«Ενα κοινό μέτωπο των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό σε μια χώρα σαν την Ελλάδα. Αν ένα κόμμα ταυτίζεται τώρα με τις επιλογές της Ν.Δ., στη συνέχεια δεν μπορεί να πει στους ψηφοφόρους ότι, ξέρετε, τώρα είμαι αυτόνομος», σχολιάζει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής στέλεχος της ΔΗ.ΣΥ.
Αφορμή για τη διαφορετική γραμμή που φαίνεται να υιοθετεί το Κίνημα Αλλαγής στάθηκε η συζήτηση για το Σκοπιανό. Στη σύσκεψη που έγινε για το ζήτημα της ονομασίας, διατυπώθηκε η θέση που, όπως επισημάνθηκε, είναι η επίσημα διαμορφωμένη θέση της χώρας, για «σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις με γεωγραφικό προσδιορισμό», ενώ η επίσημη τοποθέτηση θα γίνει αφού η κυβέρνηση φέρει τις τελικές προτάσεις της.
Πάντως, όπως όλα δείχνουν, το Κίνημα Αλλαγής θα μπορούσε κάτω από ορισμένες συνθήκες και προϋποθέσεις να στηρίξει στη Βουλή μια πρόταση της κυβέρνησης που θα είναι αποδεκτή, ανεξάρτητα από το τι θα πράξει ο Πάνος Καμμένος, καθώς η άποψη που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην παράταξη είναι να μη χρησιμοποιηθεί το ζήτημα αυτό (και η διχογνωμία που υπάρχει ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝ.ΕΛ.) για να προκληθεί κυβερνητική κρίση και ζήτημα «δεδηλωμένης», όπως κατ’ επανάληψη έχει προβάλει η Νέα Δημοκρατία. Αρκετά στελέχη του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς βλέπουν θετικά το ενδεχόμενο να υπάρξει ενιαία γραμμή κυβέρνησης και κομμάτων της αντιπολίτευσης στην επίλυση του Σκοπιανού. Ο βουλευτής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης, μάλιστα, προχώρησε ένα βήμα παρακάτω και υποστήριξε (ΘΕΜΑ 104,6) ότι θα ψήφιζε ακόμη και μια πρόταση με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας», γιατί τα εθνικά θέματα είναι πάνω από όλα. «Δημιουργήσαμε ένα θέμα, με μεγάλο κόστος, χωρίς κανένα όφελος εκεί όπου δεν υπήρχε», τόνισε. Επιδίωξη της Φώφης Γεννηματά είναι το Κίνημα Αλλαγής να τοποθετηθεί στο ζήτημα (όταν έρθει η ώρα) με ενιαία γραμμή και να μη δείξει σε καμία περίπτωση ότι επιδιώκει να εκμεταλλευτεί το ζήτημα για πολιτικές σκοπιμότητες.
Προεδρία της Δημοκρατίας: Τα ονόματα που ακούγονται και η αλήθεια του Μητσοτάκη - Ολο το παρασκήνιο
Στο στρατόπεδο της Αγίου Κωνσταντίνου, ήδη χαράσσεται μια γραμμή εντελώς αντίθετη με τη γραμμή της Νέας Δημοκρατίας, επισημαίνοντας πως η ΔΗΜ.ΑΡ. είναι «υπέρ της χάραξης εθνικής στρατηγικής και υπέρ της εθνικής συνεννόησης σε αυτά τα κρίσιμα εθνικά θέματα». Την ίδια στάση, άλλωστε, τήρησε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και στο θέμα της αλλαγής ταυτότητας φύλου, όπου διαφοροποιήθηκε τόσο από τη γραμμή της Ν.Δ. όσο και από τη γραμμή του ΠΑΣΟΚ και υπερψήφισε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Από την Αγίου Κωνσταντίνου επισημαίνουν με νόημα πως «η στάση μας, υπέρ ενός αναγκαίου συμβιβασμού, υπέρ της σύνθετης ονομασίας για χρήση έναντι όλων, είναι στάση αρχών και δεν εξαρτάται από τη θέση κανενός», αφήνοντας να εννοηθεί πως η απόφαση που θα πάρει δεν θα εξαρτηθεί από τη στάση που θα κρατήσει ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος.
Ζυμώσεις για πολιτικό στίγμα, όνομα, σύμβολα και μετεκλογικές συνεργασίες
Σε αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί οι επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, προκειμένου να ολοκληρωθούν έγκαιρα όλες οι διαδικασίες προετοιμασίας για το Ιδρυτικό Συνέδριο, που έχει προγραμματιστεί για τις 16, 17 και 18 Μαρτίου. Η Φώφη Γεννηματά έχει δηλώσει (Real Fm) πως το Συνέδριο θα είναι «ανοιχτό, μαζικό, δημοκρατικό» και πως φιλοδοξεί «να εκπροσωπήσουμε και τα κόμματα που συμμετέχουν στο εγχείρημα, αλλά και τους φορείς της κοινωνίας που έχουν σταθεί στο πλάι μας όλο αυτό το διάστημα». Στους κόλπους του νέου φορέα συνεχίζονται οι συζητήσεις για τις αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν στο Συνέδριο, όπως είναι το πολιτικό στίγμα, η ονομασία του κόμματος και τα σύμβολα, αλλά και η μορφή που θα έχει ο φορέας. Ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος επανέλαβε (ΘΕΜΑ 104,6) τη θέση του για έναν «ενιαίο φορέα με υπέρβαση των κομμάτων», αλλά τόνισε πως αφού επελέγη μεταβατικά ο πολυκομματικός φορέας μέχρι τις επόμενες εκλογές, «θα πρέπει να υπάρχει, και πράγματι υπάρχει, συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων που απαρτίζουν το φορέα».
Την ίδια στιγμή, το ζήτημα των πιθανών μετεκλογικών συνεργασιών εξακολουθεί να είναι ακανθώδες και να προκαλεί διαφωνίες, ενώ θεωρείται πως δεν ωφελεί την παράταξη η ανακίνηση της συζήτησης αυτή τη στιγμή. «Για μας συνεργασίες μπορεί να υπάρξουν μόνο πάνω σε ένα προοδευτικό μονοπάτι, με μια προοδευτική προγραμματική συμφωνία, ένα προοδευτικό εθνικό σχέδιο για τον τόπο», υποστήριξε η κ. Γεννηματά.
Προτεραιότητα του Κινήματος Αλλαγής παραμένει η σκληρή αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, όπως τόνισε (Voice) ο Ανδρέας Λοβέρδος, «αναρριχήθηκε με ψέματα, κυβέρνησε με αποτυχίες και το 2018 θα αποχωρήσει εν μέσω περιφρόνησης». Το μεγάλο στοίχημα για το νέο φορέα της Κεντροαριστεράς είναι να διατηρήσει τη δυναμική που δίνουν οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις και όχι μόνο να καταγράψει διψήφια ποσοστά στις επόμενες εκλογές, αλλά να απειλήσει και τον ΣΥΡΙΖΑ. Οπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗ.ΣΥ., κ. Λοβέρδος, «το Κέντρο και η Κεντροαριστερά, μετά από μια δύσκολη πολιτικά περίοδο, είναι σε θέση και θα διεκδικήσουν αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση των πολιτικών εξελίξεων».
ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής