Ο πρωθυπουργός δεν έχει -και ποτέ δεν είχε- ειλικρινή πρόθεση να συμφωνήσει με τη σύσταση ενός πραγματικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας στα πρότυπα αντίστοιχων δομών άλλων χωρών, ένα διακομματικό όργανο που θα υπερβαίνει υπουργούς και κόμματα που θα χαράσσει εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας αλλά και να διαχειρίζεται κρίσεις χαμηλής ή υψηλής έντασης.
Το μυαλό του κ. Τσίπρα ήταν από την αρχή σε ένα συμβουλευτικό όργανο που θα εξυπηρετήσει την επίφαση της συναίνεσης και της συνεννόησης στα μείζονα εθνικά ζητήματα, αλλά επί της ουσίας θα είναι χωρίς αρμοδιότητες, ανενεργό και το κυριότερο υπό τον υπουργό Εξωτερικών και όχι υπό τον πρωθυπουργό ή τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Οπως π.χ. το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής που υφίσταται αλλά δεν συνεδριάζει διότι ο κ. Κοτζιάς δεν το συγκαλεί. Αυτός είναι ο λόγος που «πονηρά» είχε μεταφέρει στον κ. Θεοδωράκη ότι η πρόταση του Ποταμιού «θα αξιοποιηθεί στο πλαίσιο της αναβάθμισης και της μετεξέλιξης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής σε Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Ασφάλειας».
Ο κ. Τσίπρας, εντάσσοντας -για πολλοστή φορά- ένα ζήτημα εθνικής σημασίας στον επικοινωνιακό σχεδιασμό της κυβέρνησης, κάλεσε τον Σταύρο Θεοδωράκη στο Μαξίμου, δήθεν για να συζητήσουν την πρότασή του για τη σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, ώστε να προκαλέσει εσωτερικά θέματα στο Κίνημα Αλλαγής λίγες ημέρες πριν από το ιδρυτικό του Συνέδριο (σ.σ.: κάτι που κατάφερε) αλλά και να προλάβει να μην υπάρξει προσέγγιση Θεοδωράκη – Μητσοτάκη για το θέμα της σύστασης Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, έχοντας ακούσει τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας στη Βουλή να τάσσεται υπέρ της πρότασης του επικεφαλής του Ποταμιού. Σκοπός του όμως ποτέ δεν ήταν η σύσταση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας με τη συμμετοχή πρώην πρωθυπουργών, πρώην υπουργών Εξωτερικών κ.ά. που συμπεριελάμβανε η πρόταση του Ποταμιού, καθώς αυτό προϋποθέτει ότι η κυβέρνηση οφείλει να παίρνει σοβαρά υπ’ όψιν για την άσκηση εξωτερικής πολιτικής αλλά και την άσκηση πολιτικής άμυνας ένα τέτοιο όργανο κύρους και αυτό δεν είναι στις προθέσεις ούτε του κ. Τσίπρα ούτε του κ. Καμμένου ούτε φυσικά του κ. Κοτζιά.
Εντονο παρασκήνιο
Σύμφωνα με απολύτως έγκυρες πληροφορίες από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, μετά τη συνάντηση Τσίπρα – Θεοδωράκη στο Μαξίμου, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, έσπευσε στον πρωθυπουργό για να διαπιστώσει αν ο κ. Τσίπρας είχε αλλάξει πρόθεση σε σχέση με αυτά που οι δυο τους είχαν συζητήσει και συμφωνήσει και σκέπτεται ειλικρινά να υιοθετήσει την πρόταση του κ. Θεοδωράκη. Ηρέμησε, όμως, όταν ο κ. Τσίπρας τού εξήγησε ότι η συνάντηση με τον επικεφαλής του Ποταμιού έγινε για ευνόητους πολιτικούς λόγους, ότι τίποτε από όσα έχουν συμφωνήσει δεν αλλάζει και ότι προφανώς η πρόταση του Ποταμιού δεν αποτελεί καμία βάση συζήτησης, όπως είχε πει ο πρωθυπουργός στον επικεφαλής του Ποταμιού.
Στο ερώτημα «Τι έχουν συζητήσει πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών και τι σχεδιάζει ο κ. Κοτζιάς» σε σχέση με αυτό το θέμα, η απάντηση είναι η εξής:
Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Κοτζιάς δεν πρόκειται να αποδεχθούν ποτέ τη σύσταση πραγματικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας με ενισχυμένο κύρος και αρμοδιότητες, ακόμα και αν κάτι τέτοιο περιλαμβάνεται -και αυτό δεν πρόκειται να το ακούσετε από κανένα κυβερνητικό ή κομματικό στέλεχος- στην προγραμματική διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ.
Αν η πίεση αυξηθεί, θα επικαλεστούν ότι το κλίμα στα εθνικά θέματα αυτήν την περίοδο και ειδικά το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δεν ευνοεί τέτοιες συζητήσεις. Μετατρέπουν δηλαδή τον πραγματικό λόγο ύπαρξης ειλικρινούς συναίνεσης και συνεννόησης στα εθνικά θέματα σε επιχείρημα για να μη συσταθεί ένα διακομματικό όργανο κύρους που θα έχει την ευθύνη για τη χάραξη πολιτικής στα εθνικά θέματα και δεν θα είναι διακοσμητικό όργανο και μέσο νομιμοποίησης της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής.
Γι’ αυτό και είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι Μαξίμου και υπουργείο Εξωτερικών δεν έχουν αναλάβει καμία δέσμευση, ούτε καν για αυτά που έχουν ανακοινώσει προς την κατεύθυνση της δημιουργίας συνθηκών συναίνεσης στα εθνικά θέματα.
Ο «Ε.Τ.» της Κυριακής αποκαλύπτει ότι ο κ. Κοτζιάς έχει ζητήσει από τον πλέον έμπιστό του στο υπουργείο Εξωτερικών, το μέλος του επιστημονικού συμβουλίου του υπουργείου Εξωτερικών και καθηγητή Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Πειραιά Πέτρο Λιάκουρα, να ετοιμάσει πρόταση τόσο για τη μετεξέλιξη του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής σε Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής και Ασφάλειας, χωρίς κανένα χρονοδιάγραμμα και κυρίως χωρίς προδιαγραφές.
Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, υψηλά ιστάμενα, που θεωρούν ότι ο πρωθυπουργός έχει λανθασμένα αποδεχθεί πλήρως την «ατζέντα Κοτζιά» στο χειρισμό των εθνικών θεμάτων, υποστηρίζουν ότι σκοπός του υπουργού Εξωτερικών είναι να μην υπάρξει πρόταση στη Βουλή προς τα άλλα κόμματα, ώστε η άσκηση της εξωτερικής πολιτικής και άμυνας να έχει μοναδικό εμπνευστή και διαχειριστή την κυβέρνηση και η σύσταση ενός πραγματικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας να «θαφτεί».
Στα σχέδια του Μαξίμου και του υπουργείου Εξωτερικών είναι, αν η συζήτηση ξαναφουντώσει, τότε να παρουσιαστεί η πρόταση Λιάκουρα, η οποία όμως να είναι τέτοια που τα κόμματα της αντιπολίτευσης θα αναγκαστούν να απορρίψουν και έτσι το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο.
Γιάννης Καμπουράκης
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]