Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την επιστροφή αναδρομικών στους ενστόλους και όχι μόνο.
“Και εσείς άνδρες και γυναίκες που υπηρετείτε με σθένος και αυταπάρνηση τη πατρίδα, από άκρη σε άκρη της επικράτειας της χώρας μας, κατά τη διάρκεια των δύσκολων χρόνων για της κρίσης υπεστήκατε αδικίες σε ό,τι αφορά τις μισθολογικές σας απολαβές”, είπε ο Αλ. Τσίπρας.
“Αλλά ούτε μια στιγμή δεν υποστείλατε τη σημαία”, σημείωσε, “ούτε μια στιγμή δεν κάνατε πίσω από το υπέρτατο καθήκον, παρά τις αδικίες αυτές. Και για αυτή σας τη στάση σας χρωστάμε βαθιά ευγνωμοσύνη”, “αλλά και την έγνοια μας να είστε από τους πρώτους που με την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, θα επιχειρήσουμε να απαλύνουμε τις πληγές και να αποκαταστήσουμε μέρος των αδικιών αυτών”.
Ανακοίνωσε ότι “το πρώτο βήμα λοιπόν, γίνεται αύριο στη Βουλή. Με ένα σαφή συμβολισμό”. Ειδικότερα, είπε ότι “το πρώτο θετικό δημοσιονομικό μέτρο που έρχεται προς ψήφιση στη Βουλή μετά την 21η Αυγούστου, μετά το τέλος των μνημονίων αφορά στην αποκατάσταση της αδικίας την οποία υπέστησαν άνθρωποι που ασκούν λειτούργημα σε αυτό τον τόπο. Πανεπιστημιακοί δάσκαλοι, δικαστικοί λειτουργοί, γιατροί, τα σώματα ασφαλείας, οι πυροσβέστες. Και φυσικά εκείνοι και εκείνες, που διαφυλάττουν καθημερινά την εδαφική ακεραιότητα και υπερασπίζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας. Οι άνδρες και οι γυναίκες του Ελληνικού Στρατού, του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας”.
Ανακοίνωσε συγκεκριμένα ότι “προχωράμε λοιπόν αύριο δια νόμου, στην απόδοση 820 εκατομμυρίων από αναδρομικές κρατήσεις που έγιναν στα χρόνια των μνημονίων και οι οποίες θα καταβληθούν, εις ό,τι αφορά τους ένστολους στο σύνολό τους μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα. Ως ένδειξη σεβασμού και αναγνώρισης στο έργο καθενός και καθεμιάς”.
Σχολίασε ότι “είναι επιλογή μας να προχωρήσουμε στην αποκατάσταση αυτής της αδικίας. Δεν είναι ζήτημα συμμόρφωσης σε αποφάσεις δικαστικές αποφάσεις”. Πρόσθεσε ότι ότι υπήρξαν και άλλες σχετικές αποφάσεις δικαστηρίων τα προηγούμενα χρόνια, τις οποίες δεν υιοθέτησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. “Επομένως, πρόκειται για ζήτημα πολιτικής βούλησης και όχι νομικής δέσμευσης”, είπε.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]