Τιτανικός. Τη λέξη αυτή χρησιμοποίησε στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη για να σχολιάσει την εικόνα από το Μέγαρο Μαξίμου το βράδυ της Πέμπτης. Ο Κώστας Ζουράρις στα πλήκτρα και οι βουλευτές της συγκυβέρνησης να γέρνουν νωχελικά πάνω στο πιάνο, υπό το βλέμμα του Αλέκου Φλαμπουράρη με το ποτό στο χέρι. Για τα στελέχη της Ν.Δ. η κατάσταση στην κυβέρνηση θυμίζει τις τελευταίες στιγμές του βρετανικού υπερωκεάνιου, με τους επιβάτες που διασκέδαζαν την ώρα που συγκρούστηκε με το παγόβουνο στον Βόρειο Ατλαντικό.
Το ίδιο βράδυ ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλούσε στο Αγρίνιο, έχοντας ολοκληρώσει την περιοδεία του στην Αιτωλοακαρνανία. Η εικόνα εκεί ήταν τελείως διαφορετική και θύμιζε έντονα τις προεκλογικές περιόδους που η κεντροδεξιά παράταξη ήταν με διαφορά μπροστά. Το Παπαστράτειο Μέγαρο ήταν ασφυκτικά γεμάτο με όρθιους παντού, ενώ έξω από αυτό, στην πλατεία, εκατοντάδες πολίτες παρακολουθούσαν τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τις γιγαντοοθόνες που είχαν στηθεί από τη Ν.Δ. Ενα ακόμη χαρακτηριστικό, που υπάρχει πλέον στις επισκέψεις του κ. Μητσοτάκη στην περιφέρεια, οι οποίες θα συνεχιστούν, είναι η επιστροφή στελεχών στο κόμμα, αλλά και η προσέλκυση ανθρώπων που δεν είχαν ψηφίσει ποτέ Ν.Δ. και αυτή τη στιγμή είναι πολιτικά άστεγοι. Μιλώντας στον «Ε.Τ.» της Κυριακής, στενός συνεργάτης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανέφερε αρκετά τέτοια παραδείγματα προσώπων, μάλιστα σε επιτελικές θέσεις στις τοπικές κοινωνίες, που θέλουν να συμμετέχουν στην προσπάθεια που θα κάνει η Ν.Δ. για έξοδο από την κρίση.
Στο πλαίσιο αυτό, η διεύρυνση του κόμματος αναμένεται να προχωρήσει σε μεγαλύτερο βαθμό, ενώ ο κ. Μητσοτάκης θα συνεχίσει να απευθύνει κάλεσμα ενότητας προς όλους τους πολίτες. Αλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες, όπως αναφέρει ο ίδιος σε συνομιλητές του, το μεγάλο στοίχημα είναι ακριβώς αυτό: να αφήσει πίσω τις διχαστικές πρακτικές του ΣΥΡΙΖΑ, να ενώσει όλους τους Ελληνες και να τους πείσει ότι η Ελλάδα έχει μέλλον, που περνά μέσα από την εναλλακτική λύση που προτείνει η Ν.Δ. με τη «Συμφωνία Αλήθειας».
Στην οδό Πειραιώς εκτιμούν ότι τους επόμενους μήνες, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. θα πιεστεί ιδιαίτερα από την κατάρρευση της οικονομίας και τη δυσαρέσκεια των πολιτών από την υπερφορολόγηση και την πτώση του βιοτικού επιπέδου και σε συνδυασμό με την απαξίωση από το διεθνή περίγυρο, θα αναγκαστεί να οδηγηθεί γρήγορα προς την έξοδο. Ο κ. Μητσοτάκης, ωστόσο, θα συνεχίσει μετ’ επιτάσεως να ζητά εκλογές, καθώς, όπως ξεκαθαρίζει, είναι η μόνη υπεύθυνη στάση που μπορεί να κρατήσει η Ν.Δ. αυτή τη στιγμή απέναντι στη χώρα.
Θεσμικό ανάχωμα
Η δήλωση του προέδρου του ΣτΕ Νικόλαου Σακελλαρίου ότι οι δικαστές πρέπει να αφουγκράζονται το σφυγμό της κοινωνίας όταν παίρνουν αποφάσεις και η αναφορά στα μισθολογικά τους αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, προκάλεσαν έντονο προβληματισμό στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Για το λόγο αυτό, επέλεξε, λόγω της σοβαρότητας του ζητήματος, κατά την περιοδεία του στο Αγρίνιο να μην κάνει καμία άλλη δήλωση, αλλά να αναφερθεί στο συγκεκριμένο θέμα στην ομιλία του το βράδυ της ίδιας μέρας. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ξεκαθάρισε πως η παράταξή του θα είναι «το θεσμικό ανάχωμα στον κατήφορο όπου οδηγείται η χώρα και δεν θα επιτρέψει οποιαδήποτε εκτροπή από τις επιταγές του Συντάγματος». Ως υπονομευτή της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, από την οδό Πειραιώς, φωτογραφίζουν προσωπικά τον κ. Τσίπρα, υπενθυμίζοντας ότι στη ΔΕΘ είχε επιχειρήσει μια ωμή και χωρίς προηγούμενο παρέμβαση, όταν σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να κηρυχθεί αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες, απάντησε: «Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Δεν δίνω ούτε μία πιθανότητα».
ΓΙΩΡΓΟΣ Δ. ΕΥΘΥΜΙΟΥ
[email protected]
Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής