Δεκτός κατά πλειοψηφία, με τις θετικές ψήφους της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και της Ένωσης Κεντρώων, έγινε ο εκλογικός νόμος επί της αρχής στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής όπου συζητείται.
Τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης κινήθηκαν στην επίσημη γραμμή που έχουν χαράξει. Νέα Δημοκρατία, Δημοκρατική Συμπαράταξη και Ποτάμι καταψήφισαν το νομοσχέδιο επί της αρχής, ενώ παρών δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ.
Ο Γιάννης Λαγός από την πλευρά της ΧΑ δήλωσε ότι το κόμμα επιφυλάσσεται για την ψήφο του στην Ολομέλεια στις 19 και 20 Ιουλίου.
Ο Παναγιώτης Κουρουμπλής, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, άφησε ανοιχτό και το θέμα της διατήρησης κάποιου μπόνους, αλλά και το ενδεχόμενο να βρεθούν οι τρεις ψήφοι για να συμπληρωθούν οι διακόσιες. Είπε μάλιστα ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για ζυμώσεις μέχρι τις 20 του μηνός που θα ψηφιστεί ο νόμος.
Επισήμως «πόρτα» έριξε ο Στάθης Παναγούλης στην κυβέρνηση για τον εκλογικό νόμο, ξεκαθαρίζοντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής όπου συζητείται το νομοσχέδιο, ότι θα καταψηφίσει επί της αρχής και θα ψηφίσει παρών στη διάταξη για την κατάργηση του μπόνους 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή.
ΣΥΡΙΖΑ και Φώφη Γεννηματά αντάλλαξαν πυρά για τον εκλογικό νόμο. «Σημασία έχει να αλλάξει προς την σωστή κατεύθυνση, και όχι να διορθώσουμε τα λάθη με νέα λάθη» δήλωσε νωρίτερα για το νόμο ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Κουρουμπλής: Αυτοδυναμίες δεν υπάρχουν όποιο μπόνους κι αν μπει
«Όποιο μπόνους και αν δεχθεί κάποιος, αυτοδυναμία δεν υπάρχει. Οι διεργασίες που έχουν συντελεστεί στην ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια, είναι απαγορευτικές για τέτοιου είδους σκέψεις», είπε μιλώντας στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης στην οποία συζητήθηκε το σχέδιο του νέου εκλογικού νόμου, ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Κουρουμπλής.
«Η εποχή των μονοκομματικών κυβερνήσεων έχει παρέλθει και είναι ανάγκη να λειτουργήσουμε στα πλαίσια ενός πολιτικού πολιτισμού ο οποίος να εκφραστεί μέσα από ένα νέο εκλογικό σύστημα το οποίο να μπορέσει κυρίως να κεντρίσει τον προβληματισμό του 40% της ελληνικής κοινωνίας που έχει γυρίσει την πλάτη στην πολιτική» σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών.
«Κάποτε οι ισχυρές κυβερνήσεις μπορεί να είχαν λόγο ύπαρξης αλλά όλοι γνωρίζουμε ότι οι τελευταίες κυβερνήσεις ήταν μονοκομματικές με μεγάλα ποσοστά όμως δε μπόρεσαν να αποτρέψουν την οικονομική και κοινωνική κρίση».
Ο κ. Κουρουμπλής επανέλαβε ότι αποδέχεται την πρόταση για τη δημιουργία Επιτροπής η οποία όπως είπε, θα μπορούσε να συγκροτηθεί την επομένη της ψήφισης του νόμου και να εξεταστεί τα θέματα που έχουν τεθεί από την αντιπολίτευση όπως το θέμα της ψήφου των ομογενών, και της κατάτμησης των περιφερειών.
Συνεχίζοντας ο υπουργός Εσωτερικών, άσκησε έντονη κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση την οποία κατηγόρησε ότι, «δεν αντιλαμβάνεται πως το ισχύον εκλογικό σύστημα δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής που ζούμε», και πρόσθεσε πως μετά το 2009 ακόμα και με το μπόνους των 50 εδρών δεν εξασφαλίσθηκαν συνθήκες κυβερνησιμότητας και αναγκάστηκαν να συνεργασθούν κόμματα τα οποία ξεκινούσαν από διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες.
«Με εντυπωσιάζει η άρνηση στο δικαίωμα ψήφου των νέων από τα 17, όπως και να λέτε ότι δεν είναι ώριμοι οι νέοι Τα ίδια λέγατε και το 1981, για το δικαίωμα ψήφου από τα 18 έτη. Κανείς δε μπορεί να ισχυριστεί ότι αυτοί οι νέοι ανήκουν σε ένα μόνο κόμμα», είπε ο υπουργός Εσωτερικών.
«Θα περίμενα ότι η Ν.Δ., ένα κόμμα που βρέθηκε στα έδρανα της αντιπολίτευσης μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, θα ερχόταν στη Βουλή κομίζοντας κάποιες διαφοροποιήσεις που θα έδιναν την αίσθηση ότι αντιλαμβάνεται την έννοια της ισοδυναμίας της ψήφου», τόνισε.
Απευθυνόμενος στο ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, ο κ. Κουρουμπλής αναρωτήθηκε «γιατί να θέλουν μπόνους; Τους αφορά; Όχι”, είπε και συνέχισε.
«Εάν υπάρξει μπόνους, θα έχουμε μονοκομματική κυβέρνηση. Αυτό είναι το ζητούμενο για σας ή η συμμετοχή σας σε μία προοδευτική διακυβέρνηση; Ένα ευρύ δημοκρατικό μέτωπο θα μπορούσε να συστρατεύσει ευρύτερες δυνάμεις και να δώσει λύσεις σε μικρά και μεγάλα προβλήματα. Ο ιστορικός του μέλλοντος, θα είναι πολύ αυστηρός απέναντι σε αυτές τις επιλογές».