Αυτός είναι ο λόγος που ο κ. Τσίπρας -παρά το σκεπτικισμό και τον προβληματισμό που επικρατούν στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και της κυβέρνησης από κορυφαία στελέχη που προς στιγμήν παρακολουθούν χωρίς να παρεμβαίνουν- προσπαθεί να φορέσει το κοστούμι του ήπιου, του κεντροαριστερού, του ηγέτη που μπορεί να συνθέσει κ.λπ.
Η επιλογή αυτή δεν γίνεται ούτε αιφνιδιαστικά ούτε εν κενώ. Στον ΣΥΡΙΖΑ είναι πεπεισμένοι για την ήττα τους στις επόμενες εκλογές και προσπαθούν να μειώσουν την έκτασή της. Αντιλαμβάνονται ότι αδυνατούν να απευθυνθούν στο κεντροδεξιό ακροατήριο -κινήσεις τύπου Παπακώστα έχουν πολύ μικρό συμβολισμό, περισσότερο δημιουργούν εκνευρισμό και αμηχανία στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και στο επικοινωνιακό δυναμικό της κυβέρνησης, παρά προκαλούν ερωτηματικά στους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους- και ρίχνουν το βάρος στους ψηφοφόρους του λεγόμενου μεσαίου χώρου, του Κέντρου.
Οχι τυχαία, ο ίδιος ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στα στελέχη της νέας κυβέρνησης, είπε ότι ανεξάρτητα αν είναι αριστεροί, κεντροαριστεροί ή κεντροδεξιοί, αυτό που τους ενώνει είναι -δήθεν- η κοινωνική δικαιοσύνη. Την ίδια γραμμή μετέφερε, με πιο χονδροειδή τρόπο (αυτά κατάλαβε, αυτά μετέφερε), η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ελένη Αυλωνίτου, η οποία δήλωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές δεν θα δώσει τη μάχη ως Αριστερά, αλλά ως πολιτική δύναμη με βασική δύναμη την Αριστερά.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η διεύρυνση προς την Κεντροαριστερά είχε στον πρόσφατο ανασχηματισμό πολύ μεγαλύτερο βάρος από τη διεύρυνση προς την Κεντροδεξιά, με άνοιγμα ακόμα και προς την πλευρά του μισητού για την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ «σημιτικού μπλοκ», μέσω της κ. Μυρσίνης Ζορμπά.
Στο ίδιο πλαίσιο, ο ΣΥΡΙΖΑ εργάζεται πυρετωδώς για να ενισχύσει το στίγμα του ως «ηγέτιδα δύναμη στη σοσιαλδημοκρατία», στηρίζοντας κεντροαριστερούς υποψήφιους στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Τα στελέχη του διαρρέουν ότι είναι ήδη «κλεισμένες» οι συνεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ με το νυν δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τον περιφερειάρχη Δυτ. Ελλάδας Απόστολο Κατσιφάρα. Υποψηφιότητα που να εκπροσωπεί την Κεντροαριστερά ή την Κεντροδεξιά ψάχνει η Κουμουνδούρου για να υποστηρίξει σε δήμους και περιφέρειες με ειδικό πολιτικό βάρος και σημασία (Δήμοι Αθήνας, Πάτρας, Ηρακλείου, Περιφέρειες Αττικής, Βορείου Ελλάδας, Πελοποννήσου).
Αγροτικά δάνεια: Τι περιλαμβάνει το ερανιστικό νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ
Στην πραγματικότητα, ενώ αλλάζει η φρασεολογία, δεν έχει αλλάξει η στρατηγική. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίζει να κατηγορεί ως «κλέφτες και διεφθαρμένους», ως «δεκανίκια του νεοφιλελευθερισμού και της Ακροδεξιάς» τα στελέχη και την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής και την ίδια στιγμή θα επιχειρεί να φλερτάρει με τους ψηφοφόρους του παλαιού ΠΑΣΟΚ, με τους νυν υποστηρικτές της Κεντροαριστεράς, στην προσπάθειά του να γλιτώσει την εκλογική συντριβή που δεν θα του επιτρέψει να διασωθεί πολιτικά ως δεύτερο κόμμα με αξιοπρεπές ποσοστό την επομένη των εκλογών.
Ετερος στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, να μην καταφέρει το Κίνημα Αλλαγής να πετύχει εκλογικό ποσοστό που θα το καταστήσει παράγοντα την επόμενη ημέρα των εθνικών εκλογών και δυνητικό κυβερνητικό εταίρο της Ν.Δ., αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν καταφέρει να πιάσει το ποσοστό της αυτοδυναμίας, προκειμένου η χώρα να ξαναπάει σε εκλογές με την απλή αναλογική.
Στη φαρέτρα του κυβερνώντος κόμματος, προκειμένου να πετύχει το στόχο του να εκμηδενίσει πολιτικά το Κίνημα Αλλαγής, θα προστεθεί και η σκανδαλολογία. Σύμφωνα με πληροφορίες, παλαιές υποθέσεις με οσμή σκανδάλων πρόκειται να αναδειχθούν ξανά με κυβερνητική… υποβοήθηση, προκειμένου να πληγούν πρόσωπα με άμεση ή έμμεση σχέση με το Κίνημα Αλλαγής και την Κεντροαριστερά.
Ο κ. Τσίπρας και οι επιτελείς του, μπροστά στον πολιτικό και εκλογικό σκοπό, δεν δείχνουν να υπολογίζουν ενδεχόμενες αντιδράσεις από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Λένε μάλιστα ότι κάποια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, από αυτά που κατά καιρούς έχουν σούρει τα εξ αμάξης εναντίον του ΠΑΣΟΚ, της Κεντροαριστεράς αλλά και της προσπάθειας να στρίψει ο ΣΥΡΙΖΑ προς το Κέντρο, έχουν ενσωματωθεί πλήρως στη νέα στρατηγική.
Προς το παρόν, το Κίνημα Αλλαγής αντιμετωπίζει την εμφανή στροφή του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ με αμηχανία. Στη Χαριλάου Τρικούπη φαίνεται να προκρίνεται προς το παρόν η γραμμή των ίσων αποστάσεων έναντι του ΣΥΡΙΖΑ και της Ν.Δ., ώστε να μη βρίσκει έδαφος η σπέκουλα περί ταύτισης με τη Ν.Δ. Αναζητείται ωστόσο η στρατηγική απάντηση στην προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να γίνει «νέο ΠΑΣΟΚ», καθώς η γραμμή αυτή, με βάση τα όσα εκτιμούν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, δεν μπορεί να πάει μακριά και κυρίως δεν μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματική όσο η πίεση του ΣΥΡΙΖΑ θα αυξάνεται.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]