μια σειρά από θεσμικά προβλήματα», εκτιμώντας ότι «θα έπρεπε το υπουργικό συμβούλιο να αιτιολογήσει γιατί δεν συνέχισε τη διαδικασία από εκεί που διεκόπη»!
Μητσοτάκης στο TikTok για Gigabit Voucher: Χτίζουμε τις υποδομές για ένα ψηφιακό μέλλον
«Θεωρούμε ότι η διαδικασία αυτή είναι μια θεσμική παραδοξότητα δεν υπήρξε ουδεμία αιτιολόγηση για τη μη υπογραφή των Προεδρικών Διαταγμάτων για τη διαμόρφωση των οποίων είχαν τηρηθεί οι νόμιμες διαδικασίες σύμφωνα με το Σύνταγμα», τόνισαν στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Απαντώντας ο γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ Σταύρος Καλαφάτης ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση «αποκαθιστά τη θεσμική τάξη και στο ζήτημα της δικαιοσύνης. Ο ΠτΔ δεν είχε υπογράψει τα σχετικά προεδρικά διατάγματα και η κυβέρνηση δεν έκανε θεσμική βουτιά στην επετηρίδα και κινήθηκε με όρους αξιοκρατίας».
Οι προτάσεις της Διάσκεψης των Προέδρων θα κατατεθούν στο υπουργικό Συμβούλιο που θα κάνει και την τελική επιλογή την οποία θα πρέπει να εγκρίνει, ψηφίζοντας το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Αύριο θα συνεδριάσει η Διάσκεψη προκειμένου να επιλεγούν τα πρόσωπα που θα προταθούν για τη θέση του Εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου της χώρας.