Τα «έξι ψέματα» που υποστήριζε τόσο καιρό, όπως η ώρα που έμαθε για τους πρώτους νεκρούς, κατέρρευσαν σαν τραπουλόχαρτα. Ο Αλέξης Τσίπρας, αν και δήλωσε συντετριμμένος από το ντοκιμαντέρ και τις αποκαλύψεις για ασυνεννοησία Πυροσβεστικής – Αστυνομίας – Λιμενικού, την κακή διαχείριση των πτητικών μέσων, τη μη εντολή εκκένωσης κ.ά., επανέλαβε πως για τους νεκρούς φταίνε οι μάντρες στη θάλασσα, και τα αυθαίρετα.
Ψέμα 1: Οι νεκροί
Παραδέχθηκε ότι, αφότου έφτασε από το αεροδρόμιο της Ελευσίνας μέχρι το Συντονιστικό, είχε τη φήμη για 2 νεκρούς από αναθυμιάσεις, ωστόσο ερχόμενος στη σύσκεψη δεν αναφέρει τίποτα, δεν ρωτά κάτι για αυτό, συζητούν λες και η φωτιά είναι σε εξέλιξη, αναζητώντας το σχέδιο κατάσβεσης. Καθ’ όλη τη διάρκεια της σύσκεψης ο πρωθυπουργός και οι επιτελείς του εμφανίζονται να συζητούν σαν να μην υπάρχουν νεκροί, ενώ Πυροσβεστική, Αστυνομία και ΕΚΑΒ είχαν ήδη διαβιβάσει τους πρώτους -τουλάχιστον- 13 νεκρούς, δύο ώρες πριν φτάσει στην Ελλάδα. Στη συνέχεια υποστήριξε ότι ενημερώθηκε, πράγματι, από τους υπουργούς του ότι υπάρχουν περισσότεροι των δύο, κατά τη διάρκεια της κλειστής σύσκεψης.
«Εκείνη την ώρα μόλις το συνειδητοποίησα ζήτησα να βγω να κάνω μια δήλωση». Και τι είπε τελικά; Τίποτα. «Αυτή τη στιγμή γίνεται μια πολύ μεγάλη επιχείρηση συντονισμένη με σχεδόν όλα τα σώματα -Πυροσβεστική, Αστυνομία, Στρατός-, που σε λίγο θα συνδράμει και αυτός ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», είχε πει.
Διαβάστε επίσης: Εξοργισμένοι οι πυρόπληκτοι από το Μάτι: Την Κυριακή θα απαντήσουμε στον Αλέξη Τσίπρα
Ψέμα 2: Η εξέλιξη της επιχείρησης
Στη συνέντευξη είπε ότι ζήτησε από τους υπουργούς «να έρθουν σε επαφή με τους ανθρώπους που βρίσκονται στο πεδίο της μάχης για να αποκτήσουμε πληρέστερη εικόνα ώστε να ενημερώσουμε τον ελληνικό λαό». Τη στιγμή της πρωθυπουργικής δήλωσης η φωτιά στον Νέο Βουτζά και στο Μάτι είχε σβήσει σχεδόν από μόνη της όταν κατέκαψε ανθρώπους και ψυχές και δεν είχε άλλη καύσιμη ύλη, «γλείφοντας» την ακτή στο Μάτι. Την ώρα που δήλωνε πως είναι δύο τα μέτωπα, «το ένα στην περιοχή Κινέτας – Μέγαρων, το άλλο στον Βουτζά» και πως «δίνουμε αυτή τη στιγμή τη μεγαλύτερη έμφαση προκειμένου να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, να απεγκλωβίσουμε ανθρώπους», ήταν σαν να παραδέχθηκε πως είτε συνειδητά υπήρξε διαστρέβλωση της πραγματικότητας μέχρι εκείνη την ώρα, είτε οι υπουργοί του και ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής -τον οποίο επιβράβευσε με προαγωγή στη θέση του Αρχηγού του Σώματος- δεν μπόρεσαν -κάτι που διαψεύδεται στα ηχητικά ντοκουμέντα και στα υπηρεσιακά έγγραφα- να καταλάβουν τι είχε συμβεί όταν όλα είχαν τότε τελειώσει.
Ψέμα 3: Δικαιολόγησε τα επικοινωνιακά λάθη
ΣΥΡΙΖΑ: Μικρή συμμετοχή, μεγαλύτερη φθορά
Παρά το θυμό και την κατακραυγή που είχε προκληθεί ειδικά τον πρώτο μήνα μετά την 23η Ιουλίου, όταν υπουργοί, η περιφερειάρχης Αττικής, ο τότε κυβερνητικός εκπρόσωπος και οι επικεφαλής Πυροσβεστικής και Αστυνομίας έλεγαν ότι φταίει η κακιά στιγμή, ότι όλα έγιναν σωστά, ότι δεν μετανιώνουν για τίποτα ή ότι φταίνε οι κάτοικοι, ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του αρκέστηκε να πει ότι επικρατούσε «κλίμα πανικού».
Ψέμα 4 «Φταίνε τα αυθαίρετα»
Καθ’ όλη τη διάρκεια της συνέντευξης δεν ακούστηκε ούτε μία φορά ποιες είναι οι ακριβείς ευθύνες και τα λάθη που ο ίδιος πιστεύει ότι βαραίνουν τους υπουργούς (που μετά απομάκρυνε) και την κυβέρνησή του για το μπάχαλο που επικράτησε τις κρίσιμες ώρες. Αντίθετα, επανέλαβε το διχαστικό πως υπάρχουν ευθύνες που αφορούν ότι στη χώρα μας «έχουν φτιαχτεί οικισμοί με μάντρες πάνω στη θάλασσα, έχουν φτιαχτεί σπίτια και οικισμοί ολόκληροι σαν το Μάτι πάνω στη θάλασσα και έχουν πάρει και ρεύμα, δεν είναι μόνο ότι δοθήκαν άδειες οικοδόμησης, πήρα και ευθύνες που δεν μου αναλογούσανε για την ανεπάρκεια την πολυετή».
Ψέμα 5: «Τα κάναμε όλα καλά»
«Δεν κάναμε συνέντευξη Τύπου για να πούμε ότι τα κάναμε όλα καλά». Μόνο που αυτό έγινε, και ακόμα και την επόμενη μέρα στη σύγκληση του Υπουργικού Συμβουλίου, αν και ανέλαβε την ευθύνη, δεν ζήτησε καμία συγγνώμη, δεν είπε ότι θα έκανε κάτι διαφορετικό. «Την επόμενη μέρα ζήτησα να συγκληθεί το Υπουργικό Συμβούλιο και πήρα επάνω μου ευθύνες που δεν είχα και διαχρονικές ευθύνες, ανέλαβα όλη την ευθύνη» είπε στη συνέντευξή του, ωστόσο δεν πήρε πίσω το διαβόητο «δεν θα έκανα τίποτα διαφορετικά», συνεχίζοντας και εκείνος τη γραμμή ότι «τα κάναμε όλα καλά».
Ψέμα 6: «Εφταιγε η κάμερα»
Με εξαίρεση τον τότε υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, όλοι οι υπουργοί που ήταν στη σύσκεψη ενημέρωσης του πρωθυπουργού παρέμειναν στη θητεία τους μέχρι και σήμερα. Ηταν οι ίδιοι που έπαιξαν κι αυτοί το θέατρο μπροστά στις κάμερες αν και γνώριζαν το μέγεθος της καταστροφής. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός δικαιολόγησε τα ψέματά τους, όπως του Παύλου Πολάκη για «λίγους εγκλωβισμένους στο Κόκκινο Λιμανάκι», ενώ το ΕΚΑΒ και το ΕΚΕΠΥ πριν ξεκινήσει το συντονιστικό είχε διαβιβάσει 9 θανάτους (!), με το «έφταιγε η κάμερα»: «Αυτοί που ήταν στο τραπέζι μπορώ να σας πω με βεβαιότητα ακριβώς επειδή αιφνιδιάστηκαν με την ύπαρξη της κάμερας και της ζωντανής σύνδεσης παγώσανε και δεν μου είπαν τίποτα εκείνη την ώρα».
Από την έντυπη έκδοση