Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτίθεται να θέσει στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο ένα ξεκάθαρο πλάνο νομοθετικών πρωτοβουλιών και δράσεων για το πρώτο εξάμηνο της νέας κυβέρνησης, ενώ επιδίωξή του θα είναι να αποσαφηνίσει πλήρως το τοπίο και να ξεκαθαρίσει τον ορίζοντα για ολόκληρη την κυβερνητική θητεία. Τόσο σε πολιτικό επίπεδο φέρνοντας εξαρχής -και σε χρόνο πολιτικά ουδέτερο- τον νέο εκλογικό νόμο όσο και στην οικονομία διασφαλίζοντας τη σταθερότητα του πλαισίου μέσω της προώθησης φορολογικού νόμου που θα περιλαμβάνει το σύνολο των παρεμβάσεων που θα γίνουν τα επόμενα χρόνια.
Εμφαση θα δοθεί στην ψηφιακή πολιτική, καθώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η αναμόρφωση του Δημοσίου συνιστούν τα δύο μεγαλύτερα οριζόντια «εργαλεία» για τη νέα κυβέρνηση. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει επισημάνει ότι ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής πρέπει να είναι παρά τω πρωθυπουργώ, ώστε να έχει την οριζόντια εποπτεία όλης της δημόσιας διοίκησης. Διαπιστώνοντας τον κατακερματισμό που υπάρχει σήμερα π.χ. στα πληροφοριακά συστήματα διαφόρων υπουργείων, θα επιδιωχθεί να μπουν όλα κάτω από ενιαία ομπρέλα, ώστε να μην υπάρχουν επικαλύψεις και να επιτευχθεί μεγαλύτερη αξιοποίηση αυτών των συστημάτων.
Θα προβλεφθεί, εξάλλου, μία νέα δομή στο υπουργείο Εξωτερικών στην οποία θα ενοποιηθούν όλες οι δομές της επιχειρηματικής εξωστρέφειας σε σχέση τόσο με την ενίσχυση των εξαγωγών όσο και με την προσέλκυση ξένων επενδύσεων. «Σκοπός της διπλωματίας δεν είναι μόνο τα γεωπολιτικά ζητήματα, αλλά και η προώθηση των εμπορικών συμφερόντων της χώρας», τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης και σε αυτήν θα συγκεντρωθούν αρμοδιότητες που σήμερα υπάρχουν διεσπαρμένες στα υπουργεία Εξωτερικών, Ψηφιακής Πολιτικής και Ανάπτυξης.
Δεν έχει ακόμη αποφασιστεί εάν θα συμπεριληφθεί στο πρώτο νομοσχέδιο, που θα αφορά στη διάρθρωση της κυβέρνησης και την οργάνωση του κράτους ή στο αναπτυξιακό νομοσχέδιο, η δημιουργία της αδειοδοτικής αρχής σε επίπεδο υφυπουργού με αρμοδιότητα να ξεμπλοκάρει όλες τις σημαντικές επενδύσεις.
Δεύτερο νομοσχέδιο αναμένεται να είναι το φορολογικό, στο οποίο θα ενσωματώνονται όλες οι μειώσεις φόρων για τις οποίες έχει δεσμευθεί η Ν.Δ., ενώ θα υπάρχουν και τα κίνητρα για επενδύσεις.
Οι μειώσεις φόρων αφορούν στον ΕΝΦΙΑ κατά 30% για όλους σε δύο χρόνια (20% τον πρώτο χρόνο), στον φόρο για τις επιχειρήσεις σε 20% σε μία διετία, στα μερίσματα σε 5%, στον φορολογικό συντελεστή 9% για εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, στα 1.000 ευρώ επιπλέον αφορολόγητο για κάθε παιδί.
Άρχισαν τα όργανα στο ΠΑΣΟΚ - Βέλη Ανδρουλάκη σε Γερουλάνο, Κατρίνη για τις δηλώσεις περί συνεργασιών
Τα επενδυτικά κίνητρα που προβλέπει το γαλάζιο πρόγραμμα αφορούν υπεραποσβέσεις, διπλασιασμό της περιόδου συμψηφισμού ζημιών με κέρδη, αποσαφήνιση της φορολογικής κατοικίας.
Επόμενο νομοσχέδιο θα είναι, κατά πάσα πιθανότητα, το αναπτυξιακό, το οποίο θα έχει ευρύτατο περιεχόμενο, που θα σχετίζεται τόσο με την απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης όσο και με το ζήτημα της ρευστότητας, με παρεμβάσεις στον εξωδικαστικό μηχανισμό, στο ζήτημα του ιδιωτικού χρέους κ.ο.κ. Θα επιδιωχθεί δραστική μείωση της γραφειοκρατίας για τις ιδιωτικές επενδύσεις ξεκινώντας από το πώς γίνεται η αδειοδότηση, τα επιχειρηματικά πάρκα κ.ο.κ.
Μέσα στα πρώτα νομοσχέδια αναμένεται να είναι και αυτό για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, το οποίο θα ακυρώνει μία σειρά από διατάξεις των νόμων Φίλη-Μπαλτά-Γαβρόγλου, θα καταργεί πλήρως το πανεπιστημιακό άσυλο και θα προωθεί διατάξεις για την υλοποίηση του προγράμματος της Ν.Δ. σε ό,τι αφορά την ενίσχυση της αυτονομίας και της αυτοτέλειας του πανεπιστημίου, τη στενότερη σύνδεσή του με την αγορά εργασίας, τα ξενόγλωσσα προγράμματα, όπως και την επαναφορά των Συμβουλίων Ιδρύματος, την αξιολόγηση των πανεπιστημίων από μία ανεξάρτητη Αρχή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έτοιμα είναι, πάντως, είναι και τα νομοσχέδια για τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και για την Επαγγελματική Εκπαίδευση.
Στις άμεσες προτεραιότητες είναι και η κατάργηση της απλής αναλογικής και ο νέος εκλογικός νόμος που θα διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα. Πρόκειται, πάντως, για κατεξοχήν πεδίο πολιτικής συνεννόησης με στόχο την επίτευξη συγκλίσεων, ώστε να υπάρξει η απαιτούμενη πλειοψηφία για να ισχύσει από τις αμέσως επόμενες εκλογές. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος η ηγεσία της Ν.Δ. είναι διατεθειμένη να συζητήσει και για αναλογικότερο μπόνους εδρών, ενώ, ακόμη και αν δεν υπάρξει ευρύτερη συναίνεση, ο εκλογικός νόμος θα αλλάξει. Η νέα κυβέρνηση θα προωθήσει και την υλοποίηση της ψήφου των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους.
Στις άμεσες προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης περιλαμβάνεται και η καθιέρωση κουπονιού ύψους 180 ευρώ μηνιαίως, ώστε κάθε οικογένεια να έχει πρόσβαση σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, όταν δεν βρίσκει θέση στους δημοτικούς. Επίσης, η προώθηση νομοσχεδίου με τις αλλαγές στην κατεύθυνση αναδιάρθρωσης της πολιτικής προστασίας με βασικό στόχο την αντιμετώπιση «του χάους των αρμοδιοτήτων που σήμερα δεν επιτρέπουν σε κανέναν να πάρει μία απόφαση» και το κράτος να είναι «πιο αποτελεσματικό, πιο επιχειρησιακό, πιο ευρωπαϊκό», όπως λέει ο κ. Μητσοτάκης. Βελτιώσεις, επίσης, και αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για την Υγεία, όπως εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, προγράμματα ενημέρωσης και πρόληψης και διάφορα άλλα που περιλαμβάνονται στο κυβερνητικό πρόγραμμα της Ν.Δ.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής