Ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος σηκώνει τους τόνους και τα… μανίκια εκτός Βουλής, προκαλεί, υβρίζει και επιτίθεται με κάθε ευκαιρία στους πολιτικούς του αντιπάλους όταν οι κάμερες τραβάνε και οι πόρτες είναι ανοικτές, μετατρέπεται σε σιωπηλό παρατηρητή των καβγάδων ανάμεσα στα μέλη της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας χωρίς να αντιδρά. Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ήταν στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας προχθές επιβεβαιώνουν αυτήν την εικόνα, όπως και ότι λίγο πριν από το τέλος, απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του, είπε «να μην τα γκρεμίσουμε όλα στο τέλος, να μη δώσουμε την ευκαιρία να μιλήσουν για συντριπτική ήττα».
Αυτός ακριβώς ήταν και ο λόγος που χθες ο ΣΥΡΙΖΑ προτίμησε να υποστεί μία κοινοβουλευτική ήττα, όπως η ψήφιση του άρθρου 32 που αποσυνδέει την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας από τη διάλυση της Βουλής με περισσότερες από 180 ψήφους, για να τον κατηγορούν ότι προσπάθησε να μπλοκάρει την επόμενη διακυβέρνηση με πρόωρες εκλογές το 2020 λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας (όπως δηλαδή έκανε και το 2015), κατηγορία που εμμέσως σημαίνει και παραδοχή ήττας στις επόμενες εκλογές.
Τα υπόλοιπα που είπε χθες ο κ. Τσίπρας από το βήμα της Βουλής περί παιχνιδιών της αντιπολίτευσης με το Σύνταγμα αφορούν μόνο την προσπάθειά του να διαχειριστεί αυτή την ήττα, επικοινωνιακά. Στην πραγματικότητα, λόγω του άκρατου κομματισμού με τον οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ, απορρίπτοντας σημαντικές προτάσεις της αντιπολίτευσης, αντιμετώπισε τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, χάθηκε άλλη μία ευκαιρία πραγματικού εκσυγχρονισμού του Συντάγματος.
Ακόμα και η υπόθεση της αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κρυπτόμενη υπουργό Πολιτικού Μυρσίνη Ζορμπά και τον γνωστό γλύπτη Κώστα Βαρώτσο, που ο επικοινωνιακός μηχανισμός της κυβέρνησης αντιμετώπιζε ως fake news, προσπαθώντας να σωθεί από την μήνιν των πολιτών, εξελίσσεται σε μείζον ζήτημα, μετά τη χθεσινή δημόσια τοποθέτηση του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή ότι ο ίδιος πιστεύει τον κ. Βαρώτσο και όχι την κ. Ζορμπά, «διαλύοντας» κάθε επιχείρημα της κυβέρνησης περί κατασκευασμένης υπόθεσης.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κυρίτσης αναγκάστηκε χθες υπό την πίεση της κοινής γνώμης να ανακαλέσει και να ζητήσει συγνώμη για τη δήλωσή του ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει κανέναν να έχει σκοτωθεί από μολότοφ. Δεν πρόκειται περί πραγματικής μεταμέλειας. Οσο ο κ. Κυρίτσης ήταν στο στόχαστρο των αντιπάλων του ΣΥΡΙΖΑ, ο ίδιος και η επικοινωνιακή ομάδα της κυβέρνησης δεν είχαν κανένα πρόβλημα, καμία τύχη. Τα πράγματα όμως άλλαξαν όταν άρχισε να παίρνει διαστάσεις το «κάρφωμα» που επεφύλαξε ο Νίκος Φίλης εναντίον του κ. Κυρίτση, όταν σε συνέντευξή του στο OPEN, όταν τον ρώτησαν για την προκλητική δήλωση του συναδέλφου του, ο κ. Φίλης είπε πως ο ίδιος γνωρίζει νεκρούς από μολότοφ, θυμίζοντας τους νεκρούς της Marfin. «Αισθάνομαι την ανάγκη να απολογηθώ. Η δήλωση ήταν λάθος», είπε μετά από αυτό ο κ. Κυρίτσης.
Το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ λόγω και των αρνητικών δημοσκοπικών δεδομένων για την κυβέρνηση, που ο κ. Τσίπρας δημοσίως αμφισβητεί αλλά ιδιωτικώς αποδέχεται, δεν μπορεί πλέον να κρυφτεί.
Μητσοτάκης στο TikTok για Gigabit Voucher: Χτίζουμε τις υποδομές για ένα ψηφιακό μέλλον
«Αν κάτι, πάντως, χαίρομαι, είναι τα στεγανά των διαδικασιών μας… Καλή καρδιά! Συνεχίζουμε!» έγραψε χθες στο twitter η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία, εμφανώς ενοχλημένη από το γεγονός ότι ο καβγάς της με τη Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας διέρρευσε, όπως διέρρευσαν και όλα τα άλλα επεισόδια ανάμεσα σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Καββαδία κατά Πολάκη, Πολάκης κατά Παπαγγελόπουλου, Κασιμάτη κατά Βούτση, Βούτσης κατά Κοντονή κ.ά.) για πρώτη φορά με τέτοια ακρίβεια και… συνέπεια.
Είναι και αυτό μία σαφής ένδειξη του… ξηλώματος του πουλόβερ αλλά και του μεγάλου άγχους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για την επανεκλογή τους, που φτάνουν στο σημείο να εκθέτουν ο ένας τον άλλον για να… χωρέσουν στην επόμενη Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι πολύ πιθανό να είναι μειωμένη κατά το ήμισυ.
Σε αυτό το κλίμα, δεν πέρασε απαρατήρητο το γεγονός ότι την ώρα που ο πρωθυπουργός ωρυόταν περί πολιτικής απάτης και κατήγγειλε τις εταιρίες δημοσκοπήσεων επειδή δίνουν μεγάλη διαφορά υπέρ της Ν.Δ. στις μετρήσεις τους, ο πρώην υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, δήλωνε -ήρεμος- στο ρ/σ «Στο Κόκκινο» για τις δημοσκοπήσεις: «Οι δημοσκοπήσεις, όταν γίνονται με τρόπο επιστημονικό και αντικειμενικό, μας δίνουν τη δυνατότητα να βελτιωνόμαστε».
Οπως και το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας υπερασπιζόταν τις επιλογές της κυβέρνησης το 2015 και έλεγε ότι «το μεγάλο βήμα που έγινε το 2015 δεν έμεινε μετέωρο διότι αποδείχθηκε ότι υπήρχε εναλλακτικός δρόμος», όταν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας σε φοιτητές της Πολιτικής Επιστήμης στο Παρίσι, σημείωνε: «Προσπαθήσαμε αλλά νικηθήκαμε. Το μεγαλύτερό μας λάθος ήταν ότι δεν καταλάβαμε πως αυτό το οποίο θεωρούσαμε εμείς ως μέσο άσκησης πίεσης ήταν αυτό το οποίο ήθελαν οι Γερμανοί [σ.σ. το Grexit] (…) Το δεύτερο λάθος μας είναι πως είχαμε υπερεκτιμήσει τις δυνατότητες άμεσης πάταξης της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου