Οι πρώτες σκέψεις για μέτρα… εγκαταλείπονται από το εσωκομματικό διαμέτρημα των «ανταρτών» αλλά και από την εκτίμηση ότι το πολιτικό κόστος θα είναι πολύ μεγαλύτερο. Η πρόταση της Ν.Δ. για τη συνταγματική δυνατότητα θέσπισης ιδιωτικών και μη κρατικών πανεπιστημίων «κέρδισε» και όχι μόνο τους περισσότερους ανεξάρτητους αλλά ακόμα και ΣΥΡΙΖΑίους!
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, ο πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής αλλά και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φωτεινή Βάκη είναι αυτοί που είπαν «όχι» στο άνοιγμα της δυνατότητας καταφυγής και σε άμεση εκλογή από το λαό του Προέδρου της Δημοκρατίας, ενώ ο Σταύρος Κοντονής, «κόντρα» στις προτάσεις του κόμματός του στάθηκε και για τις προτάσεις αναθεώρησης των άρθρων 73 για την καθιέρωση της λαϊκής πρωτοβουλίας και στο άρθρο 84 για την καθιέρωση της εποικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας.
Ο Δένδιας ενημέρωσε τον Μητσοτάκη για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και τον θόλο
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης καταψήφισε όλα τα άρθρα σχετικά με τις αλλαγές στις σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους και του πολιτικού όρκου, ενώ τη θέση να πει «παρών» επέλεξε η έτερη βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη. Ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης είπε «όχι» και στο άρθρο 21 σχετικά με την προστασία αγαθών κοινής ωφελείας, ενώ η Νίνα Κασιμάτη είπε «όχι» για την εποικοδομητική δυσπιστία και «παρών» στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τα άρθρα 21 περί εγγυήσεων, 22 περί ίσης αμοιβής, στο 54 για την απλή αναλογική, στο 62 για τον περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας, αλλά και στο 101 για τις Ανεξάρτητες Αρχές.
Στις ψήφους που προκάλεσαν δυσανεξία στο Μαξίμου είναι το «ναι» του Γιάννη Μιχελογιαννάκη και το «παρών» του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννη Δημαρά στην πρόταση της Ν.Δ. για το άρθρο 16 για τη δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών και μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων. Μία πρόταση που ψηφίσθηκε και από τις «συνεργαζόμενες» υπουργούς Ελενα Κουντουρά και Κατερίνα Παπακώστα. Η πρόταση αυτή της Ν.Δ. κατέγραψε και την πραγματική κοινωνική δυναμική που έχει καθώς την ψήφισαν και οι Σταύρος Θεοδωράκης, Γιώργος Αμυράς, Σπύρος Λυκούδης, Γιώργος Μαυρωτάς, Γρηγόρης Ψαριανός, Μαρία Κόλλια – Τσαρουχά, Κώστας Κατσίκης, Δημήτρης Καμμένος, Θανάσης Θεχαρόπουλος, Γιάννης Σαρίδης, Αριστείδης Φωκάς, Γιώργος Λαζαρίδης και Νίκος Νικολόπουλος.
Ενδιαφέρον πάντως ως προς τις ιδεολογικές μετατοπίσεις που έχουν κάνει οι «ανεξάρτητοι» υπουργοί της κυβέρνησης είναι τα «ναι» της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Κατερίνας Παπακώστα στο ουδετερόθρησκο και για τις σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους, ενώ είπε «όχι» μόνο σε ό,τι αφορά τον πολιτικό όρκο. Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης, που ψήφισε «παρών» σε όλες τις προτάσεις περί ουδετερότητας θρησκείας, είπε «ναι» στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την άμεση εκλογή του ΠτΔ και «όχι» στο άρθρο 16. Η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά είπε «παρών» στον πολιτικό όρκο και σε όλα όσα αφορούν τη θρησκευτική ουδετερότητα και τις σχέσεις Εκκλησίας – Κράτους.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου