Κατά τη χθεσινή δικάσιμο, απολογήθηκε ο τότε γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης, ο οποίος είχε αθωωθεί σε πρώτο βαθμό, αλλά κάθεται ξανά στο εδώλιο μετά από έφεση του εισαγγελέα για αδικήματα σε βαθμό πλημμελήματος, όπως ανθρωποκτονία από αμέλεια.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η αναφορά του στο 112, το σύστημα αυτόματης ενημέρωσης των πολιτών, το οποίο (όπως ο ίδιος παραδέχθηκε) θα μπορούσε να είχε αλλάξει τα δεδομένα, εάν υπήρχε στη διάθεση των Αρχών, την τραγική ημέρα της 23ης Ιουλίου 2018.
«Η σχετική σύμβαση μεταξύ της Κοινωνίας της Πληροφορίας και του ΟΤΕ είχε υπογραφεί από τις 20/7/2010, αλλά το έργο σταμάτησε το 2016 γιατί δεν είχε προβλεφθεί σύνδεση με την Αστυνομία και την Πυροσβεστική. Ετσι το έργο μεταφέρθηκε στη χρηματοδότηση της περιόδου 2016-2020. Εχω σωρεία εγγράφων που είχα ανταλλάξει για να ολοκληρωθεί το έργο».
«Για να ολοκληρωθεί προχωρήσαμε σε νομοθετική ρύθμιση ώστε οι πάροχοι να παρέχουν το έργο στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, αντί να κάνουμε νέους διαγωνισμούς, όπως έλεγαν οι εταιρίες, για αγορά κυψελών κ.λπ., κάτι που θα δημιουργούσε επιπλέον κόστος», υποστήριξε.
«Εχουμε το πιο σύγχρονο έργο, έχω δει αντίστοιχα στην Ευρώπη. Εχει τεράστιες δυνατότητες, δυστυχώς όμως δεν το είχαμε εκείνη την ημέρα…».
Ο Σ. Καπάκης υποστήριξε πως από τη θέση του γεν. γραμματέα Πολιτικής Προστασίας «είχε ενημερώσει τους πολίτες με κάθε τρόπο» για τον κίνδυνο πυρκαγιάς, ενώ για το κρίσιμο ζήτημα της μη ειδοποίησης των πολιτών από τις Αρχές, ο κατηγορούμενος ανέφερε ότι «είναι απόφαση που βαραίνει το Πυροσβεστικό Σώμα», που «θα μπορούσε να έχει ενημερώσει και πόρτα πόρτα».
«Το καίριο ερώτημα “υπήρχε κρίσιμος χρόνος;”. Από όσα έχω διαβάσει δεν έχω καταλήξει αν υπήρχε ο αναγκαίος χρόνος ή αν θα οδηγούμασταν σε χάος. Αυτός που θα δώσει εντολή να φύγεις πρέπει να ξέρει ότι έχεις τον αναγκαίο χρόνο για να φύγεις ασφαλής. Ακόμη κι αν δινόταν μήνυμα να φύγουν, υπάρχουν μεταβλητές. Ποιος ήταν ο χρόνος που είχαν να κινηθούν; Να αυτενεργήσουν; Να φύγουν με αυτοκίνητο; Να πάνε προς τη θάλασσα που αποδείχθηκε μη ασφαλής; Σε ποια κατεύθυνση θα έπρεπε να κινηθούν; Πόσοι ήταν οι πολίτες που θα έπρεπε να μετακινηθούν δεν το γνωρίζουμε ακόμη και σήμερα . Και οι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα ή σοβαρά προβλήματα υγείας τι θα έκαναν;», ανέφερε.
«Πουθενά δεν προβλέπεται στην κείμενη νομοθεσία συντονισμός από εμένα και πουθενά στον κόσμο δεν θα βρείτε να γίνεται εκτίμηση κινδύνου εκτός πεδίου. Από την έφεση του εισαγγελέα φαίνεται σαν εγώ να διοικούσα την Πυροσβεστική», κατέληξε. Η δίκη συνεχίζεται σήμερα.