Βουλευτές και στελέχη στην Κουμουνδούρου παραμένουν σε ετοιμότητα και παρά τους ρυθμούς θερινής ραστώνης, στους οποίους σταδιακά μπαίνει η χώρα, προετοιμάζονται για σκληρή αντιπαράθεση με την κυβέρνηση. Φορολογικές ελαφρύνσεις, μείωση του ΕΝΦΙΑ, κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και η επαναδιαπραγμάτευση των πλεονασμάτων, είναι τα βασικά ζητήματα που μπαίνουν στο αντιπολιτευτικό στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ.
Μια πρώτη γεύση της πολιτικής αντιπαράθεσης που αναμένεται να ακολουθήσει έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος. Μάλιστα, οι τόνοι ανέβηκαν όταν ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης κατηγόρησε την κυβέρνηση για απουσία των προβλεπόμενων από τον κανονισμό της Βουλής συνοδευτικών εγγράφων. Στο φορολογικό νομοσχέδιο, πάντως, η αξιωματική αντιπολίτευση επέλεξε να κρατήσει χαμηλούς τόνους, ασκώντας πάντως κριτική για τις τροποποιήσεις διατάξεων της προηγούμενης κυβέρνησης. «Να μην οικειοποιείστε όλες τις δικές μας προσπάθειες. Προχωράτε σε ένα μικρό λίφτινγκ των δικών μας ρυθμίσεων», δήλωσε η Κατερίνα Παπανάτσιου, η οποία μάλιστα προειδοποίησε την κυβέρνηση λέγοντας: «Ευχόμαστε να μην ξαναφέρετε τη χώρα στα όρια της χρεοκοπίας».
Ανδρουλάκης: Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία για τις εξοντωτικές αυξήσεις στα ασφάλιστρα των συμβολαίων υγείας
Η πρώτη μεγάλη μάχη, όμως, αναμένεται να δοθεί στη Βουλή αύριο, με αφορμή τη συζήτηση στην Ολομέλεια για την άρση ασυλίας του Παύλου Πολάκη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας εδώ και μέρες έχει δώσει το σήμα στους συντρόφους του για πλήρη κάλυψη του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας, ενώ και ο ίδιος ο κ. Πολάκης αναμένεται να μιλήσει σε υψηλούς τόνους, κάνοντας νέα επίθεση στη Νέα Δημοκρατία και εμμένοντας στους ισχυρισμούς του για τους προκατόχους του, που όπως λέει «τα άρπαξαν», αλλά και για δικαστές που δεν έπραξαν το καθήκον τους και δεν «έτρεξαν» υποθέσεις, για τις οποίες ο ίδιος είχε δώσει στοιχεία. «Με τον Παύλο Πολάκη συζητήσαμε αναλυτικά. Η συζήτηση της 31ης Ιουλίου στη Βουλή θα έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Εκείνοι που έσπευσαν να πάρουν εκδίκηση από την αλήθεια θα το μετανιώσουν», προειδοποίησε ο Νίκος Παππάς (News 247), προϊδεάζοντας για το κλίμα που θα επικρατήσει στη Βουλή. Η επιστροφή στην πόλωση δείχνει να αποτελεί μονόδρομο για τον ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρεί ότι η «περίοδος χάριτος» για τη νέα κυβέρνηση έχει ήδη τελειώσει και ότι η αντιπολιτευτική τακτική που θα πρέπει να ακολουθήσει από εδώ και στο εξής θα πρέπει να έχει κοινά χαρακτηριστικά με εκείνη που είχε προεκλογικά.
Στο πλαίσιο αυτό, η Κουμουνδούρου φαίνεται πως έχει ήδη αποφασίσει την επιστροφή και στους δρόμους της διαμαρτυρίας, κάτι που προφανώς θα μπορούσε να διαταράξει την κοινωνική ειρήνη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τη λειτουργία της κυβέρνησης. «Το 31,5% των πολιτών ζήτησε από τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει μαχητική, προγραμματική και κοινωνική αντιπολίτευση. Εντός και εκτός κοινοβουλίου. Στους δρόμους θα συναντήσουμε κινήματα και θα αποτελέσουμε τον καταλύτη συντονισμού των προοδευτικών δυνάμεων απέναντι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη», διεμήνυσε ο κ. Παππάς. Ωστόσο, εντός του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχουν φωνές που διαφωνούν με την επιστροφή στους δρόμους και στις πλατείες, υποστηρίζοντας πως το κόμμα δεν διαθέτει πλέον κοινωνικά ερείσματα για τέτοιου είδους πρακτικές, ενώ θεωρούν ότι στο τέλος αυτό θα γυρίσει μπούμερανγκ και προτείνουν μια πιο «υπεύθυνη και προγραμματική αντιπολίτευση».
Στη συζήτηση παρενέβη και ο βουλευτής Γιώργος Τσίπρας, ο οποίος υποστήριξε (Πρακτορείο 104,9) ότι το συνέδριο που θα γίνει το φθινόπωρο θα πρέπει να είναι ιδρυτικό ενός νέου κόμματος. «Λιγότερο το βλέπω ως πολιτική μετατόπιση ή στροφή σε καθαρά πολιτικό επίπεδο προς τη Σοσιαλδημοκρατία ή Κεντροαριστερά και περισσότερο άνοιγμα στην κοινωνία», τόνισε.
Από την έντυπη έκδοση