Ομως, ο μεγάλος αριθμός των νεκρών, που συνεχώς ανεβαίνει, έχει προκαλέσει πανικό στο κυβερνητικό επιτελείο, που εξακολουθεί να αντιδρά σπασμωδικά και χωρίς σχέδιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, συνεργάτες του πρωθυπουργού εισηγούνται να καταλογιστούν τις επόμενες ώρες ευθύνες σε υπηρεσιακούς παράγοντες, ώστε να υπάρξει εκτόνωση της λαϊκής οργής και να μην υπάρξει ανάγκη για παραίτηση κάποιου υπουργού. Μέχρι στιγμής, όσα κυβερνητικά στελέχη έχουν εμφανιστεί στα μέσα ενημέρωσης έχουν αρνηθεί οποιαδήποτε κυβερνητική ευθύνη, αλλά και την πιθανότητα κάποιας παραίτησης. «Ολοι οι υπουργοί ήταν στη μάχη από το πρώτο λεπτό», υποστήριξε (24/7 Fm) ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης. Μάλιστα, προανήγγειλε έρευνα για τις πολεοδομικές άδειες στο Μάτι Αττικής.
Η κυβέρνηση τις επόμενες μέρες αναμένεται να αναδείξει (με στοιχεία που θα επικαλεστεί) ως κύριες αιτίες για την τραγωδία την άναρχη δόμηση, τα αυθαίρετα και τους δυνατούς ανέμους και να υποστηρίξει πως ο κρατικός μηχανισμός έδρασε αποτελεσματικά. «Ευχαριστώ όλο το προσωπικό του ΕΣΥ που με όλη την προσπάθεια που κατέβαλε βοήθησε να γλιτώσουμε από περισσότερα θύματα και να αντιμετωπιστούν άμεσα οι ανάγκες των τραυματιών», δήλωσε χθες ο υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά και το τριήμερο πένθος, αναμένεται να κόψει το «σιωπητήριο» που είχε επιβάλει στους βουλευτές του από την περασμένη Δευτέρα, για να αρχίσουν να παρεμβαίνουν στις τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές συζητήσεις (εκτός από τον ΣΚΑΪ, στον οποίο έχει επιβάλει «εμπάργκο») και να αντιμετωπίσουν την έντονη κριτική.
Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να διαχειριστεί επικοινωνιακά την τραγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί. Πάντως, μέχρι στιγμής οι παρεμβάσεις του Πάνου Καμμένου, του Νίκου Τόσκα, του Χρήστου Σπίρτζη και του Παναγιώτη Κουρουμπλή θεωρείται πως μόνο αρνητικές υπηρεσίες έχουν προσφέρει, καθώς, μεταξύ άλλων, δεν δίστασαν να επιρρίψουν ευθύνες στους πολίτες.
«Ο νους όλων είναι κοντά στους συγγενείς των νεκρών και των αγνοουμένων αυτή την ώρα. Βεβαίως θα αναζητηθούν τα αίτια και τίποτα δεν θα είναι αναπάντητο, αλλά οι στιγμές είναι τέτοιες που δεν μας επιτρέπουν να κάνουμε αντιπαραθέσεις», τόνισε πιο ψύχραιμα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Αποστόλου, από τη Βουλή.
Ο Αλέξης Τσίπρας εκτιμά πως με τη δέσμη μέτρων που ανακοινώθηκαν την Τετάρτη για την ανακούφιση των πληγέντων από την πυρκαγιά, η κυβέρνηση θα μπορέσει να μετριάσει την κριτική που δέχεται. Μάλιστα, τις επόμενες μέρες αναμένεται να υπάρξει εξειδίκευση των μέτρων αυτών, τα οποία είναι σαφώς γενναιότερα από τα αντίστοιχα που είχε ανακοινώσει ο Κώστας Καραμανλής στις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ηλεία το 2007.
Ο ΣΥΡΙΖΑ διαλύεται, το ΠΑΣΟΚ αεροβατεί
Κρίσιμο θεωρείται όμως να υπάρξει επίσπευση των διαδικασιών ώστε η γραφειοκρατία να μην αποτελέσει εμπόδιο για την άμεση καταγραφή των ζημιών και ακολούθως για την καταβολή αποζημιώσεων και των άλλων παροχών. Ωστόσο, έντονες αντιδράσεις και αρνητικά σχόλια έχουν προκαλέσει τα μέτρα εκείνα που έχουν… προεκλογικό άρωμα, όπως είναι οι διορισμοί σε φορείς της γενικής κυβέρνησης σε συγγενείς θυμάτων από τις πυρκαγιές.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση ακόμη και τώρα δείχνει να μην έχει πλήρη εικόνα της καταστροφής, ενώ δείχνει να μην μπορεί να διαχειριστεί τα ανοικτά μέτωπα. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη δεν έχει γίνει γνωστός ο ακριβής αριθμός των αγνοουμένων, ενώ φαίνεται να μην υπάρχει συντονισμός ούτε καν στη συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης που προσφέρουν πολίτες από όλη τη χώρα.
Αίσθηση προκαλεί επίσης το γεγονός πως παρότι καθημερινά έρχονται στο φως δεκάδες μαρτυρίες κατοίκων και συγγενών θυμάτων που έζησαν την απόλυτη φρίκη, για την κρατική ολιγωρία και τα εγκληματικά λάθη που έγιναν τις κρίσιμες ώρες, δεν έχει ξεκινήσει κάποια δικαστική διερεύνηση για να διαπιστωθεί αν πράγματι υπήρξε εγκληματική αμέλεια και από ποιους φορείς. Σημειώνεται πως ο Αρειος Πάγος έχει διατάξει έρευνα για τα αίτια της πυρκαγιάς.
Στο μεταξύ, ποικίλα σχόλια έχει προκαλέσει η κίνηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος με ερώτησή του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ζητάει να πληροφορηθεί «με ποιο τρόπο σκοπεύει να επιταχύνει την υλοποίηση του προγράμματος rescEU».
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, για το οποίο υπήρξε πρόταση μετά τις περσινές μεγάλες πυρκαγιές στην Πορτογαλία και το οποίο δεν είχε ψηφίσει τότε ο κ. Παπαδημούλης!
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εγκρίθηκε τελικά τον περασμένο Μάιο χάρη στη συνεργασία που υπήρξε ανάμεσα στους δυο εισηγητές, την Ιταλίδα ευρωβουλευτή Ε. Γκαρντίνι από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τον Νίκου Ανδρουλάκη από τη Σοσιαλιστική Ομάδα. Αυτό προβλέπει, μεταξύ άλλων, σε περίπτωση φυσικής καταστροφής ενίσχυση με ευρωπαϊκά μέσα της χώρας που πλήττεται.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]