Στο επιτελείο της Χαριλάου Τρικούπη επεξεργάζονται σχέδια παρέμβασης του φορέα και για άλλα κορυφαία ζητήματα, που θα απασχολήσουν το δημόσιο βίο και την κοινωνία, επιχειρώντας να μην αναλωθούν σε μια ατέρμονη και άγονη αντιπαράθεση με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η πρωτοβουλία της κ. Γεννηματά να ανοίξει τη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, τονίζοντας πως στόχος είναι ένα «συναινετικό, αντιπροσωπευτικό, αληθινά δημοκρατικό πολιτικό σύστημα». Μάλιστα, παρουσίασε συγκεκριμένες θέσεις που περιλαμβάνουν σταθερό εκλογικό κύκλο, κατάργηση σειράς προνομίων του πολιτικού συστήματος, ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και εμπέδωση διαφάνειας στη χρηματοδότηση των κομμάτων. Με την κίνηση αυτή το Κίνημα Αλλαγής επιδιώκει να αφαιρέσει από τον Αλέξη Τσίπρα την πρωτοβουλία των κινήσεων σε ένα ζήτημα το οποίο για τον ΣΥΡΙΖΑ θα αποτελέσει πολιτική προτεραιότητα το επόμενο διάστημα.
Η επικεφαλής του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους την πολιτική αυτονομία του κόμματος, δίνοντας την απάντησή της στο «φλερτ» που συνεχίζεται τόσο από τη Νέα Δημοκρατία όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, η ίδια μιλώντας στο Συνέδριο δεν απέκλεισε μια πιθανή μετεκλογική συνεργασία, υποστηρίζοντας πως «θα πάρουμε εντολή για προοδευτική προγραμματική συμφωνία». Στην ίδια γραμμή κινούνται και άλλα κορυφαία στελέχη του κινήματος, όπως ο πρώην υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος δήλωσε (στο κανάλι SBC) πως το Κίνημα Αλλαγής θα πρέπει να μετάσχει στις διεργασίες για το σχηματισμό κυβέρνησης, την επομένη των εκλογών. «Πρέπει να είναι μέσα στο παιχνίδι των εντολών, δηλαδή όταν θα σχηματιστεί κυβέρνηση, ή θα είναι να σχηματιστεί κυβέρνηση, μετά τις εκλογές, θα πρέπει να παίξει έναν ρόλο στη διαμόρφωση των πολιτικών εξελίξεων την επόμενη μέρα. Εγώ πιστεύω ότι είναι πάρα πολύ καθοριστική και κρίσιμη η συμμετοχή αυτού του εγχειρήματος την επόμενη μέρα των εκλογών, στη διαμόρφωση της διακυβέρνησης της χώρας», τόνισε ο κ. Χρυσοχοΐδης.
Στο στρατηγείο της οδού Πειραιώς παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις διεργασίες στο νέο φορέα της Κεντροαριστεράς και θεωρούν πως μετά τις εκλογές, στην περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία αναδειχθεί πρώτο κόμμα, θα πρέπει να επιτευχθεί κυβερνητική συνεργασία με το Κίνημα Αλλαγής, ακόμη και αν η Ν.Δ. έχει αυτοδυναμία. Ενδεικτική ήταν η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στο ιδρυτικό Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, ο οποίος υποστήριξε με νόημα πως «είναι πολλά τα σημεία στα οποία μπορούμε να συναντηθούμε».
Την ίδια στιγμή, το Κίνημα Αλλαγής αποκλείει οποιαδήποτε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, είτε με την παρούσα Βουλή είτε μετά τις εκλογές. Ο πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ., Θανάσης Θεοχαρόπουλος, ξεκαθάρισε (ΣΚΑΪ) πως το κίνημα δεν πρόκειται να αποτελέσει «οποιοδήποτε συμπλήρωμα του ΣΥΡΙΖΑ σε μια αδιέξοδη πολιτική που εφαρμόζει» και πρόσθεσε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ θα απεμπλακεί από τους ΑΝ.ΕΛ. μόνο μέσω εκλογών». Ο κ. Θεοχαρόπουλος, τηρώντας πολιτική ίσων αποστάσεων, υποστήριξε επίσης πως «κανένας χώρος όταν ανασυγκροτείται δεν το κάνει ετεροπροσδιοριζόμενος ή επιλέγοντας συμμάχους, και μάλιστα με τη Ν.Δ., η οποία αποτελεί ιδεολογικό μας αντίπαλο. Δεν βάζουμε καμία προτεραιότητα για μονομερείς συνεργασίες με τη Ν.Δ. ή τον ΣΥΡΙΖΑ», κατέληξε.
Στο επίκεντρο των συζητήσεων και των διεργασιών στο νέο φορέα εξακολουθούν να βρίσκονται τα ζητήματα της μορφής, της ενιαίας γραμμής, της εκπροσώπησης αλλά και του τρόπου λειτουργίας του κόμματος. Ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος είχε χαρακτηρίσει τη διορισμένη Κεντρική Επιτροπή «προσωρινή», υποστηρίζει («Θέμα 104,6») πως πρέπει «μέσα από τον πλουραλισμό και τη θεσμική λειτουργία του χώρου να υπάρξουν μια ενιαία στρατηγική και ένα κοινό πρόγραμμα το οποίο θα οδηγήσει την παράταξη με τους καλύτερους δυνατούς όρους στις επόμενες εκλογές». Μάλιστα, ο κ. Ανδρουλάκης έθεσε ως πρότυπα λειτουργίας τα κόμματα στη Δυτική Ευρώπη, λέγοντας χαρακτηριστικά πως πρέπει να πάρουμε μαθήματα «πόσο κακό έκαναν στην Ελλάδα τα αρχηγικά κόμματα που αναπαράγουν παθογένειες και αναξιοκρατία στο κράτος». Σύμφωνα με πληροφορίες, το ενδεχόμενο ενοποίησης των Κοινοβουλευτικών Ομάδων της ΔΗ.ΣΥ. και του Ποταμιού δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα, τουλάχιστον πριν από τις επικείμενες εκλογές.
ΣΚΛΗΡΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Στο επίκεντρο η συστηματική υπονόμευση των θεσμών
Την ίδια στιγμή, το Κίνημα Αλλαγής συνεχίζει τη σκληρή αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ, αναδεικνύοντας κυρίως τη συστηματική υπονόμευση των θεσμών. Στην περίπτωση της Προανακριτικής Επιτροπής για τη Novartis το κόμμα συντάχθηκε με τη γραμμή και των υπόλοιπων κομμάτων της αντιπολίτευσης, αποχωρώντας από τη συνεδρίαση, καταγγέλλοντας πως το μόνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση δεν είναι η διαλεύκανση της υπόθεσης, αλλά να μείνει λάσπη στους πολιτικούς της αντιπάλους. Ο Ανδρέας Λοβέρδος, μάλιστα, χρησιμοποίησε σκληρούς χαρακτηρισμούς, κάνοντας λόγο για «μέλη συμμορίας που οργάνωσαν πλεκτάνη σπίλωσης πολιτικών αντιπάλων και δολοφονίας χαρακτήρων».
ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]