Στο επίκεντρο της συνάντησης, που διήρκησε περίπου 25 λεπτά, βρέθηκε το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, γύρω από το οποίο αναπτύσσεται το τελευταίο διάστημα έντονη κινητικότητα, με τη γραμμή του «Βουκουρεστίου», της οποίας ο ίδιος υπήρξε πρωτεργάτης, να αποτελεί εθνική γραμμή για την οποία η ηγεσία της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνει ότι «είναι το ελάχιστο που οφείλει να διασφαλίσει η κυβέρνηση για τα συμφέροντα της χώρας».
Από μόνη της η διεξαγωγή αυτής της συνάντησης, την ώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες γα το Σκοπιανό, συνιστά ένα μήνυμα από πλευράς του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος, σύμφωνα με τον κ. Παναγιώτη Μπαλτατζή, γ.γ. του Ελληνο-Αμερικανικού Εθνικού Συμβουλίου και πρώην αντιπρόεδρο της Παμμακεδονικής Ενωσης Αμερικής, αναφέρθηκε κατά τη συνάντηση σε δήλωσή του, προ ημερών, ότι δεν υπάρχει μακεδονικό έθνος.
Η συντονίστρια Παμμακεδονικών Ενώσεων, Νίνα Γκατζούλη, δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης ότι απορρίπτει κάθε σύνθετη ονομασία και εμμένει στην απόφαση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών το 1992, δηλαδή να μην περιέχει η ονομασία με κανένα τρόπο τον όρο «Μακεδονία».
Την ίδια ώρα η αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνει όχι μόνο την έλλειψη ενιαίας κυβερνητικής θέσης, αλλά και την «πολυφωνία εντός του ΣΥΡΙΖΑ», όπως λένε χαρακτηριστικά στην Πειραιώς, υπενθυμίζοντας και παλαιότερες τοποθετήσεις στελεχών του κόμματος. Γαλάζιες πηγές υπενθύμισαν ότι «ακόμη και σημαίνοντα στελέχη που είναι σήμερα υπουργοί έχουν δημοσίως υποστηρίξει επί λέξει ότι δεν υπάρχει κανένα εθνικό συμφέρον που να διακυβεύεται αν δοθεί η δυνατότητα στη γειτονική χώρα να διατηρήσει τη συνταγματική της ονομασία» και τη θέση αυτή υπέγραψαν το 2008 περισσότερα από 200 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ με κοινή γραπτή τους δήλωσή, λίγο πριν από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, ανάμεσα στα οποία οι Ευκλείδης Τσακαλώτος, Κώστας Γαβρόγλου, Τασία Χριστοδουλοπούλου, αλλά και ο σύμβουλος του πρωθυπουργού Νίκος Καρανίκας».
Νίκος Δένδιας: Κάλαντα «εν πλω» από το πλήρωμα της φρεγάτας «Ψαρά» [βίντεο]
«Οι ίδιες πηγές υπογράμμισαν ως “παράδοξο” ότι “ακόμη και σήμερα, που η υποτιθέμενη γραμμή της κυβέρνησης είναι το Βουκουρέστι, κανείς εκ των προαναφερθέντων υπουργών δεν έχει -δημοσίως τουλάχιστον- αναθεωρήσει την άποψη που εξέφρασε τότε με τη δήλωση του ΣΥΡΙΖΑ», ενώ υπενθύμισαν και πιο πρόσφατες δηλώσεις άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι όλα αυτά επιβεβαιώνουν ότι «η συγκεκριμένη κυβέρνηση είναι εντελώς ακατάλληλη να διαπραγματευθεί ένα τόσο σοβαρό εθνικό θέμα».
Η Ν.Δ. ζήτησε εκ νέου ενημέρωση και ξεκαθάρισε ότι οι προτεραιότητες για την εξεύρεση μιας αποδεκτής λύσης είναι τρεις:
Σύνθετο όνομα που θα συμφωνηθεί να ισχύει έναντι όλων και για όλες τις χρήσεις (erga omnes). Δηλαδή, εντός και εκτός του γειτονικού κράτους, στις διμερείς, αλλά και στις πολυμερείς σχέσεις του.
Η ΠΓΔΜ να εγκαταλείψει δημόσια, ξεκάθαρα και απόλυτα κάθε ισχυρισμό, έργο ή δράση αλυτρωτικού χαρακτήρα. Να αποκηρύξει όλες τις αλυτρωτικές αναφορές που συνιστούν απόπειρα σφετερισμού της ιστορίας μας.
Να υπάρχουν όλα αυτά τα στοιχεία σε μια ενιαία και αδιαίρετη συμφωνία. «Κάθε ενδεχόμενο να τεμαχιστεί η συμφωνία και να μείνουν προς διαπραγμάτευση κάποιοι από τους όρους για μεταγενέστερο χρόνο δεν θα γίνει δεκτό από τη Ν.Δ.», υπογράμμισαν.
Απόστολος Χονδρόπουλος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]