Σύμφωνα με τη ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης θα υπογραμμίσει επίσης, ότι πρέπει να υπάρχει δίκαιη κατανομή των προσφύγων, ανάλογα με το μέγεθος και τις οικονομικές δυνατότητες κάθε χώρας, όπως και την άμεση ανάγκη υιοθέτησης προγραμμάτων προστασίας των ασυνόδευτων ανηλίκων και αντίστοιχων για την οικογενειακή επανένωση των προσφύγων.
Τέλος θα τονίσει, ότι είναι επιτακτικά αναγκαία η αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, ώστε να μην επιστρέφονται στην Ελλάδα όσοι εντοπίζονται σε κάποιο ευρωπαϊκό κράτος, έχοντας προηγουμένως περάσει από την χώρα μας.
Στη Νέα Δημοκρατία υπενθυμίζουν, ότι έχουν επανειλημμένα καλέσει την κυβέρνηση να αναλάβει τις αυτονόητες ευθύνες της στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής μεταναστευτικής πολιτικής. Ασκούν μάλιστα κριτική στον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, καλώντας τον «να πράξει το καθήκον του και να υιοθετήσει τις προτάσεις της ΝΔ, αντί να παρακολουθεί άβουλος το διαρκώς διογκούμενο πρόβλημα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου».
Σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του κόμματος υπενθυμίζεται, πως η ΝΔ έχει προτείνει την επιτάχυνση των διαδικασιών εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, καθώς, όπως λένε, είναι απαράδεκτη η κωλυσιεργία που παρατηρείται την τελευταία διετία, ενώ έχει ζητήσει και τον διαχωρισμό προσφύγων και παράνομων μεταναστών, καθώς, όπως λένε, οι παράνομοι μετανάστες, μέχρι να επιστραφούν στην Τουρκία, θα πρέπει να φιλοξενούνται σε κλειστές δομές φιλοξενίας, όπου θα εξασφαλίζονται αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης.
Παράλληλα, η ΝΔ έχει ζητήσει την επιβολή απόλυτης διαφάνειας στη διαχείριση εθνικού και ευρωπαϊκού χρήματος, με δεδομένο, όπως τονίζουν, ότι έχουν διατεθεί από την Ευρώπη ποσά που προσεγγίζουν το 1 δισ. ευρώ, και ουδείς γνωρίζει μέχρι σήμερα πού και πώς «αξιοποιήθηκε» αυτή η τεράστια οικονομική ενίσχυση που έλαβε η Ελλάδα.
Τέλος, η ΝΔ τονίζει την ανάγκη ενίσχυσης της φύλαξης και της προστασίας των συνόρων και των θαλασσίων ορίων της χώρας. «Σύνορα υπάρχουν και στη θάλασσα. Και τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης. Δεν μπορούμε να έχουμε έναν ασφαλή χώρο εσωτερικής μετακίνησης πολιτών στη Ζώνη Σέγκεν, χωρίς να φυλάσσουμε τα εξωτερικά μας σύνορα» τονίζουν χαρακτηριστικά.
Παντρεύτηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος - Ποια είναι η σύζυγός του Τατιάνα Παπαδοπούλου
Η πρόταση Τουσκ
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ ετοιμάζεται να φέρει μια πρόταση-βόμβα για το προσφυγικό στο τραπέζι των συζητήσεων με τους ηγέτες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε μία αιφνιδιαστική κίνηση, ο Πολωνός αξιωματούχος θα πει στους Ευρωπαίους ηγέτες, κατά τη Σύνοδο της προσεχούς Πέμπτης, ότι οι υποχρεωτικές ποσοστώσεις στην υποδοχή προσφύγων από τα κράτη-μέλη της ΕΕ υπήρξαν ένα «διχαστικό και αναποτελεσματικό» μέτρο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι έτοιμος να εγκαταλείψει αυτή την πολιτική, που προκάλεσε διασπάσεις στους κόλπους της Ένωσης.
Φυσικά, μια ενδεχόμενη κατάργηση του σχεδίου των ποσοστώσεων θα προκαλέσει αναστάτωση τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ιταλία, καθώς είναι η χώρα μας και η γειτονική, πάνω στις οποίες έχει πέσει το βάρος της προσφυγικής κρίσης, ενώ και από τις δύο πλευρές υπάρχουν διαρκείς εκκλήσεις προς τους Ευρωπαίους για τη διαχείριση της κατάστασης.
Επιπλέον πιθανή είναι η αντίδραση της Γερμανίας και της Σουηδίας σε οποιαδήποτε αμφισβήτηση του σχεδίου, κάτι που θα μείωνε τη βοήθεια που προσφέρουν οι άλλες χώρες-μέλη.
Ο Τουσκ θα θέσει προθεσμία έξι μηνών στους Ευρωπαίους ηγέτες, προκειμένου να καταλήξουν ομόφωνα σε συμφωνία για μεταρρυθμίσεις στο ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, αλλά θα προτείνει και εναλλακτικές, αν δεν υπάρξει συναίνεση.
«Αν δεν υπάρξει λύση… συμπεριλαμβανομένου του θέματος των υποχρεωτικών ποσοστώσεων, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα παρουσιάσει έναν τρόπο να προχωρήσουμε» αναφέρει το προσχέδιο επιστολής του Τουσκ προς τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει ότι θα… περάσει η άποψη της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Τσεχίας, που έχουν αντιταχθεί δυναμικά στην ιδέα διασποράς προσφύγων στην ΕΕ, με βάση ένα σχέδιο που έφτιαξαν οι Βρυξέλλες.