Ατελείωτες ουρές για αντικαρκινικά και άλλα φάρμακα υψηλού κόστους, αναμονή ακόμη και περισσότερο από τρεις μήνες για ακτινοθεραπεία από καρκινοπαθείς, εφημερίες νοσοκομείων που θυμίζουν εμπόλεμη ζώνη, αναβολές χημειοθεραπειών, είναι λίγα μόνο από τα προβλήματα με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι Ελληνες ασθενείς.
Οι ανασφάλιστοι
«Ο Ξανθός με τον Πολάκη έστησαν ξανά το σύστημα υγείας στα πόδια του. Πήραμε νοσοκομεία ελλειμματικά κατά 800 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο και τώρα έχουν πλεονάσματα. Είχαν είσοδο 5 ευρώ και οι ανασφάλιστοι πολίτες δεν είχαν τη δυνατότητα να έχουν δημόσια υγεία. Ανοίξαμε 120 ΤΟΜΥ, προσλάβαμε 19.000 γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι το υπουργείο Υγείας επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ νομοθετεί με ρυθμούς… χελώνας. Η κάλυψη των ανασφάλιστων έχει γίνει «καραμέλα» στο στόμα των στελεχών της κυβέρνησης, η οποία, παρόλο που έχει λύσει ένα βασικό κοινωνικό πρόβλημα, αφήνει μαύρη τρύπα στα ταμεία των νοσοκομείων. Εκτός από αυτή τη ρύθμιση, τέσσερα χρόνια τώρα τα μεγάλα νομοσχέδια που έχουν ψηφιστεί για την Υγεία είναι δύο, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και αυτό για τις ιδιωτικές κλινικές, το οποίο περιλάμβανε σειρά άλλων ρυθμίσεων, όπως οι χώροι εποπτευόμενης χρήσης ναρκωτικών. Οσα μικρότερα νομοσχέδια του υπουργείου Υγείας ψηφίστηκαν, όπως για παράδειγμα το σύστημα κεντρικών προμηθειών, παραμένουν εν πολλοίς ανεφάρμοστα.
Αποτέλεσμα είναι η νυν πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να «πιστώνει» στην επόμενη ηγεσία μια σειρά από εκκρεμότητες, με μεγάλους χαμένους τους πολίτες.
Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας επαίρεται για το θεσμό του οικογενειακού γιατρού που θέσπισε και θεωρεί ότι το σχέδιό της αποτελεί εμβληματική μεταρρύθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ). Λίγες ημέρες πριν, μάλιστα, πραγματοποιήθηκε απολογισμός για τις ΤΟΜΥ (Τοπικές Μονάδες Υγείας), ο οποίος συνοδεύτηκε από παντελή έλλειψη αυτοκριτικής. Σύμφωνα με αυτόν, λοιπόν, έχουν ανοίξει 127 ΤΟΜΥ, έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από ένα εκατομμύριο επισκέψεις και έχουν λάβει υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας πάνω από 100.000 ανασφάλιστοι πολίτες.
Αυτό που ξεχνούν να πουν από το υπουργείο Υγείας είναι ότι ο αρχικός σχεδιασμός ήταν μέχρι τέλη Δεκεμβρίου του 2017 να έχουν ανοίξει 239 ΤΟΜΥ. Ξεχνούν να πουν, ακόμη, ότι ο πληθυσμός της Αττικής είναι ουσιαστικά ακάλυπτος, καθώς από το σύνολο των ΤΟΜΥ μόλις οι 30 λειτουργούν στο Λεκανοπέδιο.
Επιπλέον, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το υπουργείο Υγείας, οι γιατροί των ΤΟΜΥ φτάνουν δεν φτάνουν τους 500. Παράλληλα, ακόμη 760 οικογενειακοί γιατροί έχουν συμβληθεί μέσω ΕΟΠΥΥ (Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας), ενώ το αρχικό σχέδιο του υπουργείου Υγείας προέβλεπε 1.195 γιατρούς στις ΤΟΜΥ και 2.800 ιδιώτες οικογενειακούς γιατρούς μέσω ΕΟΠΥΥ.
Φάρμακα
Το «χαμένο» χρόνο μετρούν όλο και περισσότεροι Ελληνες ασθενείς στη δύσκολη μάχη τους με πολύ σοβαρές παθήσεις, να αποκτήσουν δηλαδή πρόσβαση σε δεκάδες καινοτόμα φάρμακα για νεοπλασίες, νευροεκφυλιστικές, αυτοάνοσες και άλλες νόσους.
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας επιμένει εδώ και πολύ καιρό πως «η Επιτροπή για την Αξιολόγηση της Φαρμακευτικής Καινοτομίας (ΗΤΑ) έχει ήδη αρχίσει να λειτουργεί αποδοτικά», όπως είχε δηλώσει χαρακτηριστικά σε ημερίδα πριν από περίπου ένα μήνα ο Ανδρέας Ξανθός. Ωστόσο, η πραγματικότητα που μεταφέρουν στελέχη του συστήματος υγείας και της αγοράς είναι ότι οι Ελληνες ασθενείς δεν έχουν πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα. Από το περασμένο φθινόπωρο μέχρι σήμερα υπολογίζεται πως έχουν υποβληθεί συνολικά περισσότεροι από 200 φάκελοι φαρμάκων που είναι κολλημένοι στα «γρανάζια» της γραφειοκρατίας για αξιολόγηση.
Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας μεταθέτει στους επόμενους και την επίμαχη ανατιμολόγηση των φαρμάκων, η οποία ακυρώθηκε τελευταία στιγμή για προεκλογικούς λόγους. Το νέο δελτίο τιμών θα περιλάμβανε αυξήσεις σε χιλιάδες φαρμακευτικά σκευάσματα, τις πρώτες αυξήσεις μετά από δέκα χρόνια.
Ουρές της ντροπής
Εκτός από τη δυσκολία πρόσβασης σε καινοτόμα φάρμακα, η επόμενη ηγεσία της Αριστοτέλους έχει να διαχειριστεί και τις ουρές της… ντροπής στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ (Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας). Μέσα στο 2018 παρουσιάστηκε μια σειρά μέτρων που αναμενόταν να ανακουφίσει τους ασθενείς από τις πολύωρες αναμονές προκειμένου να πάρουν τα ακριβά φάρμακα για καρκίνο και άλλες παθήσεις από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Μεταξύ άλλων, προβλεπόταν η ειδοποίηση των ασθενών μέσω μηνύματος στο κινητό τους για την ακριβή στιγμή που θα λάμβαναν το φάρμακό τους. Ωστόσο, τόσο καιρό μετά και η αναμονή σε συγκεκριμένα φαρμακεία μπορεί να ξεπερνά και τις τρεις ώρες.
Οπτικά
Ενα διαρκές «αλαλούμ» που οδηγείται από παράταση σε παράταση επικρατεί όσον αφορά στα γυαλιά οράσεως των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας επί Ανδρέα Ξανθού και Παύλου Πολάκη επιχείρησε να εφαρμόσει το λεγόμενο voucher, το οποίο προέβλεπε μην προπληρώνουν οι ασφαλισμένοι τα 100 ευρώ που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ για γυαλιά. Καθώς στην πράξη δεν εφαρμόστηκε ποτέ, το υπουργείο Υγείας έκανε πίσω και νομοθέτησε παράταση του ισχύοντος συστήματος, η οποία ισχύει πλέον μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2019, μεταθέτοντας και αυτή την «εκκρεμότητα» στους επόμενους.
Ειδική Αγωγή
Παρόμοια είναι η κατάσταση και στον ευαίσθητο κλάδο της Ειδικής Αγωγής. Επίσης δεν εφαρμόστηκε ποτέ το voucher και εδώ και μήνες επικρατεί ένα «θολό» τοπίο, με μόνο αντίκτυπο στα παιδιά που χρήζουν ειδικής αγωγής και στους γονείς τους, οι οποίοι, μάλιστα, εξαιτίας όλων των «μπρος-πίσω» μεταξύ ΕΟΠΥΥ και θεραπευτών, έμεναν επί μήνες απλήρωτοι από τον ΕΟΠΥΥ για τις ειδικές θεραπείες.
Από την έντυπη έκδοση