Το σχέδιο για την επόμενη ημέρα της χώρας, με το οποίο απαντά η Ν.Δ. στην τροφοδοτούμενη από την υπόθεση Πολάκη και από τις εν γένει κυβερνητικές συμπεριφορές «τοξικότητα», αναδεικνύεται με σαφήνεια από τις πρωτοβουλίες του Κυριάκου Μητσοτάκη στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό, όπου είναι σαφές ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα της Ν.Δ. για οικονομία και μεταρρυθμίσεις προσελκύει αυξανόμενο ενδιαφέρον από αξιωματούχους και επενδυτές.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ξεκαθάρισε ότι στον πυρήνα του βρίσκεται η μείωση των φόρων, που θα ξεκινήσει από τον πρώτο μήνα της νέας διακυβέρνησης. Οι μειώσεις αφορούν επιχειρήσεις, νοικοκυριά, αλλά και ασφαλιστικές εισφορές, καθώς την ερχόμενη εβδομάδα θα επανέλθει στο προσκήνιο και η πρόταση της Ν.Δ. για το ασφαλιστικό.
Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις αναδεικνύονται σε κορυφαία προτεραιότητα. Μετά τις επαφές στην Αθήνα με εκπροσώπους μεγάλων γερμανικών εταιριών που δραστηριοποιούνται στη χώρα, αλλά και τη συνάντηση με σημαντικούς διεθνείς επενδυτές στο Μόναχο, επόμενος σταθμός αναμένεται να αποτελέσει για τον κ. Μητσοτάκη η Νέα Υόρκη. Θα βρεθεί εκεί στις 8 Μαρτίου, προερχόμενος από τη Βοστόνη, όπου θα μιλήσει στη Σχολή Fletcher του Πανεπιστημίου Tufts και αναμένεται να έχει συναντήσεις με επίκεντρο τον επενδυτικό τομέα.
Τοξικός μέχρι τη διάλυσή του ο ΣΥΡΙΖΑ - Κατήγγειλε θάνατο που δεν συνέβη - Σφοδρή επίθεση από Γεωργιάδη
Στην Πειραιώς πιστεύουν ότι όσο πλησιάζουν οι εκλογές οι αγορές θα αρχίσουν να λαμβάνουν υπ’ όψιν τους και την επικείμενη πολιτική αλλαγή και αρκετά γαλάζια στελέχη θεωρούν πιθανό να αρχίσει μια βελτίωση εν όψει των εκλογών. «Αυτό θα είναι πολύ καλό για την Ελλάδα», επισημαίνουν συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι οποίοι ξεκαθαρίζουν πως η Ν.Δ. «δεν πρόκειται να κάνει ποτέ αυτό που έκανε ο κ. Τσίπρας το 2014», όταν αποθάρρυνε επί της ουσίας τους επενδυτές.
Μέσω των συνεντεύξεων σε διεθνή ΜΜΕ ο κ. Μητσοτάκης απευθύνει, άλλωστε, σταθερά επενδυτικό προσκλητήριο εξηγώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας. «Αν οι αγορές αντιδράσουν θετικά στο επόμενο διάστημα, ακόμα και πριν από τις εκλογές, αυτό θα ήταν μια πολύ ευπρόσδεκτη εξέλιξη», σημειώνουν στην Πειραιώς, όπου θεωρούν σημαντικό ότι με την πολιτική αλλαγή «θα βγει από την εξίσωση και ο κίνδυνος της πολιτικής αβεβαιότητας».
«Σε μια εποχή που η Ευρώπη απειλείται από λαϊκιστές και πολλές χώρες αντιμετωπίζουν το φάσμα της πολιτικής αστάθειας, η Ελλάδα έχει το προνόμιο να περιμένει να έρθει μια κεντροδεξιά, μετριοπαθής, μεταρρυθμιστική κυβέρνηση με ισχυρή πολιτική εντολή», τονίζουν χαρακτηριστικά.
Την προσεχή εβδομάδα ο κ. Μητσοτάκης θα μεταβεί, 27-28 Φεβρουαρίου, στη Μόσχα, όπου θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Ντμίτρι Μεντβέντεφ.
Στις 21 Μαρτίου θα συμμετέχει στις Βρυξέλλες στη Σύνοδο του ΕΛΚ, η οποία θεωρείται σημαντική για την ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά, καθώς αναμένεται να σηματοδοτήσει και την επίσημη έναρξη του αγώνα για τις ευρωεκλογές, αλλά και την εκλογή Βέμπερ στην προεδρία της Κομισιόν.
Η τοποθέτηση Βέμπερ ότι οι εταίροι μπορεί να συζητήσουν με την επόμενη κυβέρνηση το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων έχει ενισχύσει, πάντως, την προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να το αναδεικνύει σε κορυφαίο στόχο για τη χώρα. Κατέστησε, μάλιστα, σαφές ότι, αφού κερδίσει η νέα κυβέρνηση το στοίχημα της εμπιστοσύνης με τη μεταρρυθμιστική της πολιτική, θα ανοίξει σε δώδεκα μήνες τη σχετική συζήτηση με πρόθεση το 80% από το δημοσιονομικό χώρο που θα δημιουργηθεί να αξιοποιηθεί για περαιτέρω μείωση φόρων και εισφορών.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής