Ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και συντονιστής της ομάδας των επιστημόνων που έκανε αναλυτική μελέτη για τη διάσωση του Ναυαγίου και της παραλίας, κ. Δημήτρης Καλιαμπάκος, μιλώντας στον «Ε.Τ.» της Κυριακής εξέφρασε την αγωνία του για την καθυστέρηση που υπάρχει στις εργασίες που πρέπει να γίνουν.
Προτεραιότητα

«Οταν το Πολυτεχνείο μπήκε σε αυτήν την υπόθεση τον προηγούμενο χειμώνα, για να δούμε πώς μπορούν να σωθούν αυτό το μνημείο και η παραλία, ήδη από τον χειμώνα του 2023 ένα μεγάλο κομμάτι του καραβιού το πήρε η θάλασσα. Ο χρόνος είναι, πλέον, πάρα πολύ λίγος, για να κάνουμε ό,τι πρέπει. Το Πολυτεχνείο επέμενε και επιμένει ότι αυτό το έργο πρέπει να προσδιοριστεί ως άμεσης προτεραιότητας. Είμαστε τυχεροί που ο φετινός χειμώνας ήταν ήπιος και η θάλασσα δεν κατέστρεψε οριστικά το καράβι. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει παρέλθει ο κίνδυνος, γιατί τίποτε δεν μας εξασφαλίζει ότι ένα ισχυρό καιρικό φαινόμενο δεν θα καταστρέψει τον “Παναγιώτη”», επισημαίνει ο κ. Καλιαμπάκος, ο οποίος τονίζει ότι «η διαδικασία της επέκτασης της παραλίας ή η διαδικασία της θωράκισης έναντι της διάβρωσης του Ναυαγίου είναι μια διαδικασία που μπορεί να γίνει σύντομα και εντός μιας περιόδου. Επομένως, αυτό που σπαταλά χρόνο είναι η γραφειοκρατική διαδικασία των αδειοδοτήσεων και των χρηματοδοτήσεων. Εκεί χρειάζεται πολιτική απόφαση. Υπάρχει ένα σύνθετο τεχνικό αντικείμενο. Εχει εκτελεστεί. Αυτό που μένει είναι το χρηματοδοτικό και της ανάθεσης της μελέτης για το έργο. Και τώρα είμαστε σε αυτό το σημείο και ζητάμε να κινηθούν οι διαδικασίες πιο γρήγορα απ’ ό,τι σε άλλες περιπτώσεις. Δεν πρέπει να περιμένουμε να μας πιάσει ο επόμενος χειμώνας».
Ναυάγιο της Ζακύνθου: Αυτοψία
Η επιστημονική ομάδα του Πολυτεχνείου βρέθηκε τον Φεβρουάριο του 2024 στη Ζάκυνθο και στο Ναυάγιο έκανε τις μετρήσεις και τις χαρτογραφήσεις με σύγχρονα μηχανήματα και το καλοκαίρι του 2024 παρουσίασε τη μελέτη για τη διάσωση του Ναυαγίου και της παραλίας. Σύμφωνα με τη μελέτη, το κουφάρι του «Παναγιώτη» θα επισκευαστεί στα σημεία εκείνα που επιτρέπεται, δηλαδή θα κολλήσουν κάποια σίδερα που έχουν σπάσει και θα προστατευθεί το εσωτερικό του πλοίου, για να μην μπαίνει νερό από τη βροχή, ενώ το σημαντικότερο θα είναι η διαβρωτική προστασία του κουφαριού με σύγχρονα υλικά.

«Δεν θα αλλάξει η εικόνα του “Παναγιώτη”, θα παραμείνει ναυάγιο. Εμείς θα κάνουμε κάποιες διορθωτικές κινήσεις, κάποια κομμάτια που έχουν πέσει θα τα ξαναβάλουμε στη θέση τους, αλλά η εικόνα θα είναι η ίδια. Θα θωρακίσουμε το μέταλλο, για να το προστατέψουμε από τη διάβρωση και, αν βρεθούν και κάποια πλαϊνά κομμάτια που πιθανόν να είναι στην άμμο, θα τα βάλουμε στη θέση τους. Και θα προσθέσουμε και στο εσωτερικό κάτι που δεν θα φαίνεται σ’ εσάς, ώστε να μη βασανίζεται το σκάφος από εισροές υδάτων».
Η επιστημονική ομάδα των μηχανικών του Πολυτεχνείου θα βοηθήσει, ώστε να μεγαλώσει η παραλία 30 μέτρα. Οπως εξηγεί ο κ. Καλιαμπάκος, «δεν θα γίνει κάποιο λιμενικό έργο, αλλά η επιστημονική μας ομάδα έχει διαβάσει καλά το θαλάσσιο οικοσύστημα. Γιατί εκεί η παραλία δεν είναι σταθερή, ο κυματισμός της θάλασσας άλλες φορές γεμίζει, άλλες αδειάζει την παραλία. Εμείς με τον κατάλληλο τρόπο θα προσπαθήσουμε να κρατήσουμε την παραλία, ώστε να είναι κατά 30 μέτρα μεγαλύτερη».
ΚΟΣΤΟΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 7 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ
Δ. Ακτύπης για το Ναυάγιο της Ζακύνθου: «Προσπαθούμε να πάμε όσο πιο γρήγορα γίνεται»
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ε.Τ.» της Κυριακής, αυτήν τη στιγμή η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων θα πρέπει να «τρέξει» την περιβαλλοντική μελέτη για την παραλία, ώστε μετά να ξεκινήσουν τα έργα για την αποκατάσταση του πλοίου «Παναγιώτης». Λόγω του ότι το έργο για τη συνολική αποκατάσταση τόσο του πλοίου όσο και της παραλίας έχει κόστος άνω των 7 εκατ. ευρώ, θα πρέπει να υπάρξει διαγωνισμός, προκειμένου να βρεθεί η εταιρία που θα εφαρμόσει τη μελέτη του Πολυτεχνείου, κάτι όμως το οποίο δεν έχει ακόμη γίνει.
Σύμφωνα με δηλώσεις στον «Ε.Τ.» της Κυριακής του βουλευτή Ζακύνθου της Ν.Δ., Διονύση Ακτύπη, «αυτήν τη στιγμή έχει απαλλαχθεί το σκάφος από την περιβαλλοντική μελέτη για την επέκταση της παραλίας. Ωστόσο, πρέπει να τρέξει η περιφέρεια την περιβαλλοντική μελέτη, κάτι το οποίο θα πάρει μερικούς μήνες, αν και όλοι, κι εγώ προσωπικά, προσπαθούμε να πάμε όσο πιο γρήγορα γίνεται, για να ξεκινήσουν τα έργα αποκατάστασης του πλοίου».
Οσον αφορά το πάνω από την παραλία μέρος, εκεί όπου εκατομμύρια τουρίστες σπεύδουν τους καλοκαιρινούς μήνες για να απαθανατίσουν το μαγευτικό τοπίο, έχει ήδη γίνει ο δρόμος διαφυγής και έχουν μπει κιγκλιδώματα ασφαλείας, ενώ μέχρι τα μέσα καλοκαιριού υπολογίζεται ότι θα έχει ολοκληρωθεί και ο δρόμος που πηγαίνει προς τα εκεί. Συγκεκριμένα, θα είναι δρόμος δύο κατευθύνσεων, με κιγκλιδώματα για την ασφάλεια των τουριστών.
Ειδήσεις Σήμερα
- Νίκη Λυμπεράκη: Επική απάντηση για Νίκο Καρβέλα – «Ε ρε λύσσα»
- Καλαμάτα-Κηφισιά: Νικήτρια η Κηφισιά με γκολ στο 92ο λεπτό
- Καιρός: Ανατροπή με το Πάσχα – Έτσι θα πάει η Μεγάλη Εβδομάδα – Πώς θα σουβλίσουμε αρνί
- Λευτέρης Πετρούνιας: «Σηκώνουμε μανίκια λοιπόν και συνεχίζουμε πιο δυναμικά»
- «Άγιος Παϊσιος – Από τα Φάρασα στον Ουρανό»: Σήμερα το συγκλονιστικό φινάλε – Όλα όσα θα δούμε
- Γωγώ Μαστροκώστα: Όλη η αλήθεια για την υγεία της – Πού βρίσκεται το πάλαι ποτέ sex symbol