Κατά τη διάρκεια της σημερινής διαδικασίας ο τότε Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Ιωάννης Καπάκης υπερασπίστηκε εαυτόν υποστηρίζοντας πως έκανε ό,τι ήταν δυνατόν στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του για εκτέλεση του καθήκοντος του.
Με την έναρξη της απολογίας του ο κατηγορούμενος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στους συγγενείς των θυμάτων αναφερόμενος στην υπόθεση αυτή που όπως είπε λίγο αργότερα, πάντα θα τον σημαδεύει. «Στο πεδίο έκτακτων αναγκών δεν γίνονται όλα όπως τα επιθυμείς και τα θέλεις. Ακόμα ο άνθρωπος δεν έχει καταφέρει να δαμάσει τις πυρκαγιές σε όλο τον κόσμο. Το είδαμε και στις τελευταίες πυρκαγιές στο Λος Άντζελες, το είδαμε στη μεγάλη πυρκαγιά στην Αυστραλία στην Πορτογαλία», είπε ο κατηγορούμενος. Και πρόσθεσε πως στα χρόνια της προσφοράς του «είναι η πρώτη φορά που βρίσκομαι αντιμέτωπος με τη δικαιοσύνη όλο αυτό τον καιρό στην πιο μεγάλη μου δοκιμασία επέλεξα τη σιωπή σεβόμενος τη δικαιοσύνη και τα θύματα».
Ο Ιωάννης Καπάκης αφού αναφέρθηκε διεξοδικά στον τρόπο λειτουργίας και τα όρια αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας είπε απευθυνόμενος προς τους δικαστές: «Δεν είχα καμία επιχειρησιακή αρμοδιότητα με βάση τον κανονισμό λειτουργίας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Ο μοναδικός φορέας διαχείρισης κινδύνου των πυρκαγιών είναι το πυροσβεστικό σώμα».
Ο ίδιος αφιέρωσε ξεχωριστό κεφάλαιο στην απολογία του για τη λειτουργία του 112 λέγοντας ότι το διάστημα που ήταν εκείνος εκεί καταβλήθηκε μεγάλη προσπάθεια να προχωρήσει το έργο και να παραδοθεί χαρακτηρίζοντας το έργο που τελικά παραδόθηκε ως ένα από τα πιο σύγχρονα της Ευρώπης.
Σε ό,τι αφορά την κατηγορία που αντιμετωπίζει για τη μη ενημέρωση των πολιτών ο Ιωάννης Καπάκης είπε «Για την ενημέρωση πριν τον επαπειλούμενο κίνδυνο είχαν γίνει όλες οι αναγκαίες διαδικασίες. Είχαν εκδοθεί φυλλάδια αφίσες και τηλεοπτικά σποτ για πυρκαγιές και άλλους κινδύνους απευθυνόμενα στο γενικό πληθυσμό και σε ειδικές ομάδες. Είχαμε κάνει ό,τι ήταν δυνατόν για την ενημέρωση ενόψει του κινδύνου. Είχαμε στείλει το χάρτη σε όλες τις. υπηρεσίες και είχαμε εκδώσει δελτίο τύπου για τον υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς. Το δελτίο τύπου πήγε σε όλα τα μέσα και ανέβηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».
Και πρόσθεσε πως «το καίριο ερώτημα είναι αν υπήρχε ο χρόνος για την έγκαιρη ασφαλή απομάκρυνση τους. Δεν υπήρξε εισήγηση για απομάκρυνση από πουθενά. Ήμουν ο μόνος που δεν ήμουν στο πεδίο. Δεν είχα εικόνα. Από όσα έχω διαβάσει δεν έχω καταλήξει αν υπήρχε ο αναγκαίος χρόνος ή αν θα οδηγούμασταν σε χάος. Αυτός που θα δώσει εντολή να φύγεις πρέπει να ξέρει ότι έχεις τον αναγκαίο χρόνο για να φύγεις ασφαλής. Τελευταία υπάρχει τάση στο εξωτερικό να δίνονται οδηγίες για παραμονή στα σπίτια σε δασικές πυρκαγιές… Σε περιπτώσεις διαχείρισης καταστροφικών φαινομένων αν δεν υπάρχει οργανωμένο σχέδιο υπάρχει κίνδυνος πανικού. Ειδικά όταν υπάρχει πλήθος ανθρώπων που πρέπει να κινηθούν σε συνθήκες κινδύνου. Ακόμη και σήμερα δεν γνωρίζουμε αν υπήρχε δυνατότητα οργανωμένης απομάκρυνσης εκείνη την ημέρα. Έξι χρόνια μετά, δεν έχουμε επίσημη απάντηση σε αυτό».
Ειδήσεις Σήμερα
- Μύκονος: Στη φάκα του ΥΠΕΝ τα αυθαίρετα – Τι έδειξαν οι αυτοψίες
- Αυστρία: Συνελήφθη 14χρονος που σχεδίαζε τρομοκρατική επίθεση σε σιδηροδρομικό σταθμό
- Πάτρα: Ελεύθερη υπό όρους 41χρονη βιντεοσκοπούσε γυμνό τον 14χρονο γιο του συντρόφου της
- Ηράκλειο: Προφυλακιστέος 40χρονος για σεξουαλική κακοποίηση της 14χρονης κόρης του