Την ίδια ώρα που ο υπουργός παραμένει «γαντζωμένος» στην καρέκλα ρίχνοντας τις ευθύνες στα «φυσικά φαινόμενα» έφτασε στη Βουλή μια απάντησή του η οποία δείχνει, αν μη τι άλλο, τη σύγχυση την οποία είχε ο ίδιος και η κυβέρνηση σχετικά με την αντιπυρική προστασία! Μάλιστα δεν περιέγραφε ότι είναι «καλά… σχεδιασμένα» αλλά τόνιζε με έμφαση ότι φέτος «για πρώτη φορά η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχει εκδώσει οδηγίες για την υλοποίηση ενός σχεδίου για το πώς θα γίνεται και μια οργανωμένη απομάκρυνση κατοίκων»!
Ηταν απάντηση του κ. Τόσκα σε ερώτηση 8 βουλευτών του ΚΚΕ που έγραψε στις 15 Ιουνίου 2018 και έφτασε προχθές στη Βουλή σχετικά με τα «μέτρα πρόληψης για την αποφυγή εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών και αντιμετώπισης των συνεπειών τους εν όψει της νέας αντιπυρικής περιόδου».
Ο κ. Τόσκας στο έγγραφο που υπογράφει διαβεβαιώνει ότι «για την παρούσα χρονική περίοδο έχουν επικαιροποιηθεί σε επίπεδο περιφερειών πυροσβεστικών διοικήσεων τα επιχειρησιακά σχέδια των υφιστάμενων υπηρεσιών τους, έτσι ώστε να επιτυγχάνεται αφενός μεν η πλήρης ενίσχυσή τους με ανθρώπινο δυναμικό αφετέρου δε η κατά τον βέλτιστο βαθμό εκμετάλλευση όλων των διαθέσιμων εναέριων και επίγειων υλικοτεχνικών έργων».
Καθησυχάζει για τα μέσα και τα σχέδια της οργάνωσης της εναέριας πυρόσβεσης και τονίζει ότι «ανά την επικράτεια οι πυροσβεστικές υπηρεσίες διαθέτουν ικανό αριθμό οχημάτων διαφόρων κατηγοριών και αποτελεί διαρκεί διαδικασία η προετοιμασία τους». Επίσης δείχνει ικανοποιημένος για την επάνδρωση του Πυροσβεστικού Σώματος λέγοντας πως «φέτος έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία ένταξης στο μόνιμο πυροσβεστικό προσωπικό 2.165 πυροσβεστών 5ετούς θητείας και επιπλέον 1.251 εποχικών πυροσβεστών».
Παράλληλα, ο υπουργός, για να δείξει τη «σοβαρή» δουλειά που έχει γίνει στη Γενική Γραμματεία Προστασίας, ανέφερε πως αυτή «από τον θεσμικό της ρόλο και σύμφωνα με τις ΚΥΑ έχει δώσει κατευθύνσεις
α) για τα μέτρα, τις δράσεις και τα έργα που απαιτούνται για την πρόληψη, την ετοιμότητα αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών,
β) τις δράσεις αυξημένης ετοιμότητας στα πλαίσια εφαρμογής του γενικού σχεδιασμού αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών εξαιτίας δασικών πυρκαγιών,
γ) τις δράσεις υποστήριξης του Π.Σ. στο έργο της καταστολής δασικών πυρκαγιών,
δ) τις δράσεις αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών και διαχείρισης των συνεπειών τους, καθώς και
ε) ειδικές δράσεις αρωγής και αποκατάσταση των πληγέντων».
Ο τομεάρχης της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης, ακούγοντας τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να καταλογίζουν ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις για να «εξισώσουν» τις δικές τους ευθύνες για την εθνική τραγωδία στο Μάτι, είπε: «Εχουμε δεσμευτεί ότι θα τηρήσουμε αυτό το τριήμερο χωρίς να ανοίξουμε τη συζήτηση γι’ αυτή την τεράστια καταστροφή, θέλουμε στην παρούσα φάση να κρατήσουμε τη σκέψη μας σε όλους αυτούς που έχασαν τους ανθρώπους τους, σε όλους αυτούς που χάθηκαν, σε όλους αυτούς που σήμερα θρηνούν σπαρακτικά γιατί έχασαν τους φίλους τους, τους συγγενείς τους, τους συνανθρώπους τους με φρικτό θάνατο, παρά το ότι είπαμε να μη μιλήσουμε γι’ αυτά, ακούστε όμως: Κάντε μας μια χάρη, από την κυβέρνηση και την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.
Για selfies στη Βαρβάκειο ο Κασσελάκης
»Σταματήστε να είστε αυτάρεσκοι και να σας ακούμε να λέτε πόσο υποδειγματικά λειτούργησε ο κρατικός μηχανισμός… σκύψετε και να ακούσετε, αναλογιστείτε! Και να είστε ταπεινοί τουλάχιστον! Αντί να ακούμε από τον γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας ότι λειτούργησε υποδειγματικά ο μηχανισμός! Θα μιλήσουμε για τις ευθύνες, θα μιλήσουμε για τις εγκληματικές παραλείψεις, παράγραφο με παράγραφο, νομική διάταξη με νομική διάταξη που προβλέπει την υποχρέωση και από κάτω ποια είναι η παράλειψή της! Και ποιος την παρέλειψε! Οχι γενικά!
»Δεν θα κάνουμε θεσμικές συζητήσεις! Δεν θα μιλήσουμε για το θεσμικό πλαίσιο γενικώς. Θα μιλήσουμε για τις εγκυκλίους που εσείς βγάλατε και που προβλέπουν λεπτομερώς τι πρέπει να κάνει ο καθένας. Θα μιλήσουμε όχι για να κάνουμε μια στείρα πολιτική αντιδικία. Ο καταλογισμός ευθυνών δεν είναι μικροπολιτική, η ανάληψη της ατομικής ευθύνης δεν είναι μικροπολιτική. Η ορθή λειτουργία του κρατικού μηχανισμού έχει ονοματεπώνυμα. Θα μιλήσουμε αύριο ώστε τα θρασίμια της πολιτικής να πάνε στη θέση τους».
Στο ίδιο μήκος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς ανέφερε πως «σε τι κράτος ζούμε που εν έτει 2018 ογδόντα τέσσερις άνθρωποι καίγονται ζωντανοί, δεκάδες αγνοούνται, χιλιάδες σπίτια καταστρέφονται γιατί ουδείς σκέφτηκε, ήξερε, ειδοποίησε τους κατοίκους του συνοικισμού στο Μάτι να φύγουν;
Το πένθος δεν θέλει σιγή, το πένθος απαιτεί ανάληψη ευθυνών. Ευθύνες υπάρχουν πάρα πολλές και όσο πιο ψηλά κοιτάς την πυραμίδα της κυβέρνησης τόσο περισσότερες ευθύνες εντοπίζεις. Σαφέστατα ο υπουργός Τόσκας έχει ευθύνες και δεν πρέπει να μείνει στη θέση του» και πρόσθεσε ότι «όποιος λέει ότι φταίει ο Στρατηγός Ανεμος για την ανθρώπινη τραγωδία στο Μάτι είναι δειλός, κρύβεται πίσω από τις ευθύνες του».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]