Στην Κουµουνδούρου πληθαίνουν τα στελέχη που υποστηρίζουν ότι η µάχη των εκλογών πρέπει να δοθεί χωρίς τους ΑΝ.ΕΛ. Υπενθυµίζεται ότι αρκετοί βουλευτές έχουν τονίσει και δηµόσια πως η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί µε το τέλος του προγράµµατος.
Ο τέως υπουργός Νίκος Φίλης έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει πως επρόκειτο για µια «συγκυριακή συνεργασία», ενώ και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου είχε επισηµάνει µε έµφαση πως «όταν τελειώσουν τα Μνηµόνια και πάµε στις εκλογές, τελειώνει η ανάγκη αυτής της κυβερνητικής συµµαχίας και πρέπει να αναζητηθούν άλλες συµµαχίες σε διαφορετική κατεύθυνση, σε κατεύθυνση προοδευτική, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη».
Από την 21η Αυγούστου και µετά, όπως εκτιµούν έµπειρα στελέχη του χώρου, το χρονόµετρο για τον κυβερνητικό συνασπισµό µετράει αντίστροφα.
Στον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Καµµένος θεωρείται «βαρίδι» που θα δυσκολέψει πάρα πολύ το «καραβάνι» να προχωρήσει µέχρι τις εκλογές. Μάλιστα, σύµφωνα µε πληροφορίες, ο πρωθυπουργός είχε δεχθεί εισηγήσεις από συνεργάτες του να διαπραγµατευτεί µε τον κ. Καµµένο, προκειµένου να αποµακρυνθεί συναινετικά από την κυβέρνηση στον επικείµενο ανασχηµατισµό. Χωρίς αυτό βέβαια να σηµαίνει ότι θα έπαυε και η στήριξη των ΑΝ.ΕΛ. προς την κυβέρνηση.
Ο ίδιος ο Πάνος Καµµένος είχε αφήσει να εννοηθεί πως µε αφορµή το Μακεδονικό θα αποχωρούσε από την κυβέρνηση, προκαλώντας ακόµη και πτώση της. Μάλιστα, σε δηλώσεις του είχε υποστηρίξει πως οι εκλογές θα µπορούσαν να γίνουν νωρίτερα από τη λήξη της θητείας της κυβέρνησης. Από την πρώτη στιγµή της κυβερνητικής συµµαχίας οι δύο ηγέτες είχαν διαµηνύσει πως στόχος τους είναι η έξοδος από τα Μνηµόνια. Συνεπώς, «µετά την επίτευξη αυτού του στόχου», σηµειώνουν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, «υπάρχει µια ανάρµοστη συνύπαρξη που όσο συνεχίζεται οδηγεί και τους δύο σε δύσβατα και επικίνδυνα πολιτικά µονοπάτια».
Σταϊκούρας: Ο απολογισμός του 2024 και οι προτεραιότητες για το 2025 σε υποδομές και μεταφορές
Αντιπαράθεση
Υπενθυµίζεται πως τους προηγούµενους µήνες υπήρξε έντονη δηµόσια αντιπαράθεση ανάµεσα σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ., προκαλώντας την πυροσβεστική παρέµβαση ακόµη και του πρωθυπουργού. Στη συνέχεια, όµως, όταν έφθασε η ολοκλήρωση του προγράµµατος, µε νέα όµως πολιτικά δεδοµένα, προστέθηκαν νέοι στόχοι για την κυβερνητική συµµαχία. Ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας στη φιέστα που έκανε στο Ζάππειο στις αρχές του καλοκαιριού είχε αναφέρει πως δεύτερος στόχος είναι αυτός της κάθαρσης και της δικαιοσύνης. Αρκετά έµπειρα στελέχη ερµήνευσαν αυτή τη δήλωση ως «πρόθεση για την εξόντωση των πολιτικών τους αντιπάλων».
Την ίδια στιγµή, ο Πάνος Καµµένος σε συνέντευξή του πριν από λίγες εβδοµάδες (News 27/7) έκανε λόγο για µια ακόµη φορά σε µια «έντιµη συµφωνία» και υπενθύµισε πως οι επόµενοι στόχοι µετά την έξοδο από τα Μνηµόνια είναι η πάταξη της διαπλοκής και η ανάπτυξη. Τα δραµατικά γεγονότα του Ιουλίου µε τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι και οι ενδεχόµενες ποινικές ευθύνες κυβερνητικών στελεχών έχουν βαρύνει το κλίµα και προκαλούν έντονη ανησυχία στο Μαξίµου, αποµακρύνοντας για την ώρα το ενδεχόµενο πρόωρων εκλογών. Σύµφωνα µε πληροφορίες, βασικός στόχος των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. είναι πλέον η χωρίς όρια σύγκρουση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και κυρίως με τη Νέα Δημοκρατία, χρησιμοποιώντας κάθε μέσον που θα οδηγήσει τους αντιπάλους τους στην πολιτική εξόντωση. Για το σκοπό αυτόν αναμένεται να χρησιμοποιηθούν και πάλι τα σκάνδαλα της Novartis και του ΚΕΕΛΠΝΟ, διαμορφώνοντας ένα τοξικό πολιτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο θα πορευθεί η χώρα μέχρι τις εκλογές.
Δήλωση
«Να πληρώσουν ποινικά εκείνοι που απέκτησαν μέσα ενημέρωσης μόνο και μόνο για να αποφύγουν την ποινική τους δίωξη για εγκλήματα που διέπραξαν», δήλωσε απειλητικά ο κ. Καμμένος την περασμένη εβδομάδα, ενώ αναφερόμενος στους εμπλεκόμενους στα σκάνδαλα πρόσθεσε: «Να οδηγηθούν στα ποινικά δικαστήρια και στις φυλακές. Αυτή είναι η απόφαση δικαιοσύνης που έχουμε υποσχεθεί στον ελληνικό λαό και που πρέπει μέχρι το τέλος της λαϊκής εντολής που λάβαμε να γίνει πραγματικότητα».
Ο ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, ακόμη δεν έχει εγκαταλείψει την ιδέα «αντικατάστασης» των ΑΝ.ΕΛ. από την κυβερνητική πλειοψηφία με βουλευτές από την Κεντροαριστερά. Ενδεικτική είναι η νέα προσέγγιση που έκαναν οι κ.κ. Νίκος Παππάς και Γιάννης Δραγασάκης στην Κεντροαριστερά, προτείνοντας τη δημιουργία ενός «προοδευτικού αντιδεξιού μετώπου». Το «φλερτ» αναμένεται να συνεχιστεί ακόμη και μετά τις εκλογές, προσδοκώντας κάποιο αποτέλεσμα ακόμη και στο σκηνικό που θα διαμορφωθεί μετεκλογικά. Παρότι το Κίνημα Αλλαγής έχει απορρίψει οποιαδήποτε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ τόσο πριν όσο μετά από τις εκλογές, η Κουμουνδούρου εκτιμά πως υπάρχουν μεγάλα περιθώρια προσέγγισης με στελέχη του χώρου της Κεντροαριστεράς, στοχεύοντας κυρίως σε μεμονωμένα στελέχη από το ΠΑΣΟΚ και από το ΠΟΤΑΜΙ.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]