Με αυτά τα κολακευτικά λόγια, τον Μάρτιο του 2012, ο Ευάγγελος Βενιζέλος αναφερόταν στη Φώφη Γεννηματά, στην επίσημη παρουσίασή της ως νέας εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, όταν ο ίδιος ήταν πρόεδρος του κόμματος, σε μια δύσκολη περίοδο για τη χώρα. Τον Μάιο του ιδίου έτους ο κ. Βενιζέλος πρόσφερε στην κ. Γεννηματά τη δεύτερη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, κρατώντας την πρώτη θέση για τον χρυσό ολυμπιονίκη Πύρρο Δήμα. «Η Φώφη Γεννηματά είναι η στενότερη συνεργάτις μου», έλεγε τότε ο κ. Βενιζέλος. Εξίσου θερμά ήταν τα λόγια και της κ. Γεννηματά προς τον πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.
Επτά χρόνια μετά, και ενώ τα εκλογικά ποσοστά του κόμματος πέρασαν από… σαράντα κύματα, με αλλαγές στη σύνθεση και στην ονομασία της παράταξης, τα δηλητηριώδη σχόλια αλλά και η ρήξη διαδέχθηκαν τα θερμά σχόλια που αντήλλαξαν ο κ. Βενιζέλος με την κ. Γεννηματά, εκείνη την περίοδο.
«Δεν θα είμαι μέλος της Βουλής»
Την περασμένη Πέμπτη ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ γνωστοποίησε, από το βήμα της Βουλής, ότι πλέον θα ακολουθήσει διαφορετικούς δρόμους από το ΚΙΝ.ΑΛ., δηλώνοντας ότι «είναι βέβαιον ότι δεν θα είμαι μέλος της Βουλής της επόμενης περιόδου». Επισήμανε, πάντως, με νόημα ότι θα παραμείνει «μάχιμος και ενεργός πολίτης».
Η οριστική ρήξη στις σχέσεις του κ. Βενιζέλου με την κ. Γεννηματά, την παραμονή του δεύτερου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών, ξάφνιασε ελάχιστους στο Κίνημα Αλλαγής, καθώς οι περισσότεροι μιλούν για το «χρονικό ενός προαναγγελθέντος πολιτικού διαζυγίου». Αλλωστε, οι σχέσεις των δύο, τα τελευταία χρόνια, υπήρξαν νεφελώδεις, με διαφωνίες τόσο στη στρατηγική όσο και στις πολιτικές θέσεις που εξέφραζαν. Αυτό που ξάφνιασε, ωστόσο, ήταν το «τάιμινγκ», καθώς θεωρήθηκε ότι οι επιλογές για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας και το κλίμα εσωστρέφειας που προκάλεσαν ευνοούν τη δεδομένη στιγμή τόσο τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και την προοπτική αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας.
Εδώ και αρκετά χρόνια ο κ. Βενιζέλος κρατούσε απόσταση από τις εσωκομματικές διεργασίες του κόμματος ασχολούμενος με τα «μεγάλα εθνικά θέματα», όπως έλεγε ο ίδιος. Από το καλοκαίρι του 2017 πληροφορίες, που δημοσιεύθηκαν στον Τύπο, ήθελαν τον κ. Βενιζέλο να εγκαταλείπει την παράταξη και να δημιουργεί δικό του πολιτικό κόμμα. Ηταν η περίοδος κατά την οποία στη Χαριλάου Τρικούπη υπήρχε ακόμη μεγάλη ρευστότητα, με ζυμώσεις για τη δημιουργία ενός νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, με αβέβαιη όμως προοπτική. Μάλιστα, η πρωτοβουλία του κ. Βενιζέλου να δημιουργήσει, στα τέλη του 2015, τον «Κύκλο Ιδεών», ερμηνεύθηκε από πολλούς ως «πρόδρομος» ενός νέου πολιτικού κόμματος. «Φιλοδοξία και επιδίωξή μας είναι να συμβάλουμε στο να σταματήσει αυτή η αποστράγγιση της χώρας ανοίγοντας έναν κύκλο ιδεών και προτάσεων για την εθνική ανασυγκρότηση», ανέφερε το «μανιφέστο» της ιδρυτικής διακήρυξης του φορέα. Κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Κώστας Σημίτης, αλλά και του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς, έδωσαν το «παρών» σε αρκετές εκδηλώσεις του «Κύκλου Ιδεών», με πιο σημαντικά τα συνέδρια που διοργανώθηκαν σε όλη την Ελλάδα, με τον τίτλο «Η Ελλάδα Μετά». Οι κινήσεις του κ. Βενιζέλου αντιμετωπίζονταν με καχυποψία από την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, διακρίνοντας πίσω από τις παρεμβάσεις του βαθύτερες πολιτικές φιλοδοξίες.
Η δημιουργία του Κινήματος Αλλαγής, τον Μάρτιο του 2018, με την προσχώρηση της ΔΗΜ.ΑΡ., του ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου, του Ποταμιού λίγο αργότερα, αλλά και άλλων μικρότερων κομμάτων, που συνέπραξαν με το ΠΑΣΟΚ, έβαλαν στον «πάγο» οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια δημιουργίας νέου κόμματος της Κεντροαριστεράς και έδωσαν τέλος στις φήμες για τον κ. Βενιζέλο. Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, παρά τη φημολογία που είχε αναπτυχθεί επί μακρόν, δεν προχώρησε σε καμία κίνηση για τη δημιουργία νέου πολιτικού φορέα.
Η Φώφη Γεννηματά αισθάνθηκε δικαιωμένη από τις πολιτικές πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση του χώρου, καθώς τόσο η συμμετοχή πολιτικών προσώπων από άλλα κόμματα όσο και η μεγάλη συμμετοχή στη διαδικασία για την εκλογή αρχηγού, που ξεπέρασαν τους 200.000 ψηφοφόρους, προσέδωσαν πανηγυρικό χαρακτήρα. Το ποσοστό 56,75%, που συγκέντρωσε η ίδια, αφήνοντας στη δεύτερη θέση τον εσωκομματικό της αντίπαλο Νίκο Ανδρουλάκη, με ποσοστό 43,25%, ισχυροποίησε τη θέση της, χωρίς όμως να έχει μέχρι και σήμερα απόλυτη ελευθερία κινήσεων. Η ίδια σε κάθε ευκαιρία επαναλάμβανε ότι τις αποφάσεις τις λαμβάνει η πρόεδρος, προκαλώντας προστριβές ανάμεσα στους «αρχηγούς» που μετείχαν στο Πολιτικό Συμβούλιο. Ο Σταύρος Θεοδωράκης, το καλοκαίρι του 2018, είχε κάνει λόγο για «παρωχημένο μονοκρατικό μοντέλο», αναφερόμενος στην ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ., βαθαίνοντας το ρήγμα με την κ. Γεννηματά. Αφορμή αποτέλεσε η στάση που θα τηρούσε το κόμμα στη Συμφωνία των Πρεσπών. «Θα αφήσουμε πίσω όσους είτε δεν θέλουν είτε δεν μπορούν να στηρίξουν το εγχείρημά μας», είχε διαμηνύσει τότε η κ. Γεννηματά.
Εκ των υστέρων αποδείχθηκε ότι η «κοινοπραξία» κομμάτων, που δημιουργήθηκε με κορμό το ΠΑΣΟΚ απέτυχε, καθώς δεν υπήρχε η απαραίτητη συγκολλητική ουσία και τα περισσότερα από τα κόμματα που συμμετείχαν αποχώρησαν. Πριν από λίγους μήνες ετέθη και πάλι στο εσωτερικό του ΚΙΝ.ΑΛ. το ζήτημα επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ και στα παλαιά σύμβολά του.
Αλλη στρατηγική
Με την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία ο Ευάγγελος Βενιζέλος υιοθέτησε μια σκληρή γραμμή κατά της κυβέρνησης και εξελίχθηκε σε εμβληματική μορφή του «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» μετώπου, αυτό που συχνά το Μαξίμου αποκαλούσε «μαύρο μέτωπο». Σε αρκετές περιπτώσεις ο κ. Βενιζέλος μιλούσε επιτακτικά για την ανάγκη «στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ», με κυβερνητικά στελέχη να αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν να επιτευχθεί αυτό χωρίς να υπάρχει ταυτόχρονα και «στρατηγική νίκη της Νέας Δημοκρατίας».
Η ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής, ερμηνεύοντας τη ρητορική του κ. Βενιζέλου, υποστηρίζει ότι λειτουργούσε περίπου ως ανάχωμα στην προσπάθεια του Κινήματος να προσελκύσει ψηφοφόρους από τη Νέα Δημοκρατία. Το «ευρωπαϊκό μέτωπο» που προέβαλλε ο κ. Βενιζέλος έμοιαζε περισσότερο με γέφυρα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ η Φώφη Γεννηματά με τη διμέτωπη επίθεση σε ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ. έκλεινε το μάτι στους ψηφοφόρους που έχασε από το 2012 και οι οποίοι κατευθύνθηκαν στον ΣΥΡΙΖΑ.
Μάλιστα, οι δρόμοι της κάποια στιγμή, την άνοιξη του 2018, συνέκλιναν με του κ. Τσίπρα, όταν η ίδια πήρε πρωτοβουλίες για διάλογο για τη συνταγματική αναθεώρηση, γεγονός που χαιρέτισε ο ΣΥΡΙΖΑ. Τότε ο κ. Βενιζέλος είχε αφήσει αιχμές κατά της κ. Γεννηματά, καθώς θεωρούσε πως δεν είναι δυνατόν με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να υπάρξει οποιαδήποτε συζήτηση. «Κάποιοι όμως θεωρούν τον κ. Τσίπρα θεσμικό συνομιλητή για την αναθεώρηση του Συντάγματος», ήταν τα «καρφιά» που έριξε ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στην κ. Γεννηματά.
Οι χαρακτηρισμοί που συχνά απέδιδε ο κ. Βενιζέλος στον πρωθυπουργό, όπως «πολιτικός τυχοδιώκτης», «delivery boy» των εταίρων, αλλά και οι κατηγορίες για «εσχάτη προδοσία», κατέστησαν αδύνατη οποιαδήποτε προσπάθεια προσέγγισης του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΙΝ.ΑΛ. -και κυρίως τους ψηφοφόρους του- παρόντος του κ. Βενιζέλου.
Παρά το γεγονός ότι η κ. Γεννηματά εξακολουθεί να δέχεται πυρά από αρκετά στελέχη του ΚΙΝ.ΑΛ., που υποστηρίζουν ότι μετατρέπει το κόμμα σε «ουρά του ΣΥΡΙΖΑ», οι γνωρίζοντες το πολιτικό παρασκήνιο της Χαριλάου Τρικούπη επισημαίνουν ότι ο μόνος τρόπος για να πάρει πίσω ένα μέρος έστω των «απογοητευμένων ψηφοφόρων» του είναι να κάνει απολύτως σαφές ότι δεν θα υπάρξει κυβερνητική συνεργασία του ΚΙΝ.ΑΛ. με τη Νέα Δημοκρατία.
«Ο κ. Τσίπρας, αφού έγινε με την πολιτική της ακραίας λιτότητας και της υπερφορολόγησης ο μεγάλος χορηγός της Νέας Δημοκρατίας, τώρα λέει νέο παραμύθι. Ζητά ψήφο για να αντιμετωπίσει δήθεν τη Δεξιά!», υπογράμμισε η κ. Γεννηματά πριν από λίγα εικοσιτετράωρα, μετά την έκτακτη δήλωση του πρωθυπουργού έξω από το Μαξίμου, προσθέτοντας με νόημα: «Ο κ. Τσίπρας με την αλήθεια έχει πάρει διαζύγιο».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής