Η πάγια τακτική του Μαξίμου να πατά σε δύο βάρκες, προσπαθώντας να ικανοποιεί ταυτόχρονα διαφορετικά ακροατήρια, πνέει τα λοίσθια και δεν αποδίδει πια.
Αντιθέτως, γυρίζει μπούμερανγκ για την κυβέρνηση και είναι ενδεικτικά τα παραδείγματα στη δημόσια συζήτηση για την ανάγκη μείωσης των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% που χωρίς λόγο η κυβέρνηση έχει υπογράψει ως και το 2022 και για τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, ο οποίος προχθές έφτασε στο σημείο να κατηγορήσει τον Διονύση Σαββόπουλο ότι του άσκησε κριτική για πέντε λεπτά δημοσιότητας…
Αλλαγή ρότας
Από την πλήρη υπεράσπιση της επιλογής για την επίτευξη υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, την αχρείαστη υπερκάλυψή τους και τη συνέχιση της λιτότητας (με πραγματικό στόχο την εξοικονόμηση χρημάτων για προσλήψεις στο Δημόσιο και αύξηση του κονδυλίου της επιδοματικής πολιτικής, προεκλογικά), η κυβέρνηση λέει τώρα, διά στόματος Ευκλείδη Τσακαλώτου, ότι τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι υψηλά και πρέπει να μειωθούν. Τι μεσολάβησε;
Μεσολάβησε κατ’ αρχάς η θέση του Μάρτιν Βέμπερ ότι θα στηρίξει την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και η δέσμευση του προέδρου της Ν.Δ. ότι θα μειώσει τη φορολογία, στον πρώτο μήνα από τις εκλογές. Τι άλλο μεσολάβησε;
Το γεγονός ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Μάρτιν Σολτς ήταν δεκτικός στο αίτημα της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων το επόμενο διάστημα.
Μπορεί τα φώτα της δημοσιότητας, λόγω της κακής μετάφρασης της συνέντευξης του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, να στράφηκαν εκεί που ήθελε το Μαξίμου, αλλά η ουσία ήταν αλλού. Οντως ο κ. Τσακαλώτος αναφέρεται στο ενδεχόμενο εκλογής της Ν.Δ. και όλοι γνωρίζουν τι πραγματικά σημαίνει στην πολιτική όταν ένας πολιτικός μιλά δημοσίως για το ενδεχόμενο νίκης του αντιπάλου του, εν όψει εκλογών, ακόμα και αν το χαρακτηρίζει «απίθανο και ατυχές».
Το κυριότερο όμως είναι ότι ο κ. Τσακαλώτος, ερωτηθείς για το εάν ο ΣΥΡΙΖΑ θα στήριζε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην επαναδιαπραγμάτευση με τους πιστωτές για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων που ο ίδιος έχει συμφωνήσει και υπογράψει, απαντά επί λέξει στο αμερικανικό δίκτυο: «στην απίθανη και ατυχή περίπτωση να είναι στην εξουσία η Ν.Δ. μετά τις εκλογές, εάν ήταν ένα από τα βασικά στοιχεία αυτού που θα ήθελαν να πετύχουν, θα τους στηρίζαμε».
Η φράση ενόχλησε το Μαξίμου για δύο λόγους: Πρώτον, επειδή εμφανίζει τη Ν.Δ. ως κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές, έστω και με τους αστερίσκους που υπηρετούν τον κομματικό πατριωτισμό και δεύτερον, επειδή εμφανίζει τον ΣΥΡΙΖΑ να ακολουθεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο μεγάλο θέμα της μείωσης των πρωτογενών πλεονασμάτων, που σίγουρα θα αποτελούσε μεγάλη ανάσα για την ελληνική οικονομία, αν πραγματοποιούνταν.
ΑΟΖ Τουρκίας - Συρίας: Διπλωματικός συναγερμός σε Λευκωσία και Αθήνα - «Τα μαζεύει» ο Ουράλογλου
Είναι ενδεικτική η προσπάθεια της «Αυγής» να… λογοκρίνει τον κ. Τσακαλώτο, αλλάζοντας τη φράση που ο ίδιος είπε στο CNBC. Ειδικότερα, αναφερόμενη στο τι είπε ο υπουργός Οικονομικών, η «Αυγή» έγραψε: «Πιστεύω ότι πρέπει να υπάρξει συναίνεση σε όλο το πολιτικό φάσμα για το ζήτημα αυτό. Δεν νομίζω ότι αυτό (σ.σ.: δηλαδή η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων) είναι κάτι στο οποίο θα πρέπει να διαφωνήσουμε».
Επειδή όμως η συζήτηση είχε συνέχεια και η κυβέρνηση αντιλήφθηκε ότι χάνει πόντους από τον τρόπο που εξελίσσεται, βγήκε και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς στο κρατικό ραδιόφωνο για να αμφισβητήσει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να πετύχει τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, λέγοντας: «Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να πείσει ότι θα ήθελε να μειώσει τα πλεονάσματα, γιατί ο λαός γνωρίζει». Πούρος, συγκεκαλυμμένος πανικός…
Δεύτερο μέτωπο
Οι αρρυθμίες και οι εσωκομματικές αντιδράσεις συνεχίστηκαν και στη διαχείριση της υπόθεσης Πολάκη, που έχει φέρει σε εξαιρετικά δύσκολη θέση προσωπικά τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Επί της ουσίας, ο κ. Τσίπρας θεωρεί ατού τον κ. Πολάκη και παρά τις εισηγήσεις που δέχεται κατά καιρούς, ποτέ δεν τον έχει αποδοκιμάσει. Ο πρωθυπουργός φέρεται να πιστεύει ότι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας είναι χρήσιμος στον ΣΥΡΙΖΑ επειδή με το θράσος του, την ημιμάθειά του, την αλαζονεία του και το φανατισμό του μπορεί να συνομιλεί με ένα ακροατήριο που συναντάται από την άκρα Δεξιά ως την άκρα Αριστερά, με βασικό χαρακτηριστικό το φανατισμό κατά του πολιτικού συστήματος στο σύνολό του και τη χαμηλή εκπαίδευση, που αποτέλεσε ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο του 2015 και στο Μαξίμου ευελπιστούν ότι θα ξαναψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ.
Ο προβληματισμός ξεκίνησε από το γεγονός ότι η προσπάθεια της αντιπολίτευσης να ταυτίσει τον κ. Πολάκη με τον κ. Τσίπρα για να δείξει ότι το πρόβλημα δεν είναι ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας αλλά ο πρωθυπουργός, αρχίζει -μετά από καιρό- και βρίσκει έδαφος.
Αυτό το έχουν δει και στο Μαξίμου και στην Κουμουνδούρου, όπως το έχουν αντιληφθεί και πολλοί βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που με τη στάση τους έχουν προκαλέσει προβληματισμό στον φίλα προσκείμενο στην κυβέρνηση Τύπο («ΕφΣυν» και «Αυγή») που ναι μεν έχουν στόχο να στηρίζουν και να προστατεύουν το Μαξίμου, αλλά δεν μπορούν να γυρίσουν εντελώς την πλάτη και στο εσωκομματικό σκηνικό.
Φίλια πυρά
Η «ΕφΣυν» επιτέθηκε δύο φορές κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας και η «Αυγή» μία, προκαλώντας στον κ. Πολάκη έντονο προβληματισμό. Είναι χαρακτηριστικό ότι «υφέρπει» ήδη, με διάφορες αφορμές, «πολεμικό» κλίμα στον φιλοκυβερνητικό Τύπο ανάμεσα στο «Documento», από τη μία πλευρά (που στηρίζει 100% τον κ. Πολάκη) και την «ΕφΣυν» και την «Αυγή», από την άλλη, που καλούνται να υλοποιήσουν τη διπλή γραμμή «και με τον Πολάκη και εναντίον του», προκειμένου να ικανοποιήσουν και το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ που αντιδρά με την «εν λευκώ» στάση Τσίπρα προς Πολάκη και το ακροατήριο που στηρίζει φανατικά τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας.
Το μεγάλο πρόβλημα ωστόσο για τον πρωθυπουργό θα ξεκινήσει όταν οριστικοποιηθεί ότι ο κ. Τσίπρας θα κάνει δεκτό το αίτημα του κ. Πολάκη να βάλει υποψηφιότητα στην Αθήνα και όχι στα Χανιά, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων από τους συνυποψηφίους του, οι οποίοι, εκτός από τη «σπάθη» που θα πέσει στον αριθμό των βουλευτών λόγω… αντιπολίτευσης, θα έχουν να αντιμετωπίσουν και τον κολλητό του πρωθυπουργού και «one man show» Παύλο Πολάκη.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής