Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επιχειρώντας κυρίως και πρωτίστως να βγει από το κάδρο των ευθυνών, κινείται δημοσίως με ήπιους τόνους και δείχνει ότι θέλει να δώσει βάρος στην επόμενη ημέρα, ενώ στην ουσία ηγείται της γραμμής που έχει αποφασιστεί και ακολουθείται. Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε χθες στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ότι συναντήθηκε με τους ακαδημαϊκούς Χρήστο Ζερεφό και Ευθύμιο Λέκκα και κατόπιν έγραψε: «Ας είναι οι δύο μεγάλες τραγωδίες της Αττικής στη Μάνδρα και στο Μάτι ο συναγερμός και το έναυσμα για σημαντικές αλλαγές. Να ενισχύσουμε κατάλληλα το μηχανισμό πρόληψης και προστασίας για να μην ξαναζήσουμε ποτέ παρόμοιες τραγωδίες. Δεδομένου ότι η κλιματική αλλαγή θα μας φέρνει πιο συχνά μπροστά σε ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως ισχυρούς ανέμους και βροχοπτώσεις, οφείλουμε να αναβαθμίσουμε τα μοντέλα και τα πρωτόκολλα πολιτικής προστασίας απέναντι σε πλημμύρες και πυρκαγιές».
Στο παρασκήνιο, ο επικοινωνιακός μηχανισμός της κυβέρνησης μπλόκαρε εκ νέου χθες μετά την αποκάλυψη εγγράφων από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης που αποδεικνύουν ότι το 2015, ως υπουργοί Εσωτερικών, ο σημερινός Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και ο σημερινός υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, με αποφάσεις που έχουν την υπογραφή τους, ζητούσαν αναβολή κατεδαφίσεων αυθαιρέτων.
Η αποκάλυψη της υποκρισίας οδήγησε το Μαξίμου σε μία κενή περιεχομένου απάντηση, στην οποία δεν δόθηκε καμία απάντηση για την ουσία των άκρως αποκαλυπτικών εγγράφων: «Η Ν.Δ. δείχνει σήμερα το πραγματικό της πρόσωπο. Ξέρει να φωνάζει, αλλά όταν έρχεται η ώρα των έργων, των μεταρρυθμίσεων και της αποφασιστικότητας, αποδεικνύεται ότι είναι αναπόσπαστο κομμάτι το παλαιού πολιτικού συστήματος. Επιδίδεται σε φτηνούς αντιπερισπασμούς, ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι είναι το κόμμα της πελατείας, των ρουσφετιών και της αυθαιρεσίας. Δεν μπορεί, λοιπόν, το κόμμα των “αναψυκτηρίων” και των καταπατητών, το κόμμα που αποκαλεί “ηλίθια” την πρακτική χαρακτηρισμού δασικών εκτάσεων, να μας κουνάει το δάχτυλο, αποκαλύπτοντας, δήθεν, έγγραφα-“φωτιά”» απάντησε το Μαξίμου, καλώντας την αξιωματική αντιπολίτευση «να στηρίξει και στην πράξη τη χθεσινή νομοθετική πρωτοβουλία και να μην υπονομεύει, σε κάθε βήμα της, την προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της χώρας».
Σημειώνεται ότι η αναφορά του Μαξίμου σε «αναψυκτήρια» παραπέμπει στον Δεκέμβριο του 2007, όταν ο τότε υπουργός Βασίλης Μαγγίνας -ο οποίος έχει πεθάνει εδώ και τρία χρόνια-, μετά τις εις βάρος του καταγγελίες ότι κατέχει πολεοδομική άδεια για αναψυκτήριο, βάσει της οποίας είχε χτίσει την κατοικία του στο Κορωπί, υπέβαλε αμέσως την παραίτησή του «για λόγους ευθιξίας».
Σε αυτό το κλίμα, τα κυβερνητικά στελέχη, που μιλούν στα ΜΜΕ στη σκιά των αποκαλύψεων που συνεχίζονται για το τι έγινε το απόγευμα της μοιραίας Δευτέρας αλλά και μετά, άρχισαν να μεταβάλουν στάση, υιοθετώντας πιο απολογητικούς τόνους.
Debate Μητσοτάκη-Μπρυκνέρ: Δουλειά μου είναι να προστατεύσω τα σύνορα - Δεν έχω να ζητήσω συγγνώμη από κανέναν
«Δεν μπορεί κανείς να πει πως γίνανε όλα όπως έπρεπε, από τη στιγμή που έχεις επίσημα 85 νεκρούς και έναν αγνοούμενο. Δεν μπορεί κανείς να πει ότι όλα έγιναν σωστά, αλλά πρέπει να αποτιμηθούν όλα, να δούμε τις ευθύνες και να αποδοθούν οι ευθύνες», είπε χθες ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός, ενώ κληθείς να σχολιάσει το αίτημα της αντιπολίτευσης να υπάρξουν παραιτήσεις, σημείωσε ότι «ο πρωθυπουργός ο ίδιος έχει αναλάβει ακέραια την πολιτική ευθύνη και αυτή την πολιτική ευθύνη την έχουμε αναλάβει στο σύνολο το Yπουργικό Συμβούλιο».
Νωρίτερα, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας, Φώτης Κουβέλης, είχε σημειώσει: «Δεν έγιναν λάθη στρατηγικής σημασίας, αλλά μπορεί να έχουν υπάρξει λάθη σε επιμέρους συνεννοήσεις. Δεν μπορώ να το αποκλείσω».
Την αρχή της κυβερνητικής στροφής είχε κάνει ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, ο οποίος είχε δηλώσει ότι «θα ήταν προκλητικό να λέει κανείς ότι έγιναν όλα καλά με τόσους νεκρούς».
Και τα… Μνημόνια
Η ενέργεια ωστόσο που ανεβάζει στο κατακόρυφο την οργή της κοινής γνώμης κυρίως επειδή απροκάλυπτα επιχειρεί να υποτιμήσει τη νοημοσύνη των πολιτών, ήρθε από το κίνημα «Πράττω», στο οποίο ανήκουν ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Τόσκας, αλλά και ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Καπάκης, με τους δύο τελευταίους να κατηγορούνται για εγκληματικά λάθη και παραλείψεις, ακόμα και από τους συντρόφους τους εντός της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ.
Σε αυτή την ανακοίνωση αναφέρεται ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. δεν ασχολήθηκε με την πολιτική προστασία και δεν διόρθωσε στρεβλώσεις του παρελθόντος, λόγω των… Μνημονίων: Επί λέξει, το κίνημα «Πράττω» αναφέρει: «Η καταστροφική πυρκαγιά ανέδειξε τα διαχρονικά προβλήματα της κοινωνίας μας, από τη σκοτεινή μετα- εμφυλιακή δομή έως σήμερα, με λάθη, παραλείψεις, ωφελιμισμό, με ασυνέχεια του κρατικού μηχανισμού και των θεσμικών οργάνων διαχείρισης του κράτους. Ζητούμε μία ειλικρινή συγγνώμη από τον ελληνικό λαό, που στη διάρκεια της προσπάθειάς μας για υπέρβαση των Μνημονίων δεν καταφέραμε να αλλάξουμε, όπως οφείλαμε και έχει ανάγκη ο τόπος, εκείνες τις νοοτροπίες και τις αντιλήψεις που το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα της συνενοχής και της διαπλοκής είχαν μετατρέψει την ελληνική κοινωνία σε συνυπεύθυνη στην παρανομία και ταυτόχρονα το νομιμοποιούσε».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]