Η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Θεανώ Φωτίου, έδωσε χθες νέες υποσχέσεις μη περικοπής των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου και συνέστησε στους συνταξιούχους να «κάνουν λίγο υπομονή», υποστηρίζοντας ότι όλα αυτά τα θέματα «δεν είναι τελειωμένα».
Οι απόψεις της κ. Φωτίου δεν είναι προσωπικές, απηχούν τον σκληρό πυρήνα των συνεργατών του πρωθυπουργού αλλά και της κυβέρνησης που, ακυρώνοντας τη γραμμή του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, επίσης καλλιεργούν προσδοκίες σε ασθενείς κοινωνικές ομάδες ότι τα όσα έχουν ψηφίσει και υποσχεθεί στους δανειστές δεν θα τα κάνουν. «Αν η δημοσιονομική πορεία της χώρας το επιτρέψει, τότε θα μπορούσαμε αργότερα να δούμε μέτρα για τη χαλάρωση κάποιων πολιτικών λιτότητας», δήλωσε χθες στον Αθήνα 9.84 και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Με δεδομένο ότι η διγλωσσία της κυβέρνησης έχει μπει ήδη στις αναφορές των πρεσβειών προς τους πολιτικούς τους προϊσταμένους σε Βρυξέλλες, Βερολίνο, Ουάσιγκτον και τις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, αποτελεί ερωτηματικό αν πρόκειται για μια «σικέ ενδοκυβερνητική διαφωνία», όπως υποστηρίζει η αντιπολίτευση, ή κυβερνητική διγλωσσία που βασίζεται σε πραγματική διαφωνία ανάμεσα στο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών.
Ο κ. Τσακαλώτος δημοσίως υποδεικνύει τον έναν και μοναδικό δρόμο για να κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές εγκαίρως και το Μαξίμου, η Κουμουνδούρου και οι υπουργοί, γνωρίζοντας ότι το περιεχόμενο μιας τέτοιας συμφωνίας θα φέρει την κυβέρνηση σε ακόμα πιο δύσκολη πολιτική και δημοσκοπική θέση, καλλιεργούν αβάσιμες προσδοκίες στον κόσμο… κλείνοντας το μάτι για μετά τον Αύγουστο.
Πάντως χθες, στο πλευρό του υπουργού Οικονομικών στάθηκε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, λέγοντας ότι «δεν είναι ώρα να λέμε ποια μέτρα θα παρθούν πίσω» και διαμηνύοντας ότι «θα ήταν λάθος να δώσει σήμα για μη εκπλήρωση των υποσχόμενων».
Στο παρασκήνιο, κυβερνητικές πηγές σπεύδουν να διευκρινίσουν ότι όλοι έχουν δίκιο. Και ο κ. Τσακαλώτος, που υποστηρίζει ότι δεν είναι ώρα να λέει η κυβέρνηση ότι δεν θα εφαρμόσει ψηφισμένα μέτρα, και το Μαξίμου, που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην υλοποιηθούν μέτρα όπως οι μειώσεις στις συντάξεις. Πώς γίνεται αυτό;
Κάποιοι αφήνουν να διαρρεύσει ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να αποσπάσει τις υπογραφές των δανειστών στην επικείμενη συμφωνία – πακέτο και κατόπιν να αλλάξει ρότα και να υλοποιεί μόνο ό,τι θεωρεί απαραίτητο. Είναι αυτοί που δεν έχουν γνώση του τι συζητείται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Συνεδριάζει σήμερα το υπουργικό Συμβούλιο - Τι περιλαμβάνει η ατζέντα
Αλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι, στην τελική ευθεία προς την επίτευξη συμφωνίας και για τη διευθέτηση του χρέους, κάποια θέματα θα συζητηθούν σε καθεστώς πολιτικής διαπραγμάτευσης, δηλαδή σε ανώτερο επίπεδο, αυτό του πρωθυπουργού και των Ευρωπαίων ηγετών. Οσοι γνωρίζουν το κλίμα και το σημείο στο οποίο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις τρομάζουν μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο.
Υπάρχουν όμως και οι ρεαλιστές εντός της κυβέρνησης και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ που, παρά το γεγονός ότι δεν βρίσκονται στον σκληρό πυρήνα λήψης των αποφάσεων, δίνουν μια άλλη εξήγηση στα πράγματα. Υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση γνωρίζει τα όριά της και τα προβλήματά της και δεν είναι σε θέση να διακινδυνεύσει την επίτευξη συμφωνίας. Και επειδή γνωρίζει ότι δεν μπορεί να αποτρέψει δυσάρεστα μέτρα, προσπαθεί να ανακατέψει όσο μπορεί την τράπουλα, έχοντας ως ορίζοντα τις εκλογές το φθινόπωρο, ώστε να αποφύγει την υλοποίηση σκληρών μέτρων.
«Εκλογές μετά το τέλος του προγράμματος δεν είναι πρόωρες. Μιλάμε για μία από τις μακροβιότερες κυβερνήσεις που κατάφερε να δώσει ένα ιστορικό τέλος στην περιπέτεια της χώρας», είπε στον τηλεοπτικό σταθμό SBC ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης, υποστηρίζοντας ότι το αίτημα του Κινήματος Αλλαγής για εκλογές πριν από τον Αύγουστο δεν έχει βάση.
«Εμείς έχουμε πει πως αν έχουν διαμορφωθεί οι όροι που θα οδηγήσουν σε επανατοποθέτηση των κομμάτων που δεν την είχαν υποστηρίξει το καλοκαίρι του 2016 πολύ ευχαρίστως να την επαναφέρουμε. Μακάρι να μπορεί να εφαρμοστεί στις επόμενες εκλογές εξασφαλίζοντας 200 ψήφους στη Βουλή», ήταν τα λόγια του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, επιβεβαιώνοντας το ρεπορτάζ του «Ε.Τ.» ότι πίσω από τα σχέδια για κατάτμηση της Β’ Αθηνών βρίσκεται η επαναφορά της πρότασης για απλή αναλογική με βασικό στόχο την πρόκληση ρηγμάτων στο Κίνημα Αλλαγής.
Σχετικά με την κατάτμηση της Β’ Αθηνών σε μικρότερες εκλογικές περιφέρειες, σε ό,τι αφορά το Κίνημα Αλλαγής, φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βρει στόχο. Ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. Θανάσης Θεοχαρόπουλος σημείωσε ότι «απηχεί σταθερή θέση του χώρου μας και έχει εκφραστεί από όλους μας το προηγούμενο διάστημα», επισημαίνοντας ωστόσο την ανάγκη «ο ΣΥΡΙΖΑ να φέρει αυτοτελώς αυτή τη ρύθμιση της κατάτμησης».
Γιάννης Καμπουράκης
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]