Ο κ. Παππάς, όμως, που ανήκει στο προεδρικό περιβάλλον, εκφράζει τη μία από τις δυο τάσεις στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου για το μέλλον του κόμματος. Η προοπτική ο ΣΥΡΙΖΑ να μετατραπεί σε σοσιαλδημοκρατικό κόμμα είναι αυτή που προωθεί ο Αλέξης Τσίπρας.
Στον αντίποδα βρίσκεται η πρόταση άλλων κορυφαίων στελεχών, που επιθυμούν ο ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει ένα κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς. Είναι ενδεικτική η αναφορά του Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος προειδοποίησε («ΕφΣυν») ότι το κόμμα «θα πρέπει να αποφύγει τη σοσιαλδημοκρατικοποίηση, όταν μάλιστα ο χώρος της σοσιαλδημοκρατίας σχεδόν σε όλη την Ευρώπη βρίσκεται σε βαθιά κρίση προσανατολισμού και στρατηγικής». Την ίδια θέση μοιράζονται βουλευτές όπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η ομάδα των «53», αλλά και ο Νίκος Βούτσης.
Παρά το αντιπολιτευτικό κρεσέντο κατά της κυβέρνησης, στο οποίο προχώρησε τις τελευταίες ημέρες ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τα νομοθετήματα της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και την άρση ασυλίας του Παύλου Πολάκη, κορυφαίας σημασίας ζήτημα για την Κουμουνδούρου αποτελεί αυτό του μετασχηματισμού του κόμματος. Η διαδικασία μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να μπει στις ράγες στις αρχές Σεπτεμβρίου και εκ των πραγμάτων αυτό το ζήτημα θα διαμορφώσει και την ατζέντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο Δένδιας ενημέρωσε τον Μητσοτάκη για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και τον θόλο
Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, ήδη από το βράδυ της ήττας των εθνικών εκλογών, είχε ανακοινώσει από το Ζάππειο ότι «κλείνει για τον ΣΥΡΙΖΑ ένας μεγάλος κύκλος», υποστηρίζοντας ότι το ποσοστό 31,5% αποτελεί εντολή μετασχηματισμού του κόμματος. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις για τη μετεξέλιξη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν ξεκινήσει σε κλειστές συσκέψεις αμέσως μετά το δυσμενές αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του περασμένου Μαΐου. Εκεί ο κ. Τσίπρας, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είχε διαμηνύσει στους συνεργάτες του ότι το κόμμα για να μπορέσει να επιβιώσει από την ήττα «θα πρέπει όχι μόνο να αλλάξει φυσιογνωμία, αλλά να μετασχηματιστεί σε μια προοδευτική παράταξη». Σε εκείνες τις συσκέψεις, όμως, αρκετά στελέχη φέρονται να είχαν εκφράσει τη διαφωνία τους προς τον πρώην πρωθυπουργό, επισημαίνοντας μάλιστα την αδύναμη θέση στην οποία επρόκειτο να βρεθεί ο κ. Τσίπρας μετά τη διαφαινόμενη ήττα του στις εκλογές του Ιουλίου. Ωστόσο, το απρόσμενα υψηλό ποσοστό που πέτυχε ο ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές διέσωσε πολιτικά και τον κ. Τσίπρα, ο οποίος κατάφερε να παραμείνει κυρίαρχος των εξελίξεων στο κόμμα του. Η αναφορά του κ. Τσίπρα, τη νύχτα της 7ης Ιουλίου, για «μετασχηματισμό» του ΣΥΡΙΖΑ, που καθίσταται «μεγάλη δύναμη της δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης», ήταν πάνω απ’ όλα ένα μήνυμα με αποδέκτη το εσωτερικό του κόμματός του.
Οι συζητήσεις και οι ζυμώσεις στον ΣΥΡΙΖΑ θα κορυφωθούν τον Σεπτέμβριο, εν όψει και της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής. Αυτή τη στιγμή η Κουμουνδούρου έχει χωριστεί σε δυο στρατόπεδα, με τον κ. Τσίπρα να βαδίζει σε τεντωμένο σχοινί, επιχειρώντας να αμβλύνει τις αντιδράσεις και να ενώσει τις δυο κυρίαρχες τάσεις. Το προεδρικό επιτελείο προωθεί την πρόταση μετασχηματισμού του κόμματος, που προϋποθέτει όμως πρώτα το άνοιγμα στην κοινωνία. Αυτό μάλιστα, θα πρέπει να γίνει πριν από το συνέδριο όπου θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, πιθανότατα εντός του 2019.
Εγγραφές νέων μελών
Στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ αντιλήφθηκε την αποξένωσή του από την κοινωνία, από τα εργατικά συνδικάτα, από τους φορείς, ακόμη και από τα πανεπιστήμια. «Τώρα ήρθε η ώρα να ανοίξουμε τις πόρτες μας, να δημιουργήσουμε οργανικές σχέσεις με την κοινωνία, τους θεσμούς και τους φορείς, να συναντήσουμε πολίτες από την τοπική αυτοδιοίκηση, τα συνδικάτα, τους επιστημονικούς συλλόγους και τα κινήματα», υποστήριξε ο κ. Παππάς. Στόχος της ηγεσίας του κόμματος είναι τους επόμενους μήνες να γίνουν εγγραφές νέων μελών στην Αθήνα και την περιφέρεια, σε μια προσπάθεια ο ΣΥΡΙΖΑ να έρθει ξανά κοντά στους πολίτες. «Η κοινωνία θα καθορίσει και το πολιτικό μας στίγμα», δήλωσε με νόημα (Πρακτορείο 104,9) ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και εξάδελφος του πρώην πρωθυπουργού, Γιώργος Τσίπρας, ο οποίος μάλιστα υποστήριξε ότι το συνέδριο πρέπει «να είναι ιδρυτικό ενός νέου κόμματος».
Στο τραπέζι και η αλλαγή ονόματος
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Κουμουνδούρου δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να αλλάξει ακόμη και όνομα, διατηρώντας ενδεχομένως τον όρο «Προοδευτική Συμμαχία», που χρησιμοποιήθηκε στις ευρωεκλογές. Βασικός στόχος πάντως, παραμένει ο «διεμβολισμός» του Κινήματος Αλλαγής, με «μεταγραφές» και άλλων στελεχών. Το επιτελείο του κ. Τσίπρα θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταφέρει να καταστεί κυρίαρχος στον χώρο της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα, με το ΚΙΝ.ΑΛ. να σύρεται τελικά στο κάλεσμα για κοινό μέτωπο, που αναμένεται να απευθύνει ο πρώην πρωθυπουργός στη Φώφη Γεννηματά.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής