Επίσης, οκτώ κατηγορούμενοι για συμμετοχή στην ίδια τρομοκρατική οργάνωση με περίπου 250 ενέργειες, έλαβαν ταυτόχρονα… εορταστικές και τακτικές άδειες την περίοδο των Χριστουγέννων, εκμεταλλευόμενοι τις διατάξεις του ίδιου νόμου.
Το ίδιο θα γινόταν με τέσσερα ακόμη έγκλειστα μέλη της τρομοκρατικής οργάνωσης, ωστόσο, λόγω της εκκρεμοδικίας για την απόπειρα εναέριας απόδρασης με ελικόπτερο -που σχεδίασε η Πόλα Ρούπα και ανέφερε ότι σε αυτή την «πτήση ελευθερίας» θα επιβιβάζονταν και μέλη της «Συνωμοσίας»-, οι αρχές τούς αρνήθηκαν την άδεια.
Σύμφωνα με δικαστικές και αστυνομικές πηγές, δύο πρωταγωνιστικά μέλη της «Συνωμοσίας» σύντομα θα λάβουν τακτική άδεια μετά από 7,5 χρόνια εγκλεισμού και δεν αποκλείεται το επόμενο καλοκαίρι να αποφυλακιστούν.
Οι αποφυλακίσεις των προηγούμενων μηνών αφορούσαν σε τρία άτομα, που είχαν συλληφθεί το 2010 σε Νέα Σμύρνη και Αγρίνιο και ένα ακόμη από την πρώτη «φουρνιά» στη γιάφκα του Χαλανδρίου. Οι πρώτοι τρεις, την άνοιξη του 2018, είχαν προβεί σε απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενοι για την άδικη ποινική τους μεταχείριση.
Αδειες τα Χριστούγεννα πήραν πέντε κατηγορούμενοι για συμμετοχή στην οργάνωση, δύο που είχαν κατηγορηθεί για τη διπλή ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης, ένας για ένοπλη συμπλοκή με αστυνομικούς στην Πεύκη και μία γυναίκα που είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή στο σχέδιο «Γοργοπόταμος», για την ανατίναξη του εξωτερικού μαντρότοιχου των φυλακών Κορυδαλλού μαζί με τον, ελεύθερο τότε, Χριστόδουλο Ξηρό.
Τρικ… αφοπλισμού
Την άνοιξη του 2018 είχαν φθάσει πληροφορίες στο υπουργείο Δικαιοσύνης πως η «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» ενδέχεται να ανακοίνωνε το τέλος της δράσης της, μετά την ολοκλήρωση ενός μεγάλου κύκλου ενεργειών της. Οι σχετικές «διαβιβάσεις» ανέφεραν μια πρόθεση… ανακωχής και αφοπλισμού της οργάνωσης.
Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. έβλεπαν με εξαιρετική επιφύλαξη αυτή την πρόθεση μελών της «Συνωμοσίας» και εκτιμούσαν πως ήταν ένα «κόλπο», μια κίνηση τακτικής, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες χορήγησης εκπαιδευτικών και τακτικών αδειών στα μέλη της, τις οποίες, παρότι δικαιούνταν βάσει του σχετικού νόμου, δεν έπαιρναν.
Σχετικά με την παραπάνω πρόθεση φαίνεται να υπήρχε διάσταση απόψεων ανάμεσα σε ηγετικά μέλη της «Συνωμοσίας» και πρώην που είχαν αποστασιοποιηθεί. Κάποια από αυτά τα κατηγορούμενα μέλη υποστήριζαν πως ο κύκλος της οργάνωσης έκλεισε και ότι «τα όπλα θα σιγήσουν και ότι προσφέρουν κλάδο ελαίας!».
Τα αρμόδια στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. επεσήμαιναν πως πολλά από τα μέλη της οργάνωσης έχουν εισαχθεί σε ΑΕΙ της Αθήνας και έδειχναν μεγάλο ενδιαφέρον για τη χορήγηση εκπαιδευτικών αδειών, οι οποίες εμποδίζονταν από τη νέα δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους για την απόπειρα απόδρασης με ελικόπτερο, στις αρχές του 2016, που είχε οργανώσει η Πόλα Ρούπα. Αυτή η υπόθεση αποτέλεσε αιτία σύγκρουσης ανάμεσα σε «Επαναστατικό Αγώνα» και «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», καθώς εμπόδιζε τα σχέδια των δεύτερων για εξόδους από τις φυλακές.
Στο μεταξύ, όπως παρατηρούν στελέχη που έχουν ασχοληθεί με τη δράση της τρομοκρατικής οργάνωσης, τα μέλη της χρησιμοποιούν οτιδήποτε θα μπορούσε να διευκολύνει την παραμονή τους στις φυλακές αλλά και να επιταχύνει το τέλος του εγκλεισμού τους, καθώς οι περισσότεροι επιδιώκουν να μεταβούν σε αγροτικές φυλακές ή στους φούρνους του Κορυδαλλού, όπου η μία ημέρα μετράει για τρεις.
Τι είχε πει μέλος της οργάνωσης, το 2017, για τις «ξεχασμένες δικογραφίες»
Το 2017, πρωταγωνιστικό μέλος της «Συνωμοσίας», σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ντοκουμέντο», είχε πει για τις άδειες που δικαιούται αλλά δεν λαμβάνει: «Στην Ελλάδα μερικές ποινές είναι αορίστου χρόνου. Εφαρμόζεται το κόλπο των ξεχασμένων δικογραφιών.
Εγώ έχω μία υποδικία από το 2011 και έξι ολόκληρα χρόνια δεν έχω δικαστεί ακόμη. Αυτό με εμποδίζει να πάρω άδεια. Σε πολλούς κρατούμενους εμφανίζονται ως διά μαγείας ξεχασμένες δικογραφίες, συμπτωματικά λίγο πριν από την αποφυλάκιση ή την άδεια. Τις κρατάνε οι διωκτικές αρχές παγωμένες, με σκοπό, μόλις πλησιάζεις προς το τέλος, να σε ξαναγυρίσουν πίσω. Εδώ υπήρξε περίπτωση κρατουμένου που αποφυλακίστηκε και προτού ακόμη βγει από την κεντρική πύλη της φυλακής, τον συνέλαβαν για παλιό ένταλμα και τον γύρισαν πίσω».
Το ίδιο μέλος υποστήριζε πως, ουσιαστικά, τέσσερα κατηγορούμενα μέλη της οργάνωσης εκτίουν «ποινή ισοβίων», καθώς, με το… τέχνασμα της υποδικίας για ηθική αυτουργία, μπλοκάρονται οι άδειες που δικαιούνται τα τελευταία δύο χρόνια.
Σημειώνεται ότι σε 14 κατηγορουμένους είχαν επιβληθεί πολυετείς καθείρξεις, με μεγαλύτερη τα 25 έτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι αθώοι ως προς την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση είχαν ήδη κριθεί δύο κατηγορούμενοι, οι οποίοι είχαν αφεθεί ελεύθεροι σε αρχικό στάδιο.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]