Σε μία σύντομη συζήτηση με τον γραμματέα του κόμματος Πάνο Σκουρλέτη, ο γραμματέας φέρεται να του είπε ότι αν ήταν πιο επιθετικός απέναντι στον Κώστα Μπακογιάννη, αν δε συναινούσε στο κλίμα πολιτικού πολιτισμού που όντως επικράτησε στη μάχη της Αθήνας, θα είχε πάει πολύ καλύτερα. «Αν ήμουν πιο επιθετικός, δεν θα είχα πάει στον δεύτερο γύρο» φέρεται να του απάντησε ο κ. Ηλιόπουλος, ο οποίος αφενός έχει λόγους να είναι ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα που πέτυχε, αφετέρου δεν ήταν η πρώτη φορά που είχε δεχθεί κομματικό… bullying για τον τρόπο που πολιτεύτηκε και διεκδίκησε το δήμο της Αθήνας.
Δύο εβδομάδες πριν από τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών, οι πληροφορίες λένε ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος του είχε συστήσει να κάνει συστηματικές προσωπικές επιθέσεις στον αντίπαλό του που ήταν φαβορί για να πάρει τον Δήμο της Αθήνας, αλλά εκείνος είχε αρνηθεί.
Λίγες ημέρες μετά τον δεύτερο γύρο των εκλογών και αφότου η Τασία Χριστοδουλοπούλου αναγκάστηκε σε παραίτηση μετά την αποκάλυψη της μετάταξης της κόρης της στη Βουλή -αλλά είχε γίνει γνωστή και η μετάταξη της πρώην συζύγου του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση η οποία δεν ανακλήθηκε- ο εκδότης της εφημερίδας «Documento», Κώστας Βαξεβάνης, γράφει στο twitter: «Δινόταν μάχη με τη διαφθορά αλλά υπήρχαν αυτοί που έλεγαν πως χρειάζεται μετριοπάθεια και δεν είναι του επιπέδου τους η σκανδαλολογία. Εξυπηρέτησαν μέχρι και τον Μητσοτάκη στην επιτροπή Πόθεν Εσχες. Τελικώς, οι άνθρωποι κατασκεύαζαν συναίνεση για να βάλουν κόρες και γιους στη Βουλή». Η μομφή κατά των Νίκου Βούτση και Τασίας Χριστοδουλοπούλου – Θ. Δρίτσα (αμφότεροι στελέχη των «53+»), ευθεία και σαφής, δεν έμεινε απαρατήρητη.
Σε αντίθεση με τις ξέπνοες δηλώσεις περί ενότητας και πίστης ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών «γυρίζει», ο ΣΥΡΙΖΑ προετοιμάζεται για σκληρό… εμφύλιο, ο οποίος έχει ήδη ξεκινήσει και αφορά στην κυριαρχία την επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ.
Από τη μία οι υποστηρικτές του κ. Τσίπρα, οι «προεδρικοί», οι «σκληροί», που ψάχνουν εξιλαστήρια θύματα για να φορτώσουν τις τρεις απανωτές εκλογικές ήττες (δύο που ήδη σημειώθηκαν και μία που, όπως όλα δείχνουν, έρχεται) για να παραμείνει ο ηγέτης τους ισχυρός και να αντέξει το κύμα αμφισβήτησης που θα αντιμετωπίσει από την επομένη των εκλογών.
Από την άλλη, το μη συμπαγές σύστημα της εσωκομματικής αντιπολίτευσης, που οδηγείται από τους «53+», έχει σταθερή αναφορά τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, αλλά είναι άγνωστο ως τώρα ποιος θα είναι ο «μπροστάρης».
Ως τις εθνικές εκλογές, στη μεγάλη εικόνα, θα είναι «όλοι μαζί». Πίσω από αυτήν έχουν ήδη ξεκινήσει στο παρασκήνιο οι κόντρες, οι προγραφές και τα «κοντύματα» μέσω γραμμής για τη σταυροδοσία κάποιων προσώπων που έχουν στόχο αφενός τον έλεγχο της επόμενης Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ (με περίπου 70-75 μέλη από τα σημερινά 145), αλλά και τον έλεγχο της Κεντρικής Επιτροπής, που θα αποτελέσει και το πεδίο των διεργασιών.
Σοκαρισμένος από το αποτέλεσμα της κάλπης των ευρωεκλογών και του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο Αλέξης Τσίπρας αναγκάστηκε να προβεί σε μερικές τακτικές κινήσεις ώστε να δείξει ότι δήθεν έχει λάβει το μήνυμα των εκλογών, τόσο προς το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ όσο και προς την ελληνική κοινωνία.
«Εφαγε» με συνοπτικές διαδικασίες τον υπουργό Επικρατείας Χριστόφορο Βερναρδάκη, με το επιχείρημα ότι ήταν ο υπεύθυνος για τη λανθασμένη ενημέρωση σχετικά με τις δημοσκοπήσεις και τους πραγματικούς συσχετισμούς των δυνάμεων των κομμάτων.
Ζήτησε από τους Παύλο Πολάκη, Νίκο Παππά, Θανάση Καρτερό, Νίκο Καρανίκα και τους άλλους οπαδούς της φράσης «ή εμείς ή αυτοί», στους οποίους συνεχίζει να έχει αμέριστη εμπιστοσύνη και να ταυτίζεται με τις θέσεις τους, να κάνουν ένα βήμα πίσω κατά την προεκλογική περίοδο, αφήνοντας άλλους στο πρώτο πλάνο της ήττας που έρχεται.
Με στρατηγικό στόχο τη διάχυση της ευθύνης της ήττας, σύστησε νέο, πολυσυλλεκτικό προεκλογικό επιτελείο με τη συμμετοχή των Γιάννη Δραγασάκη, Νίκου Βούτση, Ευκλείδη Τσακαλώτου, Πάνου Σκουρλέτη, Δημήτρη Τζανακόπουλου και Εφης Αχτσιόγλου, η οποία θα είναι η νέα εκπρόσωπος και στην οποία έχει υποσχεθεί και την πρώτη θέση στο Επικρατείας, γνωρίζοντας ότι θεωρείται στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ως Νο1 υποψήφια για «αντι-Τσίπρας» εφόσον προκύψουν οι προϋποθέσεις.
Άρχισαν τα όργανα στο ΠΑΣΟΚ - Βέλη Ανδρουλάκη σε Γερουλάνο, Κατρίνη για τις δηλώσεις περί συνεργασιών
Διέκοψε τη συνεργασία του Μαξίμου με τις εταιρίες Common View και Vox Pop Analysis και επιχείρησε να συνάψει νέα συνεργασία με μία από τις εταιρίες δημοσκοπήσεων που καθύβριζε το προηγούμενο διάστημα ως εντεταλμένες στην υπηρεσία μεγάλων συμφερόντων που ήθελαν την πτώση της κυβέρνησης!
Σύμφωνα με απολύτως εξακριβωμένες πληροφορίες του «Ε.Τ.» της Κυριακής, εισέπραξε δύο αρνήσεις, ενώ δεν τόλμησε καν να κάνει πρόταση σε τρίτο δημοσκόπο, στον οποίο επιχείρησε προηγουμένως με sms να ζητήσει συγγνώμη για όσα είχε πει εναντίον των εταιριών δημοσκοπήσεων προεκλογικά. Τελικά, για τις εθνικές εκλογές, το Μαξίμου θα ενημερώνεται από την εταιρία Kappa Research, που ήταν αυτή που δέχθηκε την πρόταση συνεργασίας του Μαξίμου για αποκλειστική συνεργασία. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η Kappa Research ήταν η εταιρία που ενημέρωνε και πρεσβεία μεγάλης χώρας, το όνομα της οποίας είχε εμπλακεί σε διάφορα fake news που αναρτήθηκαν σε πολλές φιλοκυβερνητικές ιστοσελίδες πριν από την 26η Μαΐου και έκαναν λόγο για μείωση ή και μηδενισμό της διαφοράς ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ, εν όψει ευρωεκλογών. Σημειώνεται ότι δημοσκόπηση της εταιρίας Kappa Research δημοσίευσε το «Εθνος» την τελευταία εβδομάδα, φέρνοντας τη διαφορά υπέρ της Ν.Δ. στο 3,4% (η διαφορά υπέρ της Ν.Δ. ήταν τελικά 9,3%!).
Η «σφαγή» στα ψηφοδέλτια ΜΟΛΙΣ ΞΕΚΙΝΗΣΕ…
Η διαδικασία συγκρότησης των ψηφοδελτίων αλλά κυρίως η γραμμή που θα δοθεί για το ποιους θέλει η ηγεσία να σταυρωθούν και ποιοι όχι είναι η πρώτη μεγάλη εσωκομματική μάχη για τον κ. Τσίπρα αλλά και κρίσιμη επειδή θα καθορίσει τη σύνθεση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας έχει ήδη υποσχεθεί την πρώτη θέση του Επικρατείας στην Εφη Αχτσιόγλου και τη δεύτερη στον γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρλέτη, τηρώντας τη συμφωνία που είχε κάνει μαζί του από τότε που του ανακοίνωσε ότι θα φύγει από το υπουργείο Εσωτερικών και θα πάει γραμματέας στο κόμμα.
Οι άλλες δύο εκλόγιμες θέσεις του Επικρατείας (ως δεύτερο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ στο Επικρατείας θα εκλέξει μάλλον τέσσερις βουλευτές) αποτελούν ένα πολύ δυνατό χαρτί για τον κ. Τσίπρα ώστε να συνάψει συμμαχίες που θα τον στηρίξουν την επομένη των εκλογών, πολλώ δε μάλλον όταν η συρρίκνωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κατά το ήμισυ, είναι βέβαιο ότι θα αφήσει εκτός Βουλής μεγάλα ονόματα του ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό και δεν αναμένεται να δοθούν σε στελέχη εκτός ΣΥΡΙΖΑ, όπως συζητιόταν το προηγούμενο διάστημα ώστε να ενισχυθεί η «προοδευτική συμμαχία».
Στην Α’ Αθήνας το Μαξίμου θα παλέψει για να πάρει την πρώτη θέση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος έναντι των Νίκου Βούτση, Νίκου Φίλη, Χριστόφορου Βερναρδάκη αλλά και Νάσου Ηλιόπουλου, ο οποίος, μετά τη μάχη που έδωσε για τον Δήμο της Αθήνας, είναι υπολογίσιμος αντίπαλος. Η Τασία Χριστοδουλοπούλου -με απόφασή της- τέθηκε ήδη εκτός μάχης, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν θα είναι υποψήφιος και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης.
Στον βόρειο τομέα της Β’ Αθήνας στο «χαρτάκι» του Μαξίμου θα βρίσκονται τα ονόματα του Κώστα Ζαχαριάδη, του Τάσου Πετρόπουλου και της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, ενώ στην ίδια περιφέρεια θα κατέβουν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Γιώργος Κυρίτσης, η Αννέτα Καββαδία, η Ελ. Αυλωνίτου κ.ά.
Στον νότιο τομέα της Β’ Αθήνας το Μαξίμου θα δώσει μάχη για την εκλογή του Νίκου Παππά, της Θεανούς Φωτίου και του Αλέξη Χαρίτση. Στην ίδια περιφέρεια όμως θα κατέβουν ο Νίκος Ξυδάκης, ο Γιάννης Μπαλάφας, ο Γιώργος Βασιλειάδης αλλά και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, αν επιλέξει την Αθήνα και όχι την Ημαθία.
Στον δυτικό τομέα της Β’ Αθήνας το μεγάλο ερωτηματικό έχει όνομα και λέγεται Γιάννης Δραγασάκης, για τον οποίο λέγεται ότι αν δεν συμφωνήσει με τον κ. Τσίπρα την τοποθέτησή του σε εκλόγιμη θέση στο Επικρατείας (την 3η ή την 4η που απομένουν δηλαδή), θα κατέβει σε αυτή την εκλογική περιφέρεια. Το Μαξίμου θα πριμοδοτήσει, μεταξύ άλλων, Θανάση Θεοχαρόπουλο, ενώ στην ίδια περιφέρεια θα βρεθούν ο Δημήτρης Βίτσας, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Παναγιώτης Ρήγας, ο Νίκος Τόσκας, η Χαρά Καφαντάρη κ.ά.
Στην Α’ Θεσσαλονίκης οι εκλεκτές του Μαξίμου είναι η υποψήφια δήμαρχος Κατερίνα Νοτοπούλου και η υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Ελευθερία Χατζηγεωργίου, ενώ στο ίδιο ψηφοδέλτιο θα βρεθούν ο Νίκος Παρασκευόπουλος, ο Γιάννης Αμανατίδης, ο Τάσος Κουράκης, ο Μάρκος Μπόλαρης, ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ο Αλέκος Τριανταφυλλίδης κ.ά.
Με βάση τα όσα είναι ως σήμερα γνωστά, μεγάλη μάχη θα δώσει το Μαξίμου για να εκλέξει τον Παύλο Πολάκη έναντι του Γ. Σταθάκη στα Χανιά, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ καταφέρει να εκλέξει βουλευτή στον νομό και δεν τη χάσει στη Β’ κατανομή. Αντίστοιχα, ο κ. Τσίπρας θα δώσει γραμμή για την Ολγα Γεροβασίλη στην Αρτα, τον Γ. Κατρούγκαλο στη Μεσσηνία, τον Ανδρέα Ξανθό στη Μεσσηνία, τον Γ. Τσίπρα στο υπόλοιπο Αττικής, στη Μαρίνα Χρυσοβελώνη στη Μαγνησία, στον Θάνο Μωραΐτη στην Αιτωλοακαρνανία κόντρα στον Γιώργο Βαρεμένο, στον Σπύρο Δανέλλη στο Ηράκλειο κόντρα στον Γιάννη Μιχελογιαννάκη.
Αντιστοίχως, τη στήριξη του Μαξίμου θα έχουν η Ράνια Σβίγγου, ο Φώτης Κουβέλης, ο Γιάννης Ραγκούσης, ο Νίκος Μπίστης, ο Αγγελος Τόλκας και ο Ευάγγελος Αποστολάκης αν τελικά κατέβει με σταυρό και δεν τοποθετηθεί στο Επικρατείας.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου