«Ο Ερντογάν αναφέρθηκε στο θέμα των οκτώ αξιωματικών που έχουν ζητήσει άσυλο απαντώντας στο αίτημά μου για τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς που κρατούνται χωρίς να τους έχει απαγγελθεί κατηγορητήριο». Αυτό τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας για την συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν.
Συγκεκριμένα είπε: «Δεν θα έλεγα ότι ήταν από τις πιο εύκολες συναντήσεις. Διήρκεσε περίπου δύο ώρες και θίξαμε όλα τα θέματα. Εθεσα επιτακτικά το αίτημα της απελευθέρωσης των δυο Ελλήνων στρατιωτικών. Ο Ερντογάν αναφέρθηκε στο θέμα των οχτώ αξιωματικών που έχουν ζητήσει άσυλο απαντώντας στο αίτημά μου για τους δύο Ελληνες στρατιωτικούς που κρατούνται χωρίς να τους έχει απαγγελθεί κατηγορητήριο.
Κατέστησα σαφές ότι η ελληνική δικαιοσύνη είναι απολύτως ανεξάρτητη. Από την άλλη πλευρά επανέλαβα ότι οι πραξικοπηματίες δεν είναι καλοδεχούμενοι στη χώρα μας. Και συζητήσαμε την περαιτέρω συνεργασία μας στον τομέα της ασφάλειας. Κατέστη σαφές ότι το ζήτημα των δύο είναι ένα ζήτημα ουσιαστικό για τη σχέση των δύο χωρών.
Δεν υπήρξε σαφής συσχέτιση των θεμάτων των δύο, εντούτοις ο Τούρκος πρόεδρος θεωρεί πολύ σημαντικό το ζήτημα των «8», θεωρεί ότι μετείχαν στο πραξικόπημα, αλλά του έδωσα να καταλάβει ότι το ζήτημα των οκτώ δεν μπορεί να συσχετίζεται με το ζήτημα των δύο.
Είναι άλλο θέμα όταν κάποιος ζητά άσυλο κι άλλο αυτό που αφορά τη σύλληψη και την κράτηση δύο στρατιωτικών που κατά τη διάρκεια μιας επιχείρησης ρουτίνας πέρασαν κατά λάθος στην άλλη πλευρά. Δεν ζητάμε κάποια χάρη αλλά να προχωρήσουν οι διαδικασίες. Να οριστεί η διαδικασία, να δικαστούν και να μπορέσουν να επιστρέψουν στις οικογένειές τους.
Του υπενθύμισα όσα του είχα πει στην επίσκεψή του στην Αθήνα ότι είναι στο χέρι της Αγκυρας να γυρίσει σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Οπως φαίνεται αυτό δεν έχει κατορθωθεί μέχρι σήμερα καθώς οι τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο συνεχίζονται και αντιμετωπίζονται αποφασιστικά. Συμφωνήσαμε να κάνουμε προσπάθειες για να μειωθεί η ένταση στο Αιγαίο» τόνισε.
Σταϊκούρας: Ο απολογισμός του 2024 και οι προτεραιότητες για το 2025 σε υποδομές και μεταφορές
Στη συνέχεια, ο πρωθυπουργός είπε ότι «η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στην Αθήνα είχε στόχο να τεθούν οι βάσεις για ένα νέο πλαίσιο στις σχέσεις μας. Του υπενθύμισα ότι τότε του είχα πει οτι το 2018 η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και ότι είναι στο χέρι της Τουρκίας να γυρίσουμε σελίδα και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αυτό όμως δεν έχει γίνει κατορθωτό. Εθεσα στοιχεία που αναδεικνύουν την αύξηση της τουρκικής παραβατικότητας στο Αιγαίο και συμφωνήσαμε να δώσουμε έμφαση στην προσπάθεια για μείωση της έντασης στο Αιγαίο».
Αναφερόμενος στο ζήτημα του Κυπριακού είπε ότι «τονίστηκε η σημασία που έχει η συνέχιση των συνομιλιών στο πλαίσιο Γκουτιέρες και συμφωνήσαμε να υπάρξει στο αμέσως επόμενο διάστημα στενή επαφή των υπουργών μας Εξωτερικών για το θέμα αυτό».
Ερωτηθείς σχετικά με τη διαφορά θέσεων με τον Π. Καμμένο για το ονοματολογικό, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι «είναι γνωστό ότι στο θέμα αυτό δεν συμπίπτουν οι απόψεις μας»: «Περιμένουμε να δούμε αν η κυβέρνηση των Σκοπίων θα καταφέρει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από τη συμφωνία των Πρεσπών και εύχομαι να τα καταφέρει γιατί είναι μια ιστορική παρέμβαση που λύνει χρόνια προβλήματα στην εξωτερική μας πολιτική».
Πρόσθεσε πως όταν τα καταφέρει με το καλό, κάποια στιγμή τον Γενάρη, Φλεβάρη, τότε θα κουβεντιάσουν με τον κυβερνητικό εταίρο «πώς θα προχωρήσουν τη διαδικασία», όπως προβλέπεται απ’τη συμφωνία.
Κληθείς να σχολιάσει κατηγορίες της ΝΔ ότι σήμερα η κυβέρνηση «παρέδωσε το Βουκουρέστι», σε σχέση με το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, ο Αλ. Τσίπρας είπε στη συνέντευξη Τύπου ότι πρόκειται για «βαθιά υποκριτική στάση που υποτιμά τη νοημοσύνη των πολιτών. Είπε ειδικότερα ότι σήμερα είναι μια ιστορική μέρα γιατί παίρνει σάρκα και οστά η απόφαση της περιβόητης Συνόδου του Βουκουρεστίου που επί 10 χρόνια ήταν κενό γράμμα».
Υπογράμμισε ότι καθίσταται απολύτως σαφές ότι η ΠΓΔΜ ξεκινά ενταξιακές συνομιλίες που θα καταλήξουν εάν και μόνο εάν ολοκληρωθεί η αλλαγή της γείτονος μετά και την προβλεπόμενη συνταγματική αλλαγή. Επιπλέον ο πρωθυπουργός στηλίτευσε τη στάση της ΝΔ απέναντι σε δηλώσεις Ευρωπαίων και διεθνών αξιωματούχων.
«Κυρίως η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης, αλλά τον ακολουθεί κατά πόδας και η κ. Γεννηματά, έχουν αποφασίσει να αναδείξουν με στρεβλό τρόπο κρίσιμα εθνικά θέματα γιατί αυτά αποτελούν το σωσίβιο τους μετά το ναυάγιο των προβλέψεων τους για την οικονομία», είπε και τόνισε ότι αυτά πρέπει να αντιμετωπίζονται με υπευθυνότητα και σοβαρότητα.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]