Ηδη, από τις πρώτες ημέρες, σημειώθηκε ελληνογερμανική «εμπλοκή» και εκδίωξη γερμανικού ερευνητικού πλοίου από το Αιγαίο, με αφορμή το αίτημα του καπετάνιου να ζητήσει από την Τουρκία άδεια για να κάνει έρευνες εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων (!), ενώ αναβλήθηκε η τριμερής συνάντηση κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, σύμφωνα με πληροφορίες, εξαιτίας της πρότασης του Τελ Αβίβ να πραγματοποιηθεί στα Ιεροσόλυμα, ενώ ήταν προγραμματισμένη στη Λευκωσία. Κάτι που, υπό τις παρούσες συνθήκες της έντασης στην περιοχή, λόγω της αναγνώρισης των Ιεροσολύμων ως πρωτεύουσας του Ισραήλ από τις ΗΠΑ, κρίθηκε ως μη αποδεκτό.
Στο μεταξύ, εντείνονται οι διεργασίες προς την κατεύθυνση της ουσιαστικής εκκίνησης των συνομιλιών για το Σκοπιανό, με κύκλους συναντήσεων υπό τον ΟΗΕ. Στα ελληνοαλβανικά, μετά από σειρά κινήσεων «καλής θέλησης» εκ μέρους των Τιράνων (καθορισμός κοιμητηριών για τους πεσόντες Ελληνες στρατιωτικούς στον ελληνοϊταλικό πόλεμο και απόδοση της αλβανικής υπηκοότητας στον αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο), τις επόμενες εβδομάδες θα πραγματοποιηθεί στην Κορυτσά συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δυο χωρών. Να σημειωθεί ότι πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ανέφερε ότι ως «μέγιστο πρόβλημα που νιώθουμε ότι έχουν οι Αλβανοί είναι ότι δεν έχει καταργηθεί αρκούντως επισήμως το εμπόλεμο. Η Ελλάδα ασφαλώς θα ανταποκριθεί και δεν μπορεί να υπάρχει ούτε καν ένα τυπικό κόλλημα, μια τυπική δέσμευση ή μια τυπική υποψία ότι υπάρχει κάποια εμπόλεμη κατάσταση ανάμεσα στις δύο χώρες. Αυτές είναι ανοησίες ιστορικές και πρέπει να τελειώνουμε». Επιπλέον, στα ελληνοτουρκικά, ο νέος χρόνος ξεκίνησε με νέα υποτροπή, εξαιτίας της απόφασης για παροχή ασύλου σε έναν από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που, μετά το πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 2016, δραπέτευσαν με ελικόπτερο στην Ελλάδα.
Το γερμανικό πλοίο
Στην περίπτωση του γερμανικού ερευνητικού πλοίου «Meteor», το οποίο πραγματοποιούσε έρευνες στο Αιγαίο για λογαριασμό του Πανεπιστημίου του Αμβούργου, η κίνηση του υπουργείου Εξωτερικών να ανακαλέσει την άδεια ερευνών θεωρείται, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ότι αποτελεί μια απάντηση της Αθήνας σε σειρά προκλητικών ενεργειών του Βερολίνου προς τη χώρα μας, μεταξύ των οποίων και το μέτρο των ελέγχων σε όλες τις πτήσεις αεροσκαφών από την Ελλάδα με πρόσχημα το μεταναστευτικό. Η κίνηση αυτή κρίθηκε σκόπιμη, μετά τη χοντροκομμένη ενέργεια του καπετάνιου του πλοίου να ζητήσει από την Τουρκία άδεια για έρευνες εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων. Κι αυτό παρότι είχε πάρει τη σχετική άδεια από την Αθήνα. Γεγονός που θεωρήθηκε ως ευθεία ταύτιση με τις τουρκικές θέσεις περί αμφισβήτησης των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Για Σκόπια
Ταυτόχρονα, οι διεργασίες γύρω από την εξεύρεση λύσης στο ονοματολογικό των Σκοπίων, όπως όλα δείχνουν, εντείνονται. Σύμφωνα με μερίδα ΜΜΕ της ΠΓΔΜ, μέσα στην τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, στη Νέα Υόρκη, σχεδιάζεται η δεύτερη συνάντηση του Μάθιου Νίμιτς, ειδικού χειριστή του ΟΗΕ για το θέμα, με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και της FYROM, πρέσβεις, Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναούμοφσκι. Δεν αποκλείεται σε σύντομο χρονικό διάστημα να πυκνώσουν οι συναντήσεις. Κάτι, εξάλλου, που είχε επισημάνει στο πρόσφατο παρελθόν ο κ. Κοτζιάς, ο οποίος τόνισε ότι «εάν υπάρχει πράγματι ειλικρινής επιθυμία για επίλυση του προβλήματος, τότε θα πρέπει να εντατικοποιηθούν οι διεργασίες υπό την αιγίδα του ΟΗΕ». Ως γνωστόν, η πρώτη συνάντηση έγινε τον Δεκέμβριο του 2017, αλλά ήταν τυπική, δίχως να μπουν στο τραπέζι τα ουσιαστικά θέματα.
Αγνωστο παραμένει, ωστόσο, εάν στις αμέσως επόμενες συναντήσεις, και πότε συγκεκριμένα, θα καταθέσει ο κ. Νίμιτς πρόταση για συγκεκριμένη ονομασία.
Ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, πάντως, σε προ ημερών συνέντευξή του είπε ότι, εφόσον επιτευχθεί συμφωνία, αυτή θα είναι «πολύ καλή» και θα περάσει από την πλειοψηφία του ελληνικού Κοινοβουλίου. Ως γνωστόν, η διακηρυγμένη θέση της Ελλάδας, διά στόματος του κ. Κοτζιά, από το βήμα του ΟΗΕ μάλιστα, είναι σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό-επιθετικό προσδιορισμό για κάθε χρήση (στο εσωτερικών των Σκοπίων και στο εξωτερικό – erga omnes). Η Ελλάδα και η ΠΓΔΜ συζητούν για σύνθετη ονομασία ήδη από τον Μάιο του 1993.
Επίσκεψη Στόλτεμπεργκ
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με ΜΜΕ των Σκοπίων, τη γείτονα θα επισκεφθεί ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτεμπεργκ, στις 17 και 18 Ιανουαρίου. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ από το 2014. Να σημειωθεί πως ο κ. Στόλτεμπεργκ έχει δηλώσει στο πρόσφατο παρελθόν ότι ισχύουν οι αποφάσεις που έλαβε ο Οργανισμός στο Βουκουρέστι, το 2008, και επαναβεβαιώθηκαν σε άλλα φόρα του Οργανισμού. Τότε, παρά τις προσπάθειες που κατέβαλαν ορισμένοι κύκλοι να πάρουν την υπόσχεση τα Σκόπια ότι θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ με την προσωρινή ονομασία (FYROM), τελικά αποφασίστηκε ότι πρώτα πρέπει να λυθεί το ονοματολογικό και κατόπιν να ενταχθεί η χώρα στον Οργανισμό. Κάτι που αποτελεί και σημερινή θέση της Αθήνας.
Να σημειωθεί πως, αν και στα Σκόπια η πλειοψηφία του σλαβικού πληθυσμού δεν θέλει να απεμπολήσει την ονομασία «Μακεδονία», σε αντίθεση με τον αλβανικό πληθυσμό, τον οποίον αφήνει παγερά αδιάφορο το συγκεκριμένο όνομα, και τα δυο κομμάτια θέλουν, σε συντριπτικό ποσοστό (μόνο το 10% διαφωνεί), την είσοδο της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Πάντως, αγκάθι παραμένει εάν στην περίπτωση εξεύρεσης λύσης, η κυβέρνηση των Σκοπίων θα προβεί σε δημοψήφισμα για το ονοματολογικό. Κάτι που απεύχονται αρκετές ισχυρές δυτικές χώρες. Ως εκ τούτου, εκτιμάται ότι είναι ακόμα πρόσκαιρο να θεωρείται στην Ελλάδα δεδομένη η εξεύρεση λύσης, όταν στην ΠΓΔΜ κάθε άλλο παρά έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει επίσης η διαρκώς αυξανόμενη πολιτική, οικονομική και «πολιτιστική» διείσδυση της Τουρκίας στο γειτονικό κράτος, με την Αγκυρα να έχει ως κύρια αφετηρία της πολιτικής της την υπονόμευση των σχέσεων της FYROM με την Ελλάδα (η Τουρκία αναγνώρισε την ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία» στις 8/2/1992, ενώ παρέχει συστηματική υποστήριξη στα Σκόπια σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς για την ονομασία).
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής