«Για τη Σερβία είναι πολύ σημαντική η συμφωνία των Πρεσπών γιατί οι δύο χώρες μας θα συνδεθούν ακόμη περισσότερο. Δεν θέλουμε να αναμειχθούμε στα εσωτερικά σας θέματα, θέλουμε όμως να δείξουμε τον δρόμο που η Σερβία υποστηρίζει. Αν πάνε όλα καλά με τη συμφωνία των Πρεσπών θα μπορούσαμε να έχουμε τριμερή συνάντηση Ελλάδας, Σερβίας και Σκοπίων» πρόσθεσε.
Επίσης, ο κ. Βούτσιτς σημείωσε: «Μιλήσαμε για το Κόσοβο, για τη δημιουργία στρατού, που δεν προβλέπεται από τις συνθήκες και την επιβολή δασμών».
Στην τοποθέτησή του για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον Σέρβο Πρόεδρο: «Παίρνουμε διπλωματικές πρωτοβουλίες για να μετατρέψουμε τη συμπάθεια των δυο λαών σε πράξεις. Πρέπει να δώσουμε θετική προοπτική και να αναρωτηθούμε αν η πολιτική της αδράνειας, μπορεί να δώσει προοπτική.
Αντιθέτως, η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική μπορεί να δώσει προοπτική. Για μας τα Βαλκάνια είναι οικονομικά ζωτικός χώρος και το ίδιο η Ελλάδα για τις άλλες Βαλκανικές χώρες. Πιστεύω στο όραμα της διαβαλκανικής συνεργασίας και προσβλέπω στην προοπτική να ξεκλειδώσουμε τις μεγάλες δυνατότητες που δίνει η περιοχή μας.
Μετά την επικύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών από τα Κοινοβούλια των χωρών μας (σ.σ. Ελλάδας και πΓΔΜ) θα προχωρήσουμε σε τριμερή συνεργασία για την αναβάθμιση του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, του Βελιγραδίου ως διαμετακομιστικών κέντρων και μετά να προχωρήσουμε στο σύμφωνο οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.
«Η Ελλάδα παίζει σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή και το έχει αποδείξει με τη συμφωνία των Πρεσπών»
«Πρωτοβουλίες όπως αυτή του Κοσόβου με την επιβολή δασμών σε Βοσνία και Σερβία συμβάλλουν στην αποσταθεροποίηση της περιοχής. Ο Πρόεδρος Βούτσιτς κάνει δύσκολη προσπάθεια να συμβάλει στην εξεύρεση λύσης. Στέλνω ένα μήνυμα καταδίκης προς το Κόσοβο που ρίχνει λάδι στη φωτιά, αλλά και στη Σερβία να συνεχίσει τις προσπάθειες» ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας
«Η Ελλάδα είναι μία χώρα που παίζει σταθεροποιητικό ρόλο στην περιοχή. Το αποδεικνύει εμπράκτως και με τη συμφωνία των Πρεσπών μετά από τριάντα και πλέον χρόνια διενέξεων με τη γειτονική μας χώρα, την κοινή γειτονική μας χώρα, ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Σερβία και δεν θα ήταν υπερβολή να πω, πως όλα αυτά τα χρόνια ήταν μία χώρα σαν γκρίζα ζώνη ανάμεσά μας. Τώρα, πλέον, δεν θα έχουμε ένα τείχος ανάμεσα στις χώρες μας, αλλά μια γέφυρα. Η συμφωνία των Πρεσπών θα βοηθήσει την Ελλάδα και τη Σερβία να έρθουν ακόμη πιο κοντά και να αναπτύξουν ακόμη καλύτερα την οικονομική τους συνεργασία, μέσα από επενδύσεις και σχέδια που θα ενισχύσουν τη διασυνδεσιμότητα και θα δώσουν τη δυνατότητα σε πολίτες και εμπορεύματα να διακινούνται πιο γρήγορα» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Νίκος Δένδιας: Κάλαντα «εν πλω» από το πλήρωμα της φρεγάτας «Ψαρά» [βίντεο]
«Στόχος μας είναι η πρώτη διεθνής συμφωνία που θα συναφθεί από τη γειτονική μας χώρα με τη νέα της ονομασία, να είναι ανάμεσα στις τρεις χώρες, την Ελλάδα, τη Σερβία και τη Βόρεια Μακεδονία, όπως θα ονομασθεί σε λίγο καιρό, έτσι ώστε να προχωρήσουμε με ταχύτατους ρυθμούς έναν σιδηροδρομικό άξονα που θα συνδέει την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τα Σκόπια, το Βελιγράδι και από εκεί τη Βουδαπέστη, που θα φέρει χρονικά πιο κοντά την Ελλάδα και τη Σερβία και θα έχει εξαιρετικά ευνοϊκές συνέπειες για το εμπόριο, τον τουρισμό, τους δεσμούς μας στην περιοχή αλλά και για τη σταθερότητα στα Βαλκάνια» τόνισε ο κ. Τσίπρας.
«Βασιζόμαστε σε ένα κοινό όραμα συνεργασίας, ειρήνης, ευημερίας»
«Είναι σαφές ότι οι ισχυρές διπλωματικές μας σχέσεις έχουν ενισχυθεί ακόμη περισσότερο το τελευταίο διάστημα. Είναι η τρίτη φορά που επισκέπτομαι το Βελιγράδι. Οι λαοί μας διαπνέονται από αισθήματα αλληλεγγύης, που σφυρηλατήθηκαν σε πολύ δύσκολες μέρες», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.
«Βασιζόμαστε σε ένα κοινό όραμα συνεργασίας, ειρήνης, ευημερίας, να φύγουμε από την εποχή της αδράνειας, ώστε οι χώρες μας να πρωτοστατήσουν.
Αυτό το όραμά μας οδήγησε να αναπτύξουμε τις διμερείς μας σχέσεις και να προχωρήσουμε σε τετραμερή συνεργασία (σ.σ. Βουλγαρία, Ρουμανία), που βασίζεται σε τομείς ιδιαίτερου εμπορικού ενδιαφέροντος, που μπορούν να δώσουν επιπρόσθετη αξία στην προοπτική των Βαλκανίων. Υποστηρίζουμε σταθερά την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας» τόνισε ο κ. Τσίπρας.
«Ανάμεσα στη λύση και την αδράνεια, είμαι υπέρ της πρώτης»
«Η Ελλάδα βλέπει θετικά οποιαδήποτε συμφωνία λύση ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο που θα είναι ειλικρινής και θα βοηθήσει στην σταθερότητα της περιοχής», σημείωσε στις δηλώσεις του με τον Σέρβο Πρόεδρο, ο Έλληνας πρωθυπουργός, για να συμπληρώσει ότι λύση μπορεί να σημαίνει συμβιβασμός, που έχει απώλειες και για τις δυο πλευρές.
Αλλά, «ανάμεσα στην προσπάθεια για την επίτευξη λύσης και στη στρατηγική της αδράνειας είμαι υπέρ της προσπάθειας για την εξεύρεση λύσης που μπορεί να είναι δύσκολη, συμβιβασμός που να έχει απώλειες και από τις δυο πλευρές, αλλά δίνει μια προοπτική. Αυτός που θα το κάνει δεν θα χάσει. Στηρίζουμε τον διάλογο των Βρυξελλών για την εξεύρεση λύσης».
Στη συνέχεια της απάντησής του, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «οι τρίτες χώρες έχουν τα δικά τους ενδιαφέροντα στην περιοχή και τις δικές τους βλέψεις. Πιστεύω βαθιά ότι θα πρέπει κάποια στιγμή να καταλάβουμε ότι είμαστε και έμπειρες και κυρίαρχες. Οι τρίτες χώρες θα τοποθετούνται με βάση τους συσχετισμούς και την κατάσταση που επικρατούν στην περιοχή. Αν προχωρήσουμε βήματα μπροστά θα αναταχθούν τα συμφέροντα και οι διαθέσεις των τρίτων χωρών. Εμείς πρέπει να προσανατολιστούμε στην υπεράσπιση των δικών μας συμφερόντων. Κοινό εθνικό συμφέρον για όλες τις πλευρές είναι η διασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]