Οπως αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, το θύμα του εκλεκτού του Μαδούρο (με τα αρχικά Ξ.Μ.) έχει προχωρήσει σε επιταγή εκτέλεσης, προκειμένου να γίνει κατάσχεση των τραπεζικών λογαριασμών της πρεσβείας της Βενεζουέλας και να μπορέσει να αποζημιωθεί. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, το ταμείο του Μαδούρο στην Ελλάδα είναι… μείον, ενώ είναι ενδεικτικό ότι οφείλονται μισθοί ακόμη και σε διπλωμάτες και σε εργαζόμενους της πρεσβείας.
Σημειώνεται ότι για την εκτέλεση της απόφασης έπρεπε ήδη να είχαν υπογράψει σχετικά έγγραφα τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Εξωτερικών της Ελλάδας, καθώς στη δικαστική διαμάχη εμπλέκεται ξένο κράτος. Ωστόσο, με το πρόσχημα ότι ο Γιώργος Κατρούγκαλος από τις 22 Μαρτίου έχει στείλει επιστολή στην κυβέρνηση της Βενεζουέλας, με την οποία ζητεί να υπάρξει «εξωδικαστικός φιλικός διακανονισμός», το υπουργείο Εξωτερικών δεν έχει δώσει μέχρι σήμερα θετική γνωμοδότηση στο υπουργείο Δικαιοσύνης, όπως απαιτείται, λειτουργώντας έτσι ουσιαστικά σαν «ομπρέλα προστασίας» για το καθεστώς του Μαδούρο, που αρνείται να καταβάλει την αποζημίωση.
Το υπουργείο Εξωτερικών εδώ και τρεις μήνες, που έχει εκδοθεί η δικαστική απόφαση που δικαιώνει το θύμα του εκλεκτού του Μαδούρο στην Αθήνα, αποφεύγει να δώσει θετική γνωμοδότηση, προκειμένου να κινηθούν οι νομικές διαδικασίες για την αποζημίωση του θύματος. «Το υπουργείο Εξωτερικών κωφεύει. Αποφεύγει να απαντήσει στο αίτημα του υπουργείου Δικαιοσύνης ώστε να δώσει θετική γνωμοδότηση για την άδεια εκτέλεσης της δικαστικής απόφασης», δηλώνει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής η κ. Ελένη Ραμπαβίλα, δικηγόρος του θύματος του πρέσβη της Βενεζουέλας που δικαιώθηκε από το δικαστήριο και προσθέτει: «Το υπουργείο φαίνεται πως χρησιμοποιεί τον ισχυρισμό ότι έχει μεσολαβήσει για το φιλικό διακανονισμό της υπόθεσης, προκειμένου να μην απαντήσει στο αίτημα του υπουργείου Δικαιοσύνης. Από τη συνάντηση που είχα με τη δικηγόρο της πρεσβείας της Βενεζουέλας έγινε ξεκάθαρο πλέον ότι ο πρέσβης δεν θα συμμορφωθεί με τη δικαστική απόφαση. Συνεπώς, δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο το υπουργείο Εξωτερικών δεν δίνει τη γνωμοδότησή του στο υπουργείο Δικαιοσύνης, προκειμένου να ξεμπλοκάρει η διαδικασία. Με αυτόν τον τρόπο η πρεσβεία της Βενεζουέλας κερδίζει χρόνο».
Το θύμα του πρώην πρέσβη έχει στείλει εξώδικο στο υπουργείο Εξωτερικών, με το οποίο ζητάει να γνωμοδοτήσει, επιτέλους, θετικά ή αρνητικά το υπουργείο Δικαιοσύνης για την εκτέλεση της δικαστικής απόφασης και επιπλέον να απαντήσει σε τι ενέργειες έχει προβεί προκειμένου να γίνει ο «φιλικός διακανονισμός», που όπως διατείνεται έχει ζητήσει από το Καράκας. Η πρεσβεία της Βενεζουέλας (στο χρονικό διάστημα που προβλέπει ο νόμος) δεν άσκησε έφεση στην απόφαση του δικαστηρίου που δικαιώνει το θύμα των σεξουαλικών επιθέσεων του Γκονζάλες, τόσο για την παράνομη απόλυσή της όσο και για τις υπερωρίες που της οφείλονται. Κατά συνέπεια, η ελληνική κυβέρνηση όφειλε να είχε δώσει τη γνωμοδότησή της για την εκτέλεση της απόφασης και την αποζημίωση του θύματος.
Η καταγγελία, η δικαίωση και ο ρόλος του Τσίπρα
Οπως είχε αποκαλύψει ο «Ε.Τ.», το Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας έχει αναγνωρίσει τις σεξουαλικές επιθέσεις του εκλεκτού του Μαδούρο σε βάρος τεσσάρων γυναικών υπαλλήλων της πρεσβείας της Βενεζουέλας, την περίοδο 2012 – 2013, ενώ είχε χαρακτηρίσει «καταχρηστική» την απόλυση, καθώς έγινε για λόγους εκδίκησης, επειδή, όπως αναφέρεται στην απόφαση, τα θύματα είχαν καταγγείλει στις Αρχές της Βενεζουέλας το μαρτύριο που ζούσαν. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι στην απόφαση του δικαστηρίου γίνεται λόγος και για το ρόλο που διαδραμάτισε στην υπόθεση ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέροντας ότι η απόλυσή τους έγινε μετά τις δυο εκλογικές αναμετρήσεις του 2015, για να μη πληγούν τα πολιτικά συμφέροντα του κ. Τσίπρα. «Οδηγήθηκαν σε απόλυση μέσα σε μικρό διάστημα δύο μηνών από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2015 και, σημειωτέον, μετά την εκλογή του κ. Τσίπρα ως πρωθυπουργού, ώστε να καταδεικνύεται το προειλημμένο της απόφασης απομάκρυνσής τους, ήτοι όχι σε χρόνο που θα έβλαπτε το πολιτικό συμφέρον του τελευταίου προ των εκλογών», αναφέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, στην απόφαση του δικαστή.
Επιχείρηση κάλυψης
Υπενθυμίζεται ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε επιχειρήσει να καλύψει το σκάνδαλο στέλνοντας επιστολή στον πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, με την οποία του ζητούσε να απομακρύνει αθόρυβα τον «άτακτο» πρέσβη. Μάλιστα, υποστήριζε ότι τα θύματα έδειξαν «πολιτική ωριμότητα» επειδή δεν κατήγγειλαν στις ελληνικές Αρχές το σκάνδαλο. «Εφιστώ την προσοχή σου σε ένα ευαίσθητο θέμα, στο οποίο περιμένω τη συμβολή σου και την παρέμβασή σου με τον καλύτερο τρόπο, το ήδη γνωστό σε εσάς ζήτημα που έχει προκύψει με το νέο πρέσβη στην Αθήνα. Μέχρι στιγμής το προσωπικό της πρεσβείας έχει επιδείξει πολιτική ωριμότητα και δεν θα λάβει μέτρα εντός της Ελλάδος, που θα δημοσιοποιούσε το πρόβλημα, γεγονός που θα το εκμεταλλεύονταν στο έπακρο τα συστημικά Μέσα Ενημέρωσης για να βλάψουν την Αριστερά τόσο στη Βενεζουέλα όσο και στην Ελλάδα», ανέφερε στην επιστολή του ο κ. Τσίπρας.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής