Στο πρωθυπουργικό επιτελείο θεωρείται ήδη τελειωµένη η συµπόρευση µε τους ΑΝ.ΕΛ. και αναζητούνται ο χρόνος, ο τρόπος και οι συνθήκες ανακοίνωσης του «διαζυγίου», το οποίο θα είναι προεκλογικό. Αυτό είναι το αποτέλεσµα της εκτίµησης που κυριαρχεί στο πρωθυπουργικό επιτελείο ότι οι ΑΝ.ΕΛ. φυλλορροούν, δεν είναι πλέον χρήσιµοι στον ΣΥΡΙΖΑ και ή δεν θα αντέξουν µέχρι να έρθει η κύρωση της συµφωνίας µε τα Σκόπια στην ελληνική Βουλή ή θα επιχειρήσουν «ηρωική έξοδο» από την κυβέρνηση την ηµέρα της κύρωσης της συµφωνίας µε τα Σκόπια. Υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι η κύρωση της συµφωνίας µε τα Σκόπια θα έρθει στη Βουλή πριν από τις επόµενες εθνικές εκλογές, στοιχείο που έχει επίσης εµπλακεί στον εκλογικό σχεδιασµό του πρωθυπουργού.
Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας προσωπικά θα αρχίσουν να παίρνουν ορατές και διακριτές αποστάσεις από τον Πάνο Καµµένο και τους ΑΝ.ΕΛ. και παράλληλα θα διακινούν σενάρια προσέγγισης βουλευτών και στελεχών µε ήπιο προφίλ, όπως π.χ. η υπουργός Τουρισµού Ελενα Κουντουρά και ο βουλευτής Θανάσης Παπαχριστόπουλος, για τους οποίους πηγές της Κουµουνδούρου λένε ότι είναι πολύ πιθανό να τους δούµε στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στις επόµενες εκλογές.
Αλλαγή ταυτότητας
Το «διαζύγιο» µε τους ΑΝ.ΕΛ. είναι και το απαραίτητο βήµα του Τσίπρα για να πείσει ότι δροµολογεί την αλλαγή ταυτότητας του ΣΥΡΙΖΑ από αριστερό κόµµα σε κόµµα της ευρωπαϊκής σοσιαλδηµοκρατίας, αυξάνοντας την πίεση προς το Κίνηµα Αλλαγής, του οποίου επιδιώκει πρωτίστως τη διάλυση για να πάρει την ψήφο των κεντροαριστερών. Αν δεν τα καταφέρει, τότε θα επιδιώξει να εµφανίζεται ως «προοδευτικό µπλοκ» µε το Κίνηµα Αλλαγής, προκειµένου να αντιµετωπίσει την άνοδο της Νέας ∆ηµοκρατίας, ιδιαίτερα µετά τη συµφωνία µε τα Σκόπια. Ο ΣΥΡΙΖΑ προωθεί κλίµα… συνεργασίας µε το Κίνηµα Αλλαγής, όπως έχει γίνει στην Πορτογαλία και τώρα στην Ισπανία και µε αυτά τα σενάρια πιέζει και τη Φώφη Γεννηµατά, µέσω των ευρωσοσιαλιστών εταίρων της, επιχειρώντας να εκµεταλλευτεί και την αναταραχή στο εσωτερικό του κόµµατός της, µε το Ποτάµι να είναι µε το ένα πόδι εντός και το ένα πόδι εκτός Κινήµατος Αλλαγής.
«Νοµίζω ότι υπάρχει εύφορο έδαφος διαλόγου και διαµόρφωσης συγκλίσεων, σχετικά µε τις απαντήσεις που θα δώσουµε τα επόµενα χρόνια. Πιστεύω, δε, ότι ο κοινός τόπος που θα προκύψει µπορεί να εκφράζει τόσο τον ιστορικό χώρο της σοσιαλδηµοκρατίας όσο και εκείνον της ανανεωτικής Αριστεράς. Ηδη υπάρχει το επιτυχηµένο σχετικό παράδειγµα της Πορτογαλίας, ενώ στον ίδιο δρόµο προχωρά το τελευταίο διάστηµα και η Ισπανία. Καθώς το 2019 θα είναι εκλογικό έτος και στην Ελλάδα, νοµίζω ότι είναι κατάλληλος ο χρόνος να ανοίξει η συζήτηση και στη χώρα µας» είπε ενδεικτικά ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, καλεσµένος της ∆ΗΜ.ΑΡ. σε εκδήλωση µε τίτλο «Μετά το Μνηµόνιο τι; Χωρίς αλεξίπτωτο;»
Αυτός είναι ο σκοπός των σεναρίων ανακατατάξεων και µετακινήσεων βουλευτών που αφήνει η κυβέρνηση να διαρρεύσουν, µε τη βεβαιότητα ότι «θα ενισχύσουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία» και τα περί «τεκτονικών αλλαγών» για τις οποίες µίλησε πρόσφατα ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Θανάσης Καρτερός, αλλά προσφάτως και ο ευρωβουλευτής ∆ηµήτρης Παπαδηµούλης. ∆εν είναι τυχαίο ότι η φιλοκυβερνητική «Kontranews» κυκλοφόρησε πρόσφατα µε πρώτο θέµα πληροφορίες ότι πέντε βουλευτές, δύο από την οµάδα των ανεξαρτήτων και τρεις από τα κόµµατα της Κεντροαριστεράς (εννοεί Κίνηµα Αλλαγής, Ποτάµι και Ενωση Κεντρώων) µετακινούνται στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ για να ενισχύσουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Θεωρώντας βέβαιη την αποχώρηση του Ποταµιού από το Κίνηµα Αλλαγής, ο ΣΥΡΙΖΑ συντηρεί αφενός τις κολακείες προς τον Σταύρο Θεοδωράκη και δευτερευόντως συντηρεί σενάρια µελλοντικής συνεργασίας µεµονωµένα µε βουλευτές του Ποταµιού, όπως ο Σπύρος ∆ανέλλης και ο Σπύρος Λυκούδης, αλλά και βουλευτές της οµάδας των ανεξαρτήτων, όπως ο Χάρης Θεοχάρης, η Κατερίνα Παπακώστα κ.ά.
Μαρινάκης για ηλεκτρικό ρεύμα: Εφόσον υπάρξει ανάγκη οριζόντιας επιδότησης, θα υπάρξει στήριξη
Μετρήσεις
Κινητήριος δύναµη των κινήσεων που δροµολογούνται δεν είναι η διάθεση του ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασίες, αλλά η εικόνα ραγδαίας φθοράς των Ανεξάρτητων Ελλήνων και κυρίως οι µετρήσεις που παράγγειλε και πήρε το Μαξίµου µετά τη συµφωνία µε τα Σκόπια. Στις µετρήσεις αυτές καταγράφεται περαιτέρω µείωση του ποσοστού του ΣΥΡΙΖΑ και σε περιφέρειες της χώρας που δεν ανήκουν στη Μακεδονία, αύξηση της διαφοράς σε επίπεδο περιφερειών αλλά και σε επίπεδο επικράτειας και «εξαφάνιση» των ΑΝ.ΕΛ. σε πολλές περιοχές της χώρας. Αυτός είναι ο λόγος που ανάγκασε τον ΣΥΡΙΖΑ να φέρει πιο µπροστά κινήσεις που ετοίµαζε για το διάστηµα πιο κοντά στις επόµενες εθνικές εκλογές, ο χρόνος των οποίων είναι ακόµα άγνωστος.
Τα σενάρια αυτά δεν αναδεικνύονται ερήµην της πολιτικής πραγµατικότητας. Η συµφωνία µε τα Σκόπια έχει επιδράσει σε µεγάλο βαθµό στο εσωτερικό σκηνικό, «εξαφανίζοντας» τους ΑΝ.ΕΛ., ρίχνοντας περαιτέρω τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ και ανεβάζοντας τα ποσοστά της Ν.∆.
Η συµφωνία µε τους δανειστές για το χρέος και την επόµενη ηµέρα δεν αποτελεί σε καµία περίπτωση «καθαρή έξοδο», δίνει σήµα για συνέχιση της λιτότητας τουλάχιστον ως το 2023 και έχει «µνηµονιακό DNA», καθώς περιέχει τρίµηνους ελέγχους µε τη συµµετοχή, τελικά, του ∆ΝΤ, συγκεκριµένες δεσµεύσεις συνδεδεµένες µε δόσεις από τα κέρδη των οµολόγων των κεντρικών ευρωπαϊκών τραπεζών από τα ελληνικά οµόλογα, εκθέσεις συµµόρφωσης κ.λπ., που γρήγορα θα υπερκεράσουν τους κυβερνητικούς πανηγυρισµούς.
Παράλληλα, ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ έχει ενηµερώσει την Αθήνα ότι το αργότερο εντός του πρώτου τριµήνου του 2019 θα έχει ολοκληρώσει τα βήµατα υλοποίησης της συµφωνίας, οπότε αυτή θα έρθει στην ελληνική Βουλή προς κύρωση. Ο πρωθυπουργός είναι πλέον στο νέο δίληµµα αν θα κάνει πρόωρες εκλογές πριν ή µετά την κύρωση της συµφωνίας µε τα Σκόπια από την ελληνική Βουλή, οι ΑΝ.ΕΛ. προαναγγέλλουν ότι θα καταψηφίσουν και θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση προκειµένου να περισώσουν ό,τι πλέον µπορεί να σωθεί, το Μαξίµου επαναλαµβάνει αµήχανα ότι «οι ΑΝ.ΕΛ. και ο Πάνος Καµµένος δεν θα ρίξουν την κυβέρνηση», ο ορίζοντας όµως µικραίνει και οι διορατικοί συνεργάτες του κ. Τσίπρα τον έχουν ήδη ενηµερώσει γι’ αυτό.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής