Βασικό στοίχημα του πρωθυπουργού είναι να ενισχύσει τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας στο β’ εξάμηνο της χρονιάς ώστε να έχει επιπλέον ισχυρά διαπραγματευτικά χαρτιά για να πετύχει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων.
Ο κ. Μητσοτάκης παρέλαβε τη χώρα με την οικονομία να «τρέχει» με ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ μόλις 1,3% όταν ο προϋπολογισμός προέβλεπε 2,7%, την κυβέρνηση Τσίπρα να έχει εξαντλήσει τα δημοσιονομικά αποθέματα για προεκλογικούς λόγους από τον Μάιο και τις περισσότερες επενδύσεις βαλτωμένες στα υπουργικά γραφεία.
Με τα γκάζια στην κυβερνητική μηχανή, ο πρωθυπουργός έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη των αγορών με αποτέλεσμα τα ελληνικά ομόλογα να τιμολογούνται με τα χαμηλότερα επιτόκια όλων των εποχών ενώ πρόθεσή του είναι τις επόμενες ημέρες να εκδοθούν όλες οι αποφάσεις από τον υπουργό Ανάπτυξης Αδωνι Γεωργιάδη προκειμένου να ξεμπλοκαριστεί η επένδυση στο Ελληνικό που θα σηματοδοτήσει την επιστροφή της Ελλάδας στον διεθνή επενδυτικό χάρτη.
Ηδη δόθηκε σε διαβούλευση το πολυνομοσχέδιο για την προστασία του ασύλου, το ψηφιακό κράτος και την αντιμετώπιση της ακυβερνησίας στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης λόγω της απλής αναλογικής. Το πολυνομοσχέδιο θα εισαχθεί στις συναρμόδιες Επιτροπές της Βουλής με τη διαδικασία του επείγοντος αύριο και θα είναι το τελευταίο νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια την ερχόμενη Πέμπτη, πριν αυτή κλείσει για λίγες ημέρες.
Το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης θα εισαχθεί στην Ολομέλεια, ενώ σύμφωνα με την ενημέρωση από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, την ερχόμενη βδομάδα δεν αποκλείεται να συνεδριάσει η Επιτροπή ΔΕΚΟ χωρίς ωστόσο να γίνει γνωστό ποιον Οργανισμό του Δημοσίου θα αφορά (π.χ. ΔΕΗ, ΕΡΤ, ΕΛΠΕ κ.λπ.).
Παράλληλα, ετοιμάζει το οικονομικό επιτελείο το φορολογικό νομοσχέδιο με τις μειώσεις φόρου σε εισοδήματα νοικοκυριών και επιχειρήσεων, την πριμοδότηση των συναλλαγών με πλαστικό χρήμα και την απλοποίηση του επενδυτικού πλαισίου. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει ήδη τον ρυθμό της κυβέρνησής του λέγοντας από το βήμα της Βουλής ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν ψηφιστεί δέκα βασικά νομοσχέδια τα οποία θα σηματοδοτούν πολιτικά την κυβέρνηση με προοδευτικό πρόσημο.
Επιπλέον, στο υπουργείο Οικονομικών βλέπουν με ικανοποίηση ότι οι αγορές αποτιμούν θετικά τις κινήσεις της κυβέρνησης ωθώντας τα επιτόκια των ομολόγων σε ιστορικά χαμηλά ενώ δεν αποκλείουν τις επόμενες μέρες να έχουμε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας από διεθνείς οίκους αξιολόγησης.
Την ίδια στιγμή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δίνει έμφαση στη διεύρυνση του κόμματος στην κοινωνία. Στην πρώτη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε εξαιρετικά αισιόδοξος. «Θα οδηγήσουμε την Ελλάδα σε καλύτερες μέρες» είπε χαρακτηριστικά, ενώ ανακοίνωσε την αποσύνδεση του δικαιώματος ψήφου στους ομογενείς από τη διαδικασία του νέου εκλογικού νόμου.
«Το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, από τον τόπο διαμονής τους, καθίσταται προτεραιότητα, η σχετική ρύθμιση έρχεται -σύντομα και αυτόνομα- στη Βουλή και ελπίζω στο ζήτημα αυτό να υπάρξουν οι απαραίτητες κοινοβουλευτικές συγκλίσεις. Διότι αν υπάρχει ένα νομοσχέδιο που πρέπει να ψηφισθεί από 300 βουλευτές, είναι αυτό», είπε συγκεκριμένα.
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ν.Δ. κατάφερε όλα αυτά τα χρόνια να ανοίξει τις πόρτες της σε πολίτες που δεν ήταν κοντά της, αλλά παράλληλα και τη σκέψη των στελεχών της σε νέες ιδέες.
«Γνωρίζω ότι υπάρχουν πολλοί που σκέφτηκαν πολύ να μας ψηφίσουν και δεν το έκαναν, για διάφορους λόγους. Πρέπει να αισθάνονται ικανοποίηση από τα πρώτα δείγματα γραφής. Αυτό δεν κατεβάζει τον δείκτη των προσδοκιών. Αυτός ο ρυθμός που έχουμε καλλιεργήσει πρέπει να συντηρηθεί σε βάθος χρόνου», τόνισε και αναφερόμενος στη διεύρυνση της επιρροής της Ν.Δ. στην κοινωνία είπε: «Ως κυβέρνηση διεκδικούμε να είμαστε η κυβέρνηση όλων των Ελλήνων, ως παράταξη πρέπει να γίνουμε το προοδευτικό ρεύμα όσο το δυνατόν περισσότερων Ελλήνων».
Μιλώντας για τα νέα καθήκοντα που δημιουργεί στον κομματικό μηχανισμό η νέα συγκυρία, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως οι οργανωμένες δυνάμεις της Ν.Δ. καλούνται να στηρίξουν την κυβέρνηση, αλλά να μην απορροφηθούν από αυτήν. Νέος γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής ανέλαβε ο Γιώργος Στεργίου και νέος εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. ο Τάσος Γαϊτάνης.
Οδηγίες στα «γαλάζια πρωτάκια» της Βουλής
Τα βλέμματα του Μαξίμου όμως είναι στραμμένα και στο έργο που πρέπει να γίνει στη Βουλή. Γι’ αυτό και πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση του γραμματέα Κοινοβουλευτικής Ομάδας Σταύρου Καλαφάτη (φωτό) με τους νέους «γαλάζιους» βουλευτές. Στην αίθουσα της Γερουσίας βρέθηκαν 53 νέοι βουλευτές σε σύνολο 62 και έλαβαν «οδηγίες» ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα μαζικής κατάθεσης ρυθμίσεων που παρατηρήθηκαν στην προηγούμενη Βουλή αλλά και να βρίσκονται σε συνεννόηση με τους αρμόδιους υπουργούς ώστε οι απαραίτητες παρεμβάσεις να γίνονται νωρίτερα, δίχως να απαιτείται η κατάθεση εκπρόθεσμης βουλευτικής τροπολογίας.
Επίσης, ζητήθηκε από τους νέους βουλευτές να βρίσκονται όσο το δυνατόν περισσότερο στη Βουλή, στις επιτροπές που συμμετέχουν αλλά και στην Ολομέλεια. Κι αυτό ώστε να μην παρατηρούνται φαινόμενα όπως οι συνεδριάσεις να γίνονται με ελάχιστους κυβερνητικούς βουλευτές.
Την ίδια ώρα, οι νέοι βουλευτές έλαβαν πληροφορίες σχετικά με τις επίκαιρες ερωτήσεις, τις επερωτήσεις, τη διαδικασία κατάθεσης τροπολογίας και γενικότερα τη λειτουργία των κοινοβουλευτικών διαδικασιών. Εκτός από τον κ. Καλαφάτη, τα γαλάζια «πρωτάκια» έλαβαν συμβουλές από τον κ. Τασούλα και τον κ. Τραγάκη.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής