Όπως αποφάσισε κατά πλειοψηφία η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, η συζήτηση θα ολοκληρωθεί ως τις 2.00 μ.μ. του Σαββάτου.
Η απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων ως και όχι στις 2.00 μμ αφήνει το περιθώριο σε περίπτωση που ο κατάλογος των ομιλητών εξαντληθεί νωρίτερα η συζήτηση να ολοκληρωθεί νωρίτερα, κάτι που επιβεβαίωσε και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι το «ως τις 2.00 μμ έχει τη σημασία του».
Ποια είναι η διαδικασία που ακολουθείται
Η πρόταση μομφής (δυσπιστίας) κατά της κυβέρνησης μπορεί να κατατεθεί στον Πρόεδρο της Βουλής κατά την διάρκεια συνεδρίασης της Ολομέλειας. Η πρόταση δυσπιστίας, σύμφωνα με το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής, πρέπει να υπογράφεται από το 1/6 τουλάχιστον των βουλευτών, δηλαδή από 50 βουλευτές και η πρόταση να περιλαμβάνει με σαφήνεια τα θέματα για τα οποία θα διεξαχθεί η συζήτηση.
Ο Πρόεδρος της Βουλής αφού διαπιστώσει ότι η πρόταση υπογράφεται από τουλάχιστον 50 τουλάχιστον βουλευτές, διακόπτει τη συνεδρίαση αμέσως στο σημείο που εκείνη την στιγμή βρίσκεται. Αυτό θα γίνει και όταν θα κατατεθεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας σήμερα το απόγευμα.
Η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας μπορεί να αρχίσει εάν θέλει η κυβέρνηση είτε άμεσα, εκείνη την στιγμή, είτε το αργότερο σε δύο ημέρες. Η κοινοβουλευτική συζήτηση είναι τριήμερη και ολοκληρώνεται το αργότερο στις 12 το βράδυ της τρίτης ημέρας με την διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας. Η πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνο εάν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών δηλαδή 151 ψήφους. Σε περίπτωση που καταπέσει μια πρόταση δυσπιστίας δεν μπορεί να κατατεθεί για τον ίδιο λόγο νέα, εάν δεν έχουν περάσει 6 μήνες, εκτός εάν τη νέα την υπογράφουν 180 βουλευτές.
Η κυβέρνηση βέβαια, μπορεί να μετατρέψει, εάν θέλει την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας σε επαναβεβαίωση της ψήφου εμπιστοσύνης από την Βουλή. Η κοινοβουλευτική διαδικασία συζήτησης των δύο προτάσεων είναι η ίδια ακριβώς.
Το πλήρες κείμενο έχει ως εξής:
«Προς τον Αξιότιμο Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Νικόλαο Βούτση
Αθήνα, 14 Ιουνίου 2018
Ο Δένδιας ενημέρωσε τον Μητσοτάκη για τη νέα δομή των Ενόπλων Δυνάμεων και τον θόλο
Πρόταση Δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης
(Άρθρα 84 παρ. 2 του Συντάγματος και 142 του Κανονισμού της Βουλής)
Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,
Τριάμισι χρόνια τώρα η κυβέρνηση φτωχοποιεί τους πολίτες. Υπέγραψε δύο αχρείαστα μνημόνια, δέσμευσε τη χώρα με βαριές περικοπές συντάξεων και μισθών, αύξησε τους φόρους, υποθήκευσε την δημόσια περιουσία. Η ανασφάλεια κυριαρχεί παντού. Με απαράδεκτες μεθοδεύσεις προκαλεί βλάβη στη λειτουργία των θεσμών και του κράτους δικαίου.
Η ανακοίνωση της συμφωνίας με την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ είναι η σταγόνα που ξεχειλίζει το ποτήρι της αγανάκτησης του ελληνικού λαού. Η συμφωνία αυτή συναντά την αντίθεση της συντριπτικής πλειονότητας των Ελλήνων.
Επιπροσθέτως δεν έχει καν εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο. Είναι μια επιζήμια συμφωνία για τα εθνικά συμφέροντα. Αναγνωρίζει δήθεν «Μακεδονική» εθνότητα και γλώσσα για τους βόρειους γείτονες μας. Πρόκειται για μείζονα εθνική υποχώρηση που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.
Είναι μια κρίσιμη στιγμή για την πατρίδα μας. Τα μέλη του κοινοβουλίου οφείλουν να αναλάβουν την ευθύνη τους απέναντι στον ελληνικό λαό και την ιστορία μας.
Η κυβέρνηση έχει απωλέσει από καιρό την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, και δεν είναι σε θέση να προασπίσει αποτελεσματικά τα εθνικά συμφέροντα.
Οφείλουμε να ασκήσουμε κάθε δικαίωμα που μας δίνει το Σύνταγμα και οι δημοκρατικοί θεσμοί της πατρίδας μας για να αποτρέψουμε τη δημιουργία επιζήμιων τετελεσμένων.
Για το λόγο αυτό, η Ν.Δ καταθέτει πρόταση δυσπιστίας σύμφωνα με τα άρθρα 84 παρ. 2 του Συντάγματος και 142 του Κανονισμού της Βουλής».
Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε την πρόταση μομφής της ΝΔ κατά της κυβέρνησης
«Ο πατριωτισμός αφορά πρωτίστως τα εθνικά θέματα και είναι αδιαπραγμάτευτη η υπεράσπιση των συμφερόντων της χώρας» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Βουλή ανακοινώνοντας την πρόταση μομφής της ΝΔ κατά της κυβέρνησης για το Σκοπιανό.
Στην συνέχεια πρόσθεσε:«Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ήρθαν στην εξουσία με ψέμματα. Η Ελλάδα διολισθαίνει και δεν υπάρχει προηγούμενο κυβέρνησης η οποία χωρίς λαϊκή αποδοχή να πραγματοποιεί επιζήμιους χειρισμούς για την οικονομία και τα εθνικά θέματα.
Την ίδια ώρα που συζητάμε το 4ο Μνημόνιο ο κ. Τσίπρας θέλει να δεσμεύσει την χώρα με τετελεσμένα. εχω κάθε λόγο να πιστεύω ότι αυτός ο συγχρονισμός δεν είναι τυχαίος. Είναι συνειδητή σας επιλογή. Για να στρέψετε τα φώτα μακριά από τα επώδυνα μέτρα του μνημονίου. Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι ανταλλάσσετε τα εθνικά θέματα με μια κατανόηση από τους εταίρους μας. Εμείς θέλουμε λύση στο θέμα αυτό. Θέλουμε σταθερότητα στα Βαλκάνια. Αλλά μια λύση που δεν θα θίγει τα εθνικά μας συμφέροντα.
Έρχεται η στιγμή που πρέπει να πει κανείς το μεγάλο ναι ή το μεγάλο όχι. Ακουσα τον κ. Τσίπρα να έχει το θράσος να πλέξει το εγκώμιο του Κώστα Καραμανλή. Εκεί που ο Καραμανλής είπε όχι, εσείς λέτε ναι.
Και τότε όπως και τώρα ασκήθηκαν διεθνείς πιέσεις. Εγινε όμως αυτό που συμφέρει την πατρίδα μας. Αποτελεί χρέος μου να κάνω ότι μπορώ να το αποτρέψω. Η συμφωνία Τσίπρα – Ζαεφ είναι μια κακή συμφωνία. Είναι μη αποδεκτή εθνική υποχώρηση. Αλλά, ακόμα και γι αυτό το θέμα είπατε ψέμματα.
Ακόμη και τώρα λέτε ψέματα. Που υπάρχει το Severna Makedonia που καταθέσατε στην Βουλή; Για πρώτη φορά η Ελλάδα αναγνωρίζει μακεδονική εθνότητα και γλώσσα. Ακόμα και ο κ. Κουτσούμπας το είπε. Θα τον πείτε και αυτόν ακροδεξιό; Δεν έχει ουσιαστικό περιεχόμενο έτσι ο γεωγραφικός προσδιορισμός του ονόματος. Με την συμφωνία που έχετε καταθέσει στην Βουλή το Κράτος παίρνει γεωγραφικό προσδιορισμό. Ο λαός του όχι.
Αρκετές πληγές πρέπει να επουλώσουμε ως χώρα και δεν χρειάζεται να ανοίξουμε άλλη μια ιδίως στην Βόρεια Ελλάδα. Δεν θα διχάσουμε τους Ελληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς. Το πρόβλημα των Σκοπίων δεν θα γίνει δικό μας πρόβλημα.
Ο κυβερνητικός εταίρος διαφωνεί με την συμφωνία με τρόπο ανοικτό και προκλητικό. Ο κ. Τσίπρας ετοιμάζεται στις Πρέσπες να υπογράψει μαι συμφωνία χωρίς να διαθέτει καν την ομόθυμη στήριξη του υπουργικού του συμβουλίου, το οποίο δεν συνεδρίασε καν. Που το συζητήσατε; Στην αίθουσα του υπουργικού συμβουλίου ή στην Κουμουνδούρου που ήθελαν το Μακεδονία σκέτο;
Θα εξαντλήσω κάθε δυνατότητα που μου παρέχει το Σύνταγμα. Το μέλλον της πατρίδας δεν μπορεί να υποθηκευθεί από μια κακή συμφωνία. Είναι ανεύθυνο και ανέντιμο η χώρα να παραδίδει την κυβέρνηση και την χώρα για να μην παραδώσει την εξουσία. Ο κ. Τσίπρας αρνήθηκε να ζητήσει την εξουσιοδότηση της Βουλής. Ο Καμμένος είναι υπουργός μόνο για τα ταξίδια.
Υπο τις παρούσες συνθήκες η ΚΟ της ΝΔ καταθέτει αμέσως μετά την λήξη αυτής της συζήτησης πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Προκαλώ τον κ. Τσίπρα που κρύβεται αν τολμά να μετατρέψετε την πρόταση δυσπιστίας σε πρόταση εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή σας. Έτσι έκαναν όλοι οι προκάτοχοί σας για να επιβεβαιώσουν την θετική ψήφο της Βουλής προς την κυβέρνησή τους και να δούμε αν υπάρχουν 154 βουλευτές που θα πουν ναι στην υπογραφή που θα βάλετε εσείς στις Πρέσπες».
Για το τέταρτο μνημόνιο που έρχεται τόνισε ότι: «Η κυβέρνηση τελειώνει την θητεία της όπως την ξεκίνησε με ψέμματα.Η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση σήμερα υπογράφει το 4ο μνημόνιο που δεσμεύει την χώρα για πολλά χρόνια. Με αυτό το μνημόνιο μειώνει συντάξεις και μισθούς, αυξάνει τις εισφορές, αυξάνει τον ΦΠΑ και όλα αυτά πέφτουν σε μια κοινωνία τραυματισμένη.
Η κυβέρνηση υστερεί ακόμα και απέναντι στον ίδιο της τον εαυτό. Η κοινωνία έχει ήδη πληρώσει πολύ ακριβά αυτή την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση έπνιξε τους Ελληνες στους φόρους. Επιτέθηκε με ταξικό τρόπο στο εισόδημα της μεσαίας τάξης. Δημιουργήσατε μια μεγάλη μάζα απελπισμένων συμπολιτών μας. Ενας στους 2 Έλληνες χρωστάει στην εφορία.
Προκειμένου να αποκρύψουν αυτή την πραγματικότητα, λένε ψέμματα. Οι μεγάλοι χαμένοι του 4ου μνημονίου είναι οι συνταξιούχοι, θα χάσουν εως και 2 συντάξεις. Οι συνταξιούχοι του δημοσίου θα χτυπηθούν τριπλά. Χαμηλόμισθοι. Το αφορολόγητο ήταν το 2019 9045 και τώρα μειώνεται στα 5065 ευρώ. Για τους ελεύθερους επαγγελματίες καταργείται η έκπτωση εισοδήματος. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων σε φτωχότερες συνοικίες. Εσείς που θα καταργούσατε τον ΕΝΦΙΑ τον αυξάνετε στις φτωχότερες περιοχές.
Μιλάτε εσείς που λέγατε ότι θα καταργήσετε τον ΕΝΦΙΑ; Δεν ντρέπεστε λίγο; Και με διακόπτετε; Μην μιλάτε κύριε Τσακαλώτε γιατί έχετε την φωλιά σας λερωμένη.
Οι άνθρωποι που το 2014 αποκαλούσαν αιματοβαμμένα τα πλεονάσματα 3 έως 4,5% τώρα αλυσοδένουν την χώρα σε πλεονάσματα από 3,5 έως 5,2% για πέντε χρόνια. Το μακρύ χέρι του κράτους εισβάλλει στα ταμεία των οργανισμών και σαρώνει όλα τα αποθέματα. Πρόκειται για μια τριτοκοσμική κατάσταση στο όνομα του μαξιλαριού με το οποίο θέλετε να πνίξετε την χώρα. Θέλετε μια Ελλάδα φτωχοποιημένη από την υπερφορολόγηση.
Αυτή είναι η κυβέρνησή σας. Ενας πρωθυπουργός που θα έσκιζε το τρίτο μνημόνιο και έφερε 2 σε τρία χρόνια και ένας υπουργός που θα υπέβαλλε την παραίτησή του για το αφορολόγητο αλλά έμεινε στην καρέκλα του για να το μειώσει.
Είπατε κύριε Τσακαλώτε δεν είμαι εγώ διατεθειμένος να καταθέσω στην Βουλή των Ελλήνων ένα αφορολόγητο μικρότερο από αυτό που υπάρχει στο μεσοπρόθεσμο.Υπουργοί σας έταζαν 13η σύνταξη. Βουλευτές που δεν θα πλήρωναν καθόλου ΕΝΦΙΑ και διόδια. Και τώρα βάζετε υψηλότερα διόδια στην Εγνατία. Είσαστε έτοιμοι να τα ψηφίσετε όλα. Για να μείνετε λίγο ακόμα στην εξουσία».
Τσίπρας: Καμία απάντηση για Σκοπιανό, μόνο κατηγορίες
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας παρά το γεγονός ότι δεν ήταν προγραμματισμένο πήγε στην Βουλή για να μιλήσει μετά την πρόταση δυσπιστίας που κατάθεσε εναντίον της κυβέρνησης η η Νέα Δημοκρατία.
«Ακουσα την θεατρικά προσχεδιασμένη ομιλία του κ. Μητσοτάκη για την πρόταση δυσπιστίας. Ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να μετατραπεί σε θλιβερό φερέφωνο του αληθινού αρχηγού της ΝΔ του κ. Σαμαρά. Του ανθρώπου που έχτισε όλη του την πολιτική καριέρα σε ένα ψεύτικο υπερπατριωτισμό» τόνισε και πρόσθεσε:
«Ηταν οι πρώτος ο οποίος επισήμως ως υπουργός Εξωτερικών αντικαθιστώντας τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ο οποίος απεδέχθη σε επίσημο κείμενο να καταγραφεί η χώρα ως Δημοκρατία της Μακεδονίας. Ήταν ο πρώτος ο οποίος στις 16 Δεκεμβρίου 1991 στην κρίσιμη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΟΚ όταν συζητούσαν την ανεξαρτητοποίηση Κροατίας και Σλοβενίας δεν έθεσε κανένα θέμα σε σχέση με το πως θα ονομάζεται εκείνη χώρα. Τότε τον είχε αποκαλέσει ανόητο ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Αυτός ο άνθρωπος είχε το θράσος να σηκώσει στην σημαία του υπερπατριωτισμού και να ρίξει την κυβέρνηση του Μητσοτάκη.
Διαβάστε ακόμα: Σκοπιανό: Οι 7 «πληγές» της συμφωνίας – Το όνομα, η ιθαγένεια και η γλώσσα
Ο ίδιος έκανε επίθεση ως πολιτικός αρχηγός της ΠΟΛΑΝ σε Παπανδρέου και Καραμανλή ζητώντας τους να παραιτηθούν. Έχει ο καιρός γυρίσματα και η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα ο κ. Σαμαράς οδηγεί έναν άλλο Μητσοτάκη. Τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε μια θέση και στάση που εγώ θεωρώ ότι δεν συνάδει με άλλες θέσεις και στάσεις του.
Το να εμπλέκει κανείς τον θεσμό του Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι θεσμική ακροβασία που κανείς δεν δικαιούται να επιχειρεί. Η πρόταση δυσπιστίας που καταθέτετε σήμερα στην κυβέρνησή μου είναι καλοδεχούμενη την καλωσορίζω και αν δεν υπήρχε θα έπρεπε να την εφεύρουμε. Είναι δώρο σας ευχαριστώ. Είναι μιας πρώτης τάξης ευκαιρία για να πούμε ποιος έδωσε και ποιος όχι. Θα τα πούμε όλα με ονόματα και διευθύνσεις. Εμπόριο πατριωτισμού και πατριδοκαπηλείας στην αριστερά δεν θα κάνετε κ. Μητσοτάκη.
Θα αναμετρηθούμε με την ιστορία και με τις ευθύνες μας μόνο που εσείς αυτό το διήμερο θα αναμετρηθείτε και με την οικογενειακή σας πολιτική ιστορία και φοβάμαι ότι θα βρεθείτε εντυπωσιακά ελλιποβαρής».
Για το πολυνομοσχέδιο και την οικονομία είπε:
Η τελευταία φορά που ψηφίζουμε τα τελευταία μέτρα της τελευταίας αξιολόγησης του τελευταίου προγράμματος στήριξης της χώρας. Αισθάνομαι ότι σήμερα η συνεδρίαση και η ψηφοφορία αυτή έχει έναν ιστορικό χαρακτήρα. Θα είναι η τελευταία γιατί ψηφίζουμε έναν νόμο που είναι αποτέλεσμα των επιλογών όχι αυτοβούλως της κυβέρνησης αλλά της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς που εδώ και 8 χρόνια βρίσκονται σε πολύ στενή σχέση και επαφή καθοδηγώντας μας.
Τιμήσαμε τις δεσμεύσεις μας και αποκαταστάθηκε η αξιοπιστία της χώρας και η Ελλάδα τελειώνει οριστικά με τα προγράμματα τον Αύγουστο. Πήραμε δύσκολες αποφάσεις και προχωρήσαμε σε δύσκολες μεταρρυθμίσεις. Ομως, πιστεύω ότι στο τέλος της ημέρας ο ιστορικός του μέλλοντος θα μας κρίνει ολους. Ότι πράξαμε σωστά.
Σήμερα είμαστε στην τελευταία στροφή πριν από το τέλος της περιοδου. Παραλάβαμε μια χώρα με άδεια ταμεία και πετύχαμε με δύσκολους όρους να πιάνουμε τους δημοσιονιομικούς στόχους και να έχουμε υπεραπόδοση. Φέτος για πρώτη φορά μετά το 2008 καταγράφηκε σημαντική ανάπτυξη. Παραλάβαμε μια χώρα εσκεμμένα τότε με άδεια ταμεία και σήμερα έχει απόθεμα ρευστότητας και δυνατότητα πρόσβασης στις αγορές. Η χώρα τότε ξόδευε για ευρωπαϊκά κονδύλια για να ευνοήσει φίλους.
Παραλάβαμε μια χώρα στην οποία στη συνείδηση του μέσου Έλληνα η λέξη μεταρρύθμιση ήταν ταυτισμένη με την λέξη περικοπή. Σήμερα έχουν προχωρήσει δομικές μεταρρυθμίσεις με γενναίες αποφάσεις και είμαστε στις πρώτες θέσεις του ΟΟΣΑ με σημαντικό μεταρρυθμιστικό έργο. Η χώρα αποκτά θέση στον παγκόσμιο χάρτη.
Είμαστε λίγο πριν μια κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup και όλοι συμφωνούν ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει το έπακρο τα συμφωνηθέντα. Παραδέχονται ότι βάλαμε τάξη στα οικονομικά μας.
Eργάζονται όλες οι πλευρές για να εξασφαλιστεί μια λύση για την απομείωση του χρέους μια λύση που θα καθιστά την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές σταθερή και διαρκή.
Ευχαριστώ δημόσια τον Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Γιώργο Χουλιαράκη και τον Δημήτρη Λιάκο. Πολλές φορές συγκρουστήκαμε αλλά βρήκαμε τις λύσεις για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος. Η Ελλάδα φτάνει στο τέλος μιας επίπονης διαδρομής. Η Επιτυχία της Ελλάδας αναγνωρίζεται σε όλη την Ευρώπη.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]