Το μεσημέρι της Δευτέρας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διέψευσε κατηγορηματικά τον ισχυρισμό Γιλντιρίμ ότι οι Τούρκοι κατέβασαν ελληνική σημαία στη βραχονησίδα Ανθρωποφάς.
Διαβάστε ακόμα: «Ανεβάσαμε την σημαία για τον Μπαλταδώρο» – Τι λένε οι νεαροί από τους Ανθρωποφάγους
Είπε ότι πρέπει να επικρατήσει σοβαρότητα και ψυχραιμία, κατηγόρησε την Αγκυρα ότι επιλέγει την κλιμάκωση και την όξυνση και την κάλεσε να αναλάβει πρωτοβουλίες για την αποκλιμάκωση της έντασης και να επανέλθει στο δρόμο της διεθνούς νομιμότητας. Παράλληλα, σε ήπιο ύφος, υποστήριξε ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει τίποτε άλλο από το να «υπενθυμίζουμε διαρκώς την αναμφισβήτητη κυριαρχία μας επί των νησιών του Αιγαίου, να μην αποδεχόμαστε τις θεωρίες περί “γκρίζων ζωνών” και την ίδια στιγμή να διακηρύσσουμε σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να αποδεχτούμε την τουρκική προκλητικότητα».
Λίγες ώρες μετά, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Φώτης Κουβέλης δήλωσε, «παγώνοντας» το πανελλήνιο, ότι βρισκόμαστε σε ακήρυχτο πόλεμο στο Αιγαίο!
Σε μια ημέρα όπου επικράτησε και συνεχίζει να επικρατεί πλήρης σύγχυση σχετικά με το τι συνέβη με την ελληνική σημαία στη βραχονησίδα Ανθρωποφάς, ο κ. Κουβέλης δήλωσε επί λέξει στην ΕΡΤ: «Το υπουργείο Αμυνας γνωρίζει τις πληροφορίες για δημοσιεύματα, σχετικά με τις δηλώσεις Γιλντιρίμ, ότι η τουρκική ακτοφυλακή κατέβασε ελληνική σημαία από βραχονησίδα στο Αιγαίο και έχω ζητήσει ενημέρωση συστηματική και επίμονη από τα αρμόδια όργανα και στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Βρισκόμαστε σε έναν ακήρυχτο πόλεμο στο Αιγαίο».
Ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας επιχείρησε να εξηγήσει ότι αναφέρεται στις παραβιάσεις και τις υπερπτήσεις των τουρκικών αεροπλάνων που -όπως είπε- έχουν καταντήσει συνηθισμένο, καθημερινό σχεδόν φαινόμενο, αλλά σε κανένα σημείο δεν εξήγησε τι είναι αυτό που ανάγει αυτήν την εικόνα που επικρατεί στο Αιγαίο εδώ και δεκαετίες σε «ακήρυχτο πόλεμο» ούτε φυσικά δικαιολόγησε τον ακραίο χαρακτηρισμό που χρησιμοποίησε.
Επικοινωνιακή διαχείριση
Η αντιφατική αυτή εικόνα επιβεβαιώνει πλήρως τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση πορεύεται χωρίς σχέδιο στο χειρισμό των εθνικών θεμάτων.
ΕΣΥ: Οι μεταρρυθμίσεις που φέρνουν ριζικές αλλαγές - Τι αποκάλυψε ο Θεμιστοκλέους
Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς έχει μετατραπεί σε «υπουργό Σκοπιανού», το Μαξίμου μιλά άλλη γλώσσα από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και οι πληγές στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, όπως η παραμονή των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης που ο κ. Καμμένος δήλωνε αισιόδοξος ότι θα επιστρέψουν προς το Πάσχα ή οι συνεχιζόμενες απώλειες όπως του Γιώργου Μπαλταδώρου, δεν κλείνουν. Είναι χαρακτηριστικό της ανυπαρξίας έστω και κάποιου βασικού σχεδίου το γεγονός ότι ακόμα και ο ρόλος του ΝΑΤΟ αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση με δύο γραμμές, ανάλογα με τις επικοινωνιακές ανάγκες της κάθε στιγμής.
Τις πρώτες ημέρες της κρίσης μετά τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών και την επίθεση που είχε σημειωθεί στο σκάφος του Λιμενικού από την τουρκική ακταιωρό ο κ. Καμμένος πήγαινε φουριόζος στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ και δήλωνε ότι περιμένει την παρέμβαση της Συμμαχίας.
Χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, σχολιάζοντας τη συνέντευξη του γ.γ. του ΝΑΤΟ κ. Στόλτενμπεργκ ότι η Συμμαχία δεν μπορεί να παρέμβει στις διαφορές Ελλάδας – Τουρκίας και καλό είναι αυτές να λυθούν σε διμερές επίπεδο στο πλαίσιο των κανόνων καλής γειτονίας, δήλωσε ότι «το ΝΑΤΟ δεν είναι φόρουμ επίλυσης διμερών διαφορών».
Η ελληνική κυβέρνηση ήταν που μετέφερε θετικό κλίμα και αποκλιμάκωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά την τηλεφωνική συνομιλία Τσίπρα – Γιλντιρίμ. Χθες, ερωτηθείς για τη νέα τουρκική πρόκληση και πώς αυτή συνέβη όταν η Αθήνα μιλά για αποκλιμάκωση της έντασης, ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε: «Ρωτήστε την τουρκική πλευρά».
Ηταν, επίσης, λίγο πριν από το Πάσχα που συντονισμένες διαρροές από το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εθνικής Αμυνας έλεγαν ότι σύντομα αναμένονται θετικές εξελίξεις στην υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης και μετέδιδαν κλίμα συνεννόησης ανάμεσα στην Αθήνα και την Αγκυρα.
Χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Φώτης Κουβέλης είπε ότι «Ερντογάν και Γιλντιρίμ μιλούν τη δική τους γλώσσα δικαίου» και πρόσθεσε ότι «τίποτα δεν δικαιολογεί την απαράδεκτα παρατεταμένη κράτησή τους με δεδομένο ότι και οι πληροφορίες για ύπαρξη ύποπτου περιεχομένου σε κάποιο τρίτο κινητό τηλέφωνο δεν ευσταθούν».
Γιάννης Καμπουράκης
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]