Ανταπόκριση Ουάσινγκτον Πέτρος Κασφίκης
Ο υπουργός ψηφιακής πολιτικής συναντήθηκε με τον σύμβουλο του Αμερικανού πρόεδρου για θέματα παγκόσμιας οικονομίας και χρηματοοικονομικών Μάθιου Χάρσαγκερ με τον οποίο συζήτησε όλες τις τελευταίες εξελίξεις στα θέματα της ελληνικής οικονομίας.
Κατά την συνάντηση του με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ Γουίλμπουρ Ρος έλαβε την διαβεβαίωση ότι η Ουάσιγκτον εργάζεται μεθοδικά για μια ισχυρή πολιτική και επιχειρηματική εκπροσώπησης στην ΔΕΘ, ενώ ο κ. Ρος από την πλευρά επαναβεβαίωσε την πρόθεση του να συμμετάσχει στην αμερικανική αποστολή τον Σεπτέμβρη στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.
Μακεδονικό:«Πρέπει να Κοιτάξουμε τον κόσμο στα μάτια»
Για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο κ. Παππάς περιέγραψε τις θέσεις της Αθήνας , τονίζοντας ότι η ενδεχόμενη επίλυση του ζητήματος θα είναι προς το συμφέρον της Ελλάδας και του νέου ρόλου που η χώρα φιλοδοξεί να διαδραματίσει τα επόμενα χρόνια στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
«Πιστεύουμε ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας και τον νέο ρόλο που θέλουμε να παίξουμε. Με την έξοδο από τα προγράμματα η επίλυση του θέματος με τους βόρειους γείτονες μας. Επίσης, για εμάς τους πολιτικούς είναι προτεραιότητα να μιλάμε με ειλικρίνεια στους πολίτες, να τους κοιτάμε στα μάτια και κυρίως όσους επιλέγουν να διαδηλώνουν. Δεν πρέπει να είμαστε υποκριτές απέναντι τους γιατί είναι ένα ευαίσθητο ζήτημα. Πρέπει, επίσης, να παραδεχθούμε ότι η σύνθετη ονομασία υπάρχει από το 1995, στην οποία ο όρος Μακεδονία περιλαμβάνεται»
Από την πλευρά του, ο κ. Κοέν εξέφρασε την διαχρονική στήριξη της Ουάσιγκτον στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.
Βάζει πλάτες το State Departement για την Ανάκαμψη της Ελληνικής Οικονομίας
Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και ο βοηθός του Αμερικανού υφυπουργού Εξωτερικών Τζόναθαν Κοέν απηύθυναν κοινό κάλεσμα στην αμερικανική επιχειρηματική κοινότητα να στηρίξει την Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και να αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που δημιουργούνται στην Ελλάδα με την ολοκλήρωση του προγράμματος.
Κατά την διάρκεια σχετικής εκδήλωσης του ελληνοαμερικανικού ινστιτούτου στην Ουάσιγκτον, ο κ. Παππάς χαρακτήρισε «απαισιόδοξες» τις προβλέψεις για αναστολή της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας μετά το τέλος του προγράμματος, ενώ εξέφρασε και την βεβαιότητα ότι η έξοδος της Ελλάδας θα είναι καθαρή.
«Εμείς και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας θέλουμε να ολοκληρώσουμε το πρόγραμμα επιτυχώς. Πρόκειται για το πρώτο πρόγραμμα που έχει αποτέλεσμα στον δημοσιονομικό τομέα στο θέμα της ανάπτυξης, της απασχόλησης και στο θέμα της εφαρμογής κρίσιμων μεταρρυθμίσεων. Δεν υπάρχει χώρος για απαισιοδοξία και νομίζω ότι οι απαισιόδοξες προβλέψεις είναι μόνο πολιτικά υποκινούμενες».
Ο κ. Κοέν από την πλευρά του είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν και επενδύουν στις δυνατότητες της Ελλάδας και προτίθενται να στείλουν μια πολύ ισχυρή πολιτική και επιχειρηματική αποστολή στην Θεσσαλονίκη.
«Πιστεύουμε ότι η στήριξη σας στην ΔΕΘ και την Αμερική» είπε απευθυνόμενος στου Αμερικανούς και Ελληνοαμερικανούς επιχειρηματίες «είναι μια καλή ευκαιρία να δείξετε την στήριξη σας στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις οι οποίες βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο μετά τον 2 Παγκόσμιο Πόλεμο και επιθυμούμε να τις ενισχύσουμε ακόμα περαιτέρω».
Αξίζει να σημειωθεί ότι την οργάνωση της περιοδείας του κ. Παππά είχε αναλάβει το ίδιο το State Department, ενώ σε όλες τις επαφές τον συνόδευε ο κ. Κοέν, ο οποίος παραδέχθηκε ότι δεν είναι σύνηθες για έναν αξιωματούχο του αμερικανικού ΥΠΕΞ να αναλαμβάνει τέτοιου είδους αποστολές.
«Πιστεύω στην Ελλάδα. Η αμερικανική κυβέρνηση πιστεύει στην Ελλάδα και αυτός είναι ένας από τους λόγους που ανέλαβα μαζί με τον κ. Παππά το έργο της προσέλκυσης αμερικανικών επιχειρήσεων για τη ΔΕΘ».
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]