Μπορεί να ανακοινώθηκε πως στις 12 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση υφυπουργών με γενικούς γραμματείς για την επικαιροποίηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που ενδέχεται να μειώσουν την ένταση στο Αιγαίο, από εκεί και πέρα όμως η Αγκυρα επιμένει σε όλα τα ζητήματα και δείχνει ανυποχώρητη. Ενώ η Ελλάδα δείχνει κάποια δείγματα αλλαγής στάσης στην Ανατολική Μεσόγειο.
Μετά από συνομιλίες δύο ωρών, η συνέντευξη Τύπου έδειξε τις διαφορές, καθώς φάνηκε ότι στους υπουργούς δεν υπάρχει καμία σύγκλιση απόψεων. Μάλιστα εντύπωση προκάλεσε πως υπήρχε αντίλογος σε κάθε απάντηση του υπουργού. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούσαν πως ο Τσαβούσογλου ενδεχομένως μιλούσε έντονα λόγω των εκλογών της 31ης Μαρτίου.
Θετικά σχολιάστηκε πάντως η δήλωση του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών πως «είναι προφανές ότι στην Ανατολική Μεσόγειο και η Τουρκία έχει δικαιώματα που της αναγνωρίζει το δίκαιο της θάλασσας, που εμείς θέλουμε να διέπει τις μεταξύ μας διαφορές». Κάποια τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης παρερμήνευσαν τη δήλωση, πως η Ελλάδα αναγνωρίζει δικαιώματα στη Μεσόγειο.
Ο Τσαβούσογλου από την πλευρά του είπε ότι «συζητήσαμε και για τους υδρογονάνθρακες και ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι δεν θα πρέπει να αποκλειστεί η Τουρκία και ευχαριστούμε! Κανένα σχέδιο στο οποίο δεν περιλαμβάνεται η Τουρκία δεν είναι ρεαλιστικό».
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στις μειονότητες των δύο χωρών, μίλησε για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, όπως και της Κωνσταντινούπολης, και ανέφερε πως θα ήταν θετικό να ανοίξει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Ο Τσαβούσογλου απάντησε πως «ο Γιώργος είπε σε ό,τι αφορά την τουρκική μειονότητα θα της αναγνωρίσει τα δικαιώματα που απορρέουν από τη διεθνή συμφωνία, το Διεθνές Δίκαιο. Τι λέει το Διεθνές Δίκαιο; Πως είναι Τούρκοι, καθώς υπάρχουν αποφάσεις του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τα οποία δεν εφαρμόζονται, αν δεν μπορούμε να τους ονομάσουμε αυτούς ως Τούρκους, πώς θα τους αναγνωρίσουμε τα δικαιώματα»;
Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό Συμβούλιο - Τι περιλαμβάνει η ατζέντα
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος έμμεσα απάντησε στον Ταγίπ Ερντογάν για τις δηλώσεις που είχε κάνει στη Σμύρνη σχετικά με «γκιαούρηδες που έπεσαν στη θάλασσα»: Οπως είπε, «προτιμώ ο Μεβλούτ να με λέει καρντάση, παρά γκιαούρη».
Καμία σύγκλιση στο Κυπριακό
Για το Κυπριακό ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως «θέλουμε να επιλύσουμε τη διεθνή του διάσταση με πάγιες θέσεις, να καταργηθεί το καθεστώς των εγγυήσεων». Ενώ ο Τσαβούσογλου επέμεινε πως το σύστημα εγγυήσεων γίνεται πιο σημαντικό με τον ενεργειακό πλούτο. Ο ίδιος τόνισε πως δεν θα ξεκινήσουν από το σημείο που έμειναν οι διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά, αλλά από άλλη βάση. Ο Τούρκος υπουργός ανέφερε πως «η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει δικαιώματα στα αποθέματα των υδρογονανθράκων γύρω από το νησί. «Αυτό το αποδεχόμαστε όλοι, το δέχεται η Ελλάδα, το δέχεται η Ε.Ε. Δεν είμαστε αντίθετοι ούτε σε γεωτρήσεις ούτε σε έρευνες, αλλά θα πρέπει να τεθούν υπό εγγύηση τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων», είπε, προσθέτοντας ότι «αν δεν αναγνωριστούν τα δικαιώματα αυτά, τότε θα κάνουμε και γεωτρήσεις στις περιοχές που μας παραχώρησε η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου». Παράλληλα, ο Τσαβούσογλου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ο αγωγός Εast Med να περάσει από την τουρκική υφαλοκρηπίδα, κάτι που είναι σχεδόν αδύνατο αφού καμία χώρα που συμμετέχει στο σχέδιο δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο.
Σκληρή δήλωση για «8»
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που διέφυγαν στην Ελλάδα τη νύχτα της απόπειρας πραξικοπήματος το 2016, ο Ελληνας υπουργός ανέφερε πως «τα ελληνικά δικαστήρια κρίνουν ποιοι είναι πραξικοπηματίες και τρομοκράτες και αυτοί δεν έχουν προστασία στην Ελλάδα». Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε πως «η κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας δέχτηκαν ότι αυτοί είναι πραξικοπηματίες, ότι θα τους επιστρέφατε, το ελικόπτερο το επιστρέψατε αλλά ήταν εμφανές ότι τα άτομα αυτά είχαν κάνει πραξικόπημα. Εσείς που έχετε υποφέρει πάρα πολύ από τα πραξικοπήματα έπρεπε να μας τους επιτρέψετε εκείνη την ημέρα».
«Μονομερής υπαναχώρηση από σταθερές θέσεις»
Ο τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Β’ Αθηνών Γιώργος Κουμουτσάκος ανέφερε πως «μία κυβέρνηση που βρίσκεται σε αποδρομή είναι αδιανόητο να στέλνει μηνύματα μονομερών υπαναχωρήσεων από σταθερές θέσεις της Ελλάδας, ανοίγοντας επικίνδυνες κερκόπορτες ακόμη και στα ενεργειακά ζητήματα».
Μόλις μια μέρα μετά τη συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και ΗΠΑ, ο κ. Κατρούγκαλος έσπευσε να διαβεβαιώσει τον Τούρκο ομόλογό του ότι «η Ελλάδα βλέπει θετικά τη συμμετοχή της Τουρκίας στην ενεργειακή εξίσωση της Ανατολικής Μεσογείου».
Ο ίδιος ερωτά την κυβέρνηση: «Εχει ενδείξεις ότι η τουρκική κυβέρνηση μεταβάλλει τη γνωστή αρνητική στάση της ως προς το σεβασμό του Δικαίου της Θάλασσας και ότι εγκαταλείπει την πρακτική αμφισβήτησης και διεκδίκησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας; Οι θέσεις αυτές που διατυπώνονται από την κυβέρνηση και τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σε γνώση και έχουν τη σύμφωνη γνώμη της Λευκωσίας;».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου