Από την άλλη, η εσωκομματική αντιπολίτευση, που με βασικό πυλώνα τους «53+» προχωρά συνεχώς σε νέες συμμαχίες και ενισχύεται με σημαντικά στελέχη στην πρώτη γραμμή, όπως οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Νίκος Βούτσης, Νίκος Φίλης, Πάνος Σκουρλέτης κ.ά.
Εχοντας αποδεχθεί την επικείμενη εκλογική ήττα, ο στρατηγικός στόχος να μην πάρει αυτοδυναμία ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο ΣΥΡΙΖΑ να συγκρατήσει δυνάμεις που θα του επιτρέψουν να επιβιώσει ως αντιπολίτευση μετεκλογικά είναι το μόνο που ενώνει τις δύο… εμπόλεμες πλευρές.
Ολο αυτό το διάστημα βλέπουμε μόνο τις ορατές πλευρές του εμφύλιου πολέμου του κυβερνώντος κόμματος, όπως η αντιπαράθεση Μαξίμου-Τσακαλώτου για το χειρισμό του θέματος των συντάξεων ή η κόντρα Φίλη-Παππά για την ΕΡΤ. Στο παρασκήνιο, τα πισώπλατα μαχαιρώματα βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, η μάχη είναι σκληρή και εξελίσσεται σε όλα τα επίπεδα.
Η μετακίνηση του Πάνου Σκουρλέτη στη θέση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ -έχοντας προηγουμένως αρνηθεί τη μετακίνησή του σε άλλο υπουργείο- ήταν μία αναγκαστική κίνηση για τον Αλέξη Τσίπρα, μία συνθηκολόγηση με τους «53+», προκειμένου ο αρχηγός να μη χάσει το κόμμα εν όψει εκλογών. Με τον Π. Σκουρλέτη γραμματέα στη θέση του yes man Πάνου Ρήγα, το παιχνίδι για τον πρωθυπουργό και τους «προεδρικούς» δυσκόλεψε. Το μέτωπο απέναντι στο Μαξίμου ενισχύθηκε και σε μικρό χρονικό διάστημα οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Φίλης και άλλα στελέχη απέκτησαν κοινό βηματισμό απέναντι στο Μαξίμου. Με μοναδικό όρο να μην υπάρξει αμφισβήτηση στο πρόσωπο του πρωθυπουργού που θα μπορούσε να γυρίσει μπούμερανγκ στην εσωκομματική αντιπολίτευση έχει ληφθεί απόφαση για σκληρή μάχη σε όλα τα επίπεδα εξουσίας με τους «ηρακλείς» του Μαξίμου. Δεν είναι τυχαίο, για παράδειγμα, το γεγονός ότι δεν έχουν εκλεγεί ακόμα τα νέα όργανα του κόμματος, ένα μήνα και πλέον από την εκλογή του νέου γραμματέα.
Στο επίκεντρο της κριτικής του ενιαίου, πλέον, μετώπου της εσωκομματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Νίκος Παππάς, ο οποίος αντιμετωπίζεται ως πρωθυπουργός Νο2. Για την εσωκομματική αντιπολίτευση, ο Παππάς παρασύρει τον Τσίπρα σε λάθος επιλογές, ο Παππάς τον επηρεάζει σε όλα, ο Παππάς χαράσσει τη γραμμή, αντλώντας τη δύναμή του από τις υπόγειες σχέσεις του με μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και καναλάρχες.
Ο Τσίπρας -λένε, χωρίς να γίνονται πειστικοί- είναι πλήρως εξαρτημένος από το στενό του συνεργάτη και φίλο, επειδή του παρέχει μία (ψευδ)αίσθηση «ασφάλειας» λόγω των επαφών του στο μιντιακό κατεστημένο.
Ο Δένδιας ενημέρωσε τον Μητσοτάκη για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και τον θόλο
Κατά την ανάγνωσή τους, οι Νίκος Παππάς και Θανάσης Καρτερός συγκροτούν, αυτή την περίοδο, το ισχυρό δίδυμο του Μαξίμου και δεν είναι τυχαία η αποστασιοποίηση του κυβερνητικού εκπροσώπου και υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Τζανακόπουλου. Είναι τουλάχιστον θλιβερό, όπως περιγράφουν, το θέαμα υπουργών να προσπαθούν να αποσπάσουν την υποστήριξη του Νίκου Παππά και του Νίκου Καρτερού επειδή έτσι θεωρούν ότι θα έχουν την εύνοια του Αλέξη Τσίπρα, ενώ οι δυο τους κινούν τα νήματα του πογκρόμ και κατά των «συντρόφων» τους.
Φέρνουν ως παράδειγμα τα χτυπήματα που δέχονται στελέχη της κυβέρνησης, της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του ΣΥΡΙΖΑ από την εφημερίδα «Documento», την οποία χαρακτηρίζουν ως πολιορκητικό κριό των Παππά-Καρτερού, καθώς από εκεί, λένε, έχουν εξαπολυθεί οι πιο σκληρές επιθέσεις εναντίον όσων δεν είναι αρεστοί στην παρέα του Μαξίμου.
Πρώτο παράδειγμα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Η κόντρα του με τον Νίκο Παππά τον έχει φέρει στο στόχαστρο του «Documento» δύο φορές μόνο το τελευταίο διάστημα.
Η πρώτη, όταν λίγες ημέρες μετά τη διαφοροποίηση Τσακαλώτου στο θέμα των συντάξεων και τη διάψευση του δημοσιεύματος του ΑΠΕ, ο εκδότης του «Documento» έγραψε για τον υπουργό Οικονομικών, χωρίς να τον κατονομάζει: «Απέναντι στο γενικό κυβερνητικό σχεδιασμό που απαιτείται για την επόμενη μέρα βρίσκεται πλέον καθημερινά η έπαρση μικροπρωθυπουργών εκπαιδευμένων από τους θεσμούς να θέτουν προκαταβολικά εμπόδια και να προβλέπουν κινδύνους. Είτε νοιάζονται για το μέλλον της χώρας είτε απλώς για το δικό τους, η συμβολή τους στη διαμόρφωση σύγχρονου πολιτικού λόγου και πράξης είναι μηδαμινή. Τουναντίον, υπάρχει κίνδυνος να παγιδεύσουν την κυβέρνηση σε λογική απολογίας “στους θεσμούς” όταν οι ίδιοι οι θεσμοί δεν υπάρχουν. Πολύ φοβάμαι πως εκτός από την τρόικα εσωτερικού που διαμορφώθηκε επί Σαμαροβενιζέλων διαμορφώνεται πλέον μια εσωκυβερνητική τρόικα ψυχολογικού πολέμου ενάντια σε όσα επιχειρεί η επίσημη κυβέρνηση. Πολύ φοβάμαι επίσης πως αυτή η τρόικα νιώθει πιο οικεία με τον Γιάννη Στουρνάρα και τις προβλέψεις του παρά με τον πρωθυπουργό».
Η δεύτερη, με πρώτο θέμα ένα θέμα το οποίο έχει γραφτεί ουκ ολίγες φορές. Πρόκειται για τη δραστηριοποίηση της εταιρίας του Ορέστη Τσακαλώτου, εξαδέλφου του υπουργού, στον τομέα της διαχείρισης «κόκκινων» δανείων. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ «η PQH, μέτοχος της οποίας είναι ο Ορέστης Τσακαλώτος, διαχειρίζεται και “κουρεύει” στο σκοτάδι δάνεια και οφειλές ύψους 9 δισ. ευρώ». Κι αυτό, όπως γράφει το «Documento», το κάνει με τη βούλα του Γιάννη Στουρνάρα, η καλή σχέση του οποίου με τον υπουργό Οικονομικών, ως γνωστόν, είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη για να πληγεί με οικεία βέλη ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Στην ίδια γραμμή το «Documento», όπως λένε στελέχη της κυβέρνησης, επιτέθηκε κατά της Τασίας Χριστοδουλοπούλου (ανήκει στους «53+») όταν ως πρόεδρος της επιτροπής Πόθεν Εσχες της Βουλής αποφάσισε η καταγγελία του «Documento» για υποβολή ελλιπούς δήλωσης περιουσιακής κατάστασης του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα να τεθεί στο αρχείο, αλλά και στον Πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση επειδή «τώρα πανηγυρίζει για την αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, ενώ στο παρελθόν είχε κρατήσει ίσες αποστάσεις στη μάχη της κυβέρνησης με τους καναλάρχες».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]