Σάλο έχει προκαλέσει το χθεσινό δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου για το γεγονός ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στην κατάργηση των τελευταίων ρυθμίσεων του νόμου Καραμανλή για τον βασικό μέτοχο και την άρση του ασυμβίβαστου μεταξύ της ιδιότητας του εργολάβου δημοσίων έργων και αυτής του ιδιοκτήτη τηλεοπτικού σταθμού. Οπως αποκαλύφθηκε από την ιστοσελίδα liberal.gr και αναπαράχθηκε και από άλλα μέσα ενημέρωσης, η κυβερνητική μεθόδευση ολοκληρώθηκε μέσα στο κατακαλόκαιρο, και μάλιστα εν κρυπτώ, ενώ ένα μήνα μετά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας από το βήμα της ΔΕΘ, επέμενε στη γνωστή συνθηματολογία «τέρμα στους αεριτζήδες και στα νταβατζιλίκια».
Ο υπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, στο πολυνομοσχέδιο του οποίου για τις δημόσιες συμβάσεις ψηφίστηκε στις 2 Αυγούστου η επίμαχη ρύθμιση για την κατάργηση των άρθρων 31 και 32 του ν. 3669/2008, ισχυρίστηκε χθες ότι δεν ήρθη το ασυμβίβαστο, υποστηρίζοντας ότι παραμένει σε ισχύ ο νόμος του 2005. Κατά τον κ. Σπίρτζη, τα σχετικά δημοσιεύματα είναι «ψευδή», καθώς «η προκήρυξη για τις αδειοδοτήσεις των καναλιών ρητώς αναφέρει το Βόμο 3310/2005 που ποτέ δεν καταργήθηκε, δεσμεύει τους συμμετέχοντες και εν συνεχεία υπερθεματιστές και μνημονεύεται και στα τεύχη του διαγωνισμού. Δεν μπορεί οι διατάξεις σε ισχύ να επαναλαμβάνονται σε κάθε νόμο. Το ξέρουν και οι πρωτοετείς φοιτητές της Νομικής Σχολής και ο κάθε νοήμων άνθρωπος. Αυτή είναι η μόνη και μοναδική αλήθεια».
Ομως, λίγο νωρίτερα, ο γενικός γραμματέας Ενημέρωσης Λευτέρης Κρέτσος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Αθήνα 9,84», παραδέχθηκε την κατάργηση του ασυμβίβαστου, επικαλούμενος την ενσωμάτωση μιας κοινοτικής οδηγίας, «διότι πουθενά στην Ευρώπη δεν υπάρχει ασυμβίβαστο». Με λίγα λόγια, ο κ. Κρέτσος κατήργησε το ασυμβίβαστο και ο κ. Σπίρτζης το… επανέφερε.
Μια εξήγηση για την κυβερνητική πρακτική ίσως αποτελεί η αποστροφή μιας απάντησης που έδωσε στις 8 Σεπτεμβρίου στον «Real FM», σε σχετική ερώτηση του Νίκου Χατζηνικολάου, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο οποίος είπε ότι η κυβέρνηση ακολούθησε τη σχετική νομολογία και απέκλεισε από το διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες τους ίδιους τους εργολάβους και όχι τα συγγενικά τους πρόσωπα! Μάλλον, έτσι περιφρουρεί η κυβέρνηση το ασυμβίβαστο που επικαλείται ο κ. Σπίρτζης, κουμπάρος του Χρήστου Καλογρίτσα, ο υιός του οποίου Ιωάννης-Βλαδίμηρος αναδείχθηκε σε έναν εκ των τεσσάρων υπερθεματιστών της δημοπρασίας.
Σοβαρά ερωτήματα τίθενται και για τη διαδικασία ελέγχου του «πόθεν έσχες», καθώς οι αποκαλύψεις του τηλεοπτικού σταθμού STAR έδειξαν ότι κανένας έλεγχος δεν έγινε για το κατά πόσον υπάρχουν τα χρήματα που προσφέρθηκαν ως τίμημα. Μάλιστα, σύμφωνα με το STAR, το «πόθεν έσχες» του υιού Καλογρίτσα παρουσιάζει κενά, ενώ γίνεται λόγος για φιλική εξυπηρέτηση πολλών εκατομμυρίων, καθώς στα περιουσιακά του στοιχεία έχουν προστεθεί δωρεές οικοπέδων τρίτων, ακόμα και βοσκοτόπια.
«Οχι» από Τασία
Εν τω μεταξύ, προκαταβολικό «όχι» θεωρείται η αντίδραση της προέδρου της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής Τασίας Χριστοδουλοπούλου στο αίτημα της Ν.Δ. για ακρόαση στην Επιτροπή των 4 νέων καναλαρχών και του υπουργού Επικρατείας. Η συζήτηση του αιτήματος αναβλήθηκε για τη συνεδρίαση της ερχόμενης Τρίτης, ωστόσο η κ. Χριστοδουλοπούλου έδειξε τις προθέσεις της πλειοψηφίας λέγοντας μεταξύ άλλων πως δεν θα επιτρέψει η Επιτροπή Θεσμών να μετατραπεί σε μια νέα «τσατανιάδα», δηλαδή με ό,τι συνέβη με την εξέταση των καταγγελιών περί πολιτικών παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη.
Ο εισηγητής της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης επεσήμανε ότι «το θέμα είναι να εξεταστεί μέσα από τις ακροάσεις εάν τηρήθηκε και πώς ο νόμος και η νομιμότητα. Αλλά ακούμε τον πρόεδρο της επιτροπής διεξαγωγής του διαγωνισμού και όχι των αρμόδιων Επιτροπών Ελέγχου Πόθεν Εσχες που έκανε σε δύο ημέρες έλεγχο των “πόθεν έσχες” για τόσα εκατομμύρια ότι η λέξη έλεγχος “πόθεν έσχες” του πέφτει βαριά».
Για ένοχη σιωπή της κυβέρνησης έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος, ενώ σε ερώτηση για τον βασικό μέτοχο είπε: «Για εμάς εκείνος ο αγώνας παραμένει ζωντανός και θα κάνουμε ό,τι πρέπει να δικαιωθεί». Σχετικά με το νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες και τι θα κάνει η Ν.Δ. με το τίμημα αν γίνει κυβέρνηση, είπε ότι ο «νόμος Παππά» θα καταργηθεί και η θέση της Ν.Δ. είναι «περισσότερα κανάλια, περισσότερη ενημέρωση, περισσότερη δημοκρατία, περισσότεροι εργαζόμενοι».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΔΗΣ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΠΕΡΓΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου