Με την παραμονή του Πάνου Καμμένου στη θέση του υπουργού Αμυνας και την ενίσχυση των ΑΝ.ΕΛ. στην κυβέρνηση, μαζί με την είσοδο της Κατερίνας Παπακώστα στο κρίσιμο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, η κυβέρνηση απώλεσε κάθε ίχνος αριστερής συνείδησης. Πολλά κορυφαία στελέχη της αριστερής πτέρυγας του ΣΥΡΙΖΑ προσδοκούσαν έναν ανασχηματισμό με αριστερό πρόσημο, που θα μπορούσε να μειώσει τους πολιτικούς «κραδασμούς» των τελευταίων μηνών από τις αστοχίες της κυβέρνησης, τη φονική πυρκαγιά, τα αντιλαϊκά μέτρα που εφαρμόζει αλλά και τη «μουτζούρα» των ΑΝ.ΕΛ.
Για παράδειγμα, διαψεύστηκαν όσοι περίμεναν πως στην κυβέρνηση θα επέστρεφε ο Νίκος Φίλης ή θα εισέρχονταν για πρώτη φορά κομματικά στελέχη όπως ο Κώστας Ζαχαριάδης και η Ράνια Σβίγκου. Στη λεγόμενη ομάδα των «53+» επικρατεί δυσφορία για τις επιλογές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και παρασκηνιακά εκφράζονται έντονες διαφωνίες για τη στρατηγική που συνεχίζει να χαράζει η κυβέρνηση. Στην Κουμουνδούρου πολλοί έμπειροι κομματικοί παράγοντες θεωρούν πως «χάθηκε και η τελευταία ευκαιρία της κυβέρνησης για ένα πραγματικό restart, που θα της έδινε τη δυνατότητα να εμφανιστεί με μια περισσότερο αριστερή ταυτότητα και να διευρύνει το εκλογικό της ακροατήριο».
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως το Μαξίμου έθεσε ως προτεραιότητα την αύξηση της κοινοβουλευτικής δύναμης από 152 σε 153 βουλευτές και τη διατήρηση των εσωτερικών ισορροπιών και όχι την ανανέωση, όπως θα έπρεπε εν όψει της μεγάλης μάχης των εκλογών. Μάλιστα, θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες, το επόμενο διάστημα, νέες δημόσιες παρεμβάσεις από στελέχη του αριστερού ρεύματος του ΣΥΡΙΖΑ, που θα αμφισβητούν ευθέως κεντρικές κυβερνητικές επιλογές.
«Θα διεκδικήσουμε την εκλογή μας, όχι ως Αριστερά, ως ένα κόμμα που θα μπορούσαν να ακουμπήσουν περισσότεροι», παραδέχθηκε (Θέμα 104,6) η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Αυλωνίτου. Ενδεικτικό της αμηχανίας που επικρατεί στο εσωτερικό του κόμματος είναι και το πρωτοσέλιδο της «Αυγής» την επομένη του ανασχηματισμού, από όπου απουσίαζε οποιαδήποτε αναφορά σε πρόσωπα. Με κεντρική φωτογραφία τον Αλέξη Τσίπρα να βαδίζει μόνος του και τίτλο: «Μπροστά σε νέες μάχες», η κομματική εφημερίδα απέφυγε να πανηγυρίσει για τις επιλογές του Μαξίμου στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης.
«Οταν θέλεις να κάνεις ανανέωση και να πας σε μια καινούργια ιστορική περίοδο, πρέπει να χρησιμοποιήσεις δυνατά, δοκιμασμένα υλικά και όχι υλικά από κατεδαφίσεις», τόνιζε με νόημα (Real Fm) λίγες ώρες πριν από την ανακοίνωση του ανασχηματισμού ο Νίκος Ξυδάκης.
Περιβάλλον Καραμανλή για πρόταση Σαμαρά για την Προεδρία: Δεν υπήρξε καμία προσυνεννόηση
Στην «εμπροσθοφυλακή» της κυβέρνησης διατηρούνται παλαιά πρόσωπα που έχουν υποστεί ανεπανόρθωτη φθορά, όπως είναι ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ο Πάνος Καμμένος και ο Παύλος Πολάκης και προστίθενται ο Αλέξης Χαρίτσης, η Ολγα Γεροβασίλη και ο Μιχάλης Καλογήρου. Για το Μαξίμου κομβικής σημασίας στη «μητέρα των μαχών» είναι τόσο η επικοινωνιακή αντεπίθεση με ύβρεις και απειλές κατά της αντιπολίτευσης και των «ενοχλητικών» δημοσιογράφων, όσο και η χρησιμοποίηση μηχανισμών της Δικαιοσύνης για την εξόντωση των πολιτικών αντιπάλων.
Τι σηματοδοτούν οι επιστροφές Σκουρλέτη, Κουρουμπλή στο κόμμα
Η επιστροφή του Παναγιώτη Σκουρλέτη και του Παναγιώτη Κουρουμπλή στο κόμμα, ερμηνεύεται από πολλούς ως μια προσπάθεια του πρωθυπουργού να «ξεπλύνει» την κυβέρνηση από τους άστοχους χειρισμούς της στην φονική πυρκαγιά στο Μάτι. Μάλιστα, για να μειώσει τις αντιδράσεις, οι δυο πρώην υπουργοί που απομακρύνθηκαν από την κυβέρνηση κατέλαβαν καίριες κομματικές θέσεις.
Ο ίδιος ο κ. Τσίπρας είχε προαναγγείλει αυτήν την εξέλιξη, υποστηρίζοντας δύο μέρες πριν, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, πως το κόμμα είναι προτεραιότητα. «Το κόμμα υπέστη μία “βίαιη αφαίμαξη” στελεχών με την συμμετοχή στην κυβέρνηση, σήμερα οφείλει να αποκαταστήσει τον διακριτό του ρόλο, οφείλει να έχει το δικό του ειδικό πολιτικό βάρος στην διαμόρφωση των βασικών κατευθύνσεων του χώρου μας. Προφανώς δεν ταυτίζεται και δεν υποκαθιστά τα κυβερνητικά κλιμάκια, είναι κάτι άλλο», υποστήριξε (Στο Κόκκινο) ο Παναγιώτης Σκουρλέτης, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Πάντως, κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως οι κ.κ. Σωκράτης Φάμελλος, Χρήστος Μαντάς και Γιάννης Μπαλάφας σε δηλώσεις τους την περασμένη εβδομάδα προεξοφλούσαν την επιτυχία του νέου κυβερνητικού σχήματος. Την ίδια στιγμή, έντονα δυσαρεστημένος εμφανίζεται ο Σταύρος Κοντονής, ο οποίος το προηγούμενο διάστημα είχε συγκεντρώσει τα πυρά ακόμη και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για μια σειρά άστοχων χειρισμών του στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να συνεχίσει ο ίδιος τις “ενέσεις αισιοδοξίας” στους βουλευτές και στα στελέχη του κόμματος, με στόχο να κατευνάσει τις αντιδράσεις, καθώς η επόμενη περίοδος θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη, κυρίως στο μέτωπο του Μακεδονικού.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]