Στην Πειραιώς επικρατεί αισιοδοξία αφού, όπως σημειώνουν γαλάζια στελέχη, «όταν συγκρούονται από τη μία η ελπίδα για την επόμενη μέρα και από την άλλη η αβάσιμη και χοντροκομμένη κινδυνολογία, πάντα κερδίζει η ελπίδα». Στη Ν.Δ. δεν αμφιβάλλουν ότι μετά από χρόνια πολιτικής δημαγωγίας και οικονομικής ανέχειας, οι πολίτες «θέλουν μια αισιόδοξη, αλλά και σίγουρη προοπτική για την επόμενη μέρα, την οποία αναζητούν στα κόμματα που μιλάνε θετικά και όχι σε αυτά που ταυτίστηκαν με την οργή και προσπαθούν να επιβιώσουν αναπαράγοντας τα επιχειρήματα της κρίσης».
Περιοδείες
Ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί αύριο τη Σάμο και την Ικαρία και θα ακολουθήσουν η Μαγνησία και η Βόρεια Αττική, ενώ η προεκλογική εκστρατεία θα ολοκληρωθεί την Παρασκευή στην Πελοπόννησο, όπου προγραμματίζεται περιοδεία του σε επτά πόλεις.
Στο επίκεντρό της θα παραμείνει η «ισχυρή εντολή» και η αυτοδυναμία που επιδιώκει η Ν.Δ. για να εφαρμόσει το πρόγραμμά της χωρίς καθυστέρηση. «Δεν έχουμε χρόνο να χάσουμε», τονίζει ο πρόεδρος της Ν.Δ. καταδεικνύοντας τη σημασία της ταχύτητας στην υλοποίηση του κυβερνητικού έργου.
Θεωρεί το πρώτο εξάμηνο ιδιαίτερα κρίσιμο ώστε να αξιοποιηθεί το θετικό momentum που δημιουργείται στην οικονομία και στις αγορές, να προωθηθούν τολμηρές μεταρρυθμίσεις που θα οδηγήσουν σε ισχυρή ανάπτυξη και να κερδηθεί το στοίχημα της αξιοπιστίας που θα ανοίξει τον δρόμο για να τεθεί, τον επόμενο χρόνο, το ζήτημα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων που είναι και το «κλειδί» για ακόμη μεγαλύτερες μειώσεις φόρων.
Αυτά αφορά και η ουσία των ισχυρών διλημμάτων που θέτει ο κ. Μητσοτάκης επιδιώκοντας να μπορεί η Ν.Δ. να εφαρμόσει άμεσα το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα χωρίς να υποχρεωθεί σε παζάρια και διαβουλεύσεις που δεν θα επιτρέψουν να τρέξει το κυβερνητικό έργο με τους ρυθμούς που θέλει.
Τι συμβαίνει με την ιθαγένεια του Παύλου και τα σενάρια να μπει στα γαλάζια ψηφοδέλτια
Κίνδυνος…
Το καμπανάκι που χτύπησε ο Κ. Μητσοτάκης για το ενδεχόμενο, εάν δεν υπάρξει κυβέρνηση στις 7 Ιουλίου, να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές τον Δεκαπενταύγουστο με απλή αναλογική -κάτι που θα σηματοδοτήσει την απαρχή μίας νέας περιπέτειας για τη χώρα- συνδέεται στην πραγματικότητα και με το ενδεχόμενο μία τέτοια εξέλιξη να ανοίξει τον δρόμο για «να επανέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ από την πίσω πόρτα». Για να συμβεί δηλαδή αυτό που στην Πειραιώς είναι απολύτως βέβαιοι ότι δεν επιθυμεί η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών.
Πολλά γαλάζια στελέχη διαπιστώνουν ότι η έννοια της αυτοδυναμίας, που μέχρι πρότινος δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής, ενισχύεται στους κόλπους της κοινωνίας, ως αποτέλεσμα και της αρνητικής εμπειρίας από τη συγκυβέρνηση ΣΎΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. αλλά και όσων διαδραματίστηκαν με τους «δανεικούς» βουλευτές στους οποίους στηρίχθηκε η απερχόμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Στην τελική ευθεία προς τις κάλπες, η Ν.Δ. θα εντείνει και τις παροτρύνσεις για συμμετοχή, με τον κ. Μητσοτάκη να επαναλαμβάνει ως την τελευταία ημέρα πως οι κάλπες των εθνικών εκλογών θα είναι άδειες και όχι μισογεμάτες με τα ψηφοδέλτια των ευρωεκλογών.
Απευθείας επαφή με την κοινωνία
Μέρα με την ημέρα ο πρόεδρος της Ν.Δ. δίνει ολοένα και πιο σαφές στίγμα για το πώς θα κυβερνήσει, χωρίς να αποκαλύπτει πάντως ονόματα μελών του δικού του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο θα είναι ούτε μικρό ούτε πολύ μεγάλο και δεν θα έχει αναπληρωτές υπουργούς -με μία ενδεχόμενη εξαίρεση- «ώστε να υπάρχει καλύτερος συντονισμός ανά υπουργείο, καθώς οι υφυπουργοί θα αναφέρονται στον υπουργό και κάθε ένας θα έχει απολύτως διακριτό χαρτοφυλάκιο και ρόλο». Εξωκοινοβουλευτικά στελέχη και τεχνοκράτες θα καταλάβουν θέσεις υφυπουργών, ενώ στην Πειραιώς διαβεβαιώνουν ότι η συγκρότησή του δεν θα είναι «αποτέλεσμα ισορροπιών, είτε γεωγραφικών είτε εσωκομματικών “τάσεων”, αλλά μίας λογικής σφιχτής ομάδας εργασίας που θα υπηρετεί μια ενιαία μεταρρυθμιστική στρατηγική». Θα συνεδριάζει όχι στη Βουλή αλλά στο Μαξίμου, το οποίο θα μετατραπεί σε ισχυρό διοικητικό κέντρο για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης σκοπεύει πάντως να διατηρήσει την απευθείας επαφή με την κοινωνία επισκεπτόμενος μία φορά τον μήνα κάποια περιοχή της χώρας όπου θα συμμετέχει σε συζητήσεις με πολίτες.
Πρώτες κινήσεις
Από τις πρώτες κινήσεις της νέας διακυβέρνησης θα είναι και η ίδρυση Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας που θα είναι η μετεξέλιξη του σημερινού ΚΥΣΕΑ, ενώ το υπουργείο Εξωτερικών θα μετατραπεί σε υπουργείο Εξωτερικών και Οικονομικής Διπλωματίας. Σημαντική ενίσχυση θα υπάρξει τόσο στον τομέα Προστασίας του Πολίτη, όσο και στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής που θα είναι παρά τω πρωθυπουργώ και θα ενσωματωθεί σε αυτό και το κομμάτι της διοικητικής μεταρρύθμισης. Μέχρι τις 10 Αυγούστου που θα κλείσει η Βουλή για λίγες μόνο μέρες, θα έχει ψηφισθεί ο νόμος για τη νέα δομή της κυβέρνησης όπου θα συμπεριληφθούν ως λοιπές διατάξεις η κατάργηση του ασύλου, οι αναγκαίες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και οι αντίστοιχες στον νόμο της αυτοδιοίκησης για να διευκολυνθεί η διακυβέρνηση των δήμων και των περιφερειών.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής