Το μήνυμα που πήρε το Μέγαρο Μαξίμου είναι ξεκάθαρο: Χωρίς τη βοήθεια των βουλευτών της αντιπολίτευσης δεν θα μπορεί να περάσει κανένα νομοσχέδιο με αριστερό πρόσημο, ενώ «πονοκέφαλο» προκαλεί και η «ανταρσία» βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι ο πρωθυπουργός είχε κάνει σαφές ότι επρόκειτο για μια κρίσιμη κοινοβουλευτική διαδικασία. Το κυβερνητικό μέτωπο πλέον έχει διαρραγεί και ο Αλέξης Τσίπρας είναι αναγκασμένος να πορευθεί λαβωμένος μέχρι τις επόμενες εκλογές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από τις αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, έχει να αντιμετωπίσει και το μέτωπο με την Εκκλησία, το οποίο τείνει να εξελιχθεί σε ανοικτή σύγκρουση, μετά την υπερψήφιση του νομοσχεδίου για την αλλαγή φύλου στα 15 έτη. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πιέζουν τον πρωθυπουργό να προχωρήσει και στο ζήτημα του διαχωρισμού κράτους – Εκκλησίας και να μην υποκύψει στις πιέσεις των ιεραρχών αψηφώντας το πολιτικό κόστος, κάτι που δεν φαίνεται να επιθυμεί -για την ώρα τουλάχιστον- ο κ. Τσίπρας.
Την ίδια στιγμή, παρά τις… πτήσεις του πρωθυπουργού με F-16, η οικονομία δεν φαίνεται να πετάει, καθώς τα μηνύματα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, εν όψει της διαπραγμάτευσης για την τρίτη αξιολόγηση, δεν είναι ενθαρρυντικά. Το ΔΝΤ εκτιμάει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2018 δεν θα ξεπεράσει το 2,2% του ΑΕΠ, αντί για 3,5% που έχει συμφωνηθεί, κάτι που (παρά τις αποστάσεις που πήρε με δηλώσεις της η κ. Κριστίν Λαγκάρντ) δεν αποκλείεται να φέρει νέα μέτρα λιτότητας ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ. Παρά τις προσπάθειες του πρωθυπουργού να παρουσιάσει ένα success story που περιλαμβάνει φοροελαφρύνσεις και παροχές, ακόμη και μέσα στο 2018, όπως ανέφερε από τη Θεσσαλία, η πραγματικότητα έρχεται για μια ακόμη φορά να τον διαψεύσει. «Το πρωτογενές πλεόνασμα του 2017 θα υπερβαίνει το στόχο, ακόμη και μετά τη διανομή του κοινωνικού μερίσματος», δηλώνει (Real) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως, επιμένει να εμφανίζεται με το φιλοευρωπαϊκό και φιλοεπενδυτικό κοστούμι, εκμεταλλευόμενος και τις επαφές που αναμένεται να έχει αυτή την εβδομάδα στις ΗΠΑ. Το κυβερνητικό επιτελείο επιδιώκει να εκμεταλλευτεί επικοινωνιακά στο έπακρο το ταξίδι του κ. Τσίπρα στις ΗΠΑ και δίνει ιδιαίτερη σημασία στις συναντήσεις που θα έχει με επιχειρηματίες (που δραστηριοποιούνται κυρίως στους τομείς του τουρισμού, των υποδομών και της υψηλής τεχνολογίας) και βεβαίως στις επαφές με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και την Κρ. Λαγκάρντ.
Απολογισμός
Η κυβέρνηση μπορεί να κέρδισε τις εντυπώσεις καταφέρνοντας να περάσει το νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, χάρη στη σανίδα σωτηρίας που του πρόσφεραν το ΠΟΤΑΜΙ και ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος της ΔΗΜ.ΑΡ., ωστόσο υπέστη διπλό πλήγμα, καθώς οι ΑΝ.ΕΛ., με τη στάση τους να μην ψηφίσουν το επίμαχο άρθρο 3, επιβεβαίωσαν ότι ακολουθούν διαφορετικό δρόμο, ενώ οι διαρροές από τον ΣΥΡΙΖΑ προκαλούν και εσωκομματικά προβλήματα.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γεωργία Γεννιά διαφοροποιήθηκε από τη γραμμή του Μαξίμου, ψηφίζοντας «όχι» στο άρθρο 3, όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει, καθώς διαφωνούσε με το ηλικιακό όριο των 15 ετών, ενώ τρεις βουλευτές (Μιχελογιαννάκης, Μπόλαρης και Κουράκης) απουσίαζαν από την ψηφοφορία, προκαλώντας δυσφορία στην κυβέρνηση.
Το θέμα των διαφοροποιήσεων από την επίσημη κυβερνητική γραμμή αναμένεται να συζητηθεί εκτενώς στα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι πλέον «υπάρχει κακό προηγούμενο και υπάρχει κίνδυνος η ίδια εικόνα να εμφανιστεί ξανά σε μελλοντικά επίσης κρίσιμα νομοσχέδια», επαναφέροντας εκ νέου το ζήτημα της απώλειας της δεδηλωμένης που έχει αναδείξει η αντιπολίτευση. Κομματικές πηγές της Κουμουνδούρου υποστηρίζουν πάντως, ότι δεν τίθεται θέμα διαγραφών αλλά επισημαίνουν πως «είναι ένα ζήτημα που έχει προβληματίσει έντονα τον ΣΥΡΙΖΑ».
Η αμηχανία που προκαλεί στον πρωθυπουργό το ρήγμα στην κυβερνητική συνοχή έγινε έκδηλη και από τον αναληθή ισχυρισμό του κ. Τσίπρα στη Βουλή ότι το σύμφωνο συμβίωσης και η απόδοση της ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών που έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα πέρασαν με την ψήφο του… Πάνου Καμμένου. «Με τον Καμμένο στην κυβέρνηση, όμως, πέρασε το σύμφωνο συμβίωσης, πέρασε το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια, περνάει τώρα αυτό το νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου. Δεν σας αρέσει, αλλά έτσι είναι», είπε ο κ. Τσίπρας, εξοργίζοντας τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, που του θύμισε ότι τα συγκεκριμένα νομοσχέδια πέρασαν με την ψήφο της αντιπολίτευσης και όχι των ΑΝ.ΕΛ.
Τα αδιέξοδα έκαναν τον Τσίπρα να αγαπήσει την Ευρώπη και τις επενδύσεις
Ο πρωθυπουργός, μπροστά στα πολιτικά και οικονομικά αδιέξοδα που προβάλλονται διαρκώς, επιχειρεί για μια ακόμη φορά να συνδυάσει μια αριστερή ατζέντα με φιλοευρωπαϊκό και φιλοεπενδυτικό πρόσημο, προβάλλοντας ταυτόχρονα το αφήγημα της «καθαρής εξόδου» από τα Μνημόνια τον επόμενο χρόνο. Η κυβέρνηση προβάλλει για τον επόμενο χρόνο τις κοινωνικές παρεμβάσεις που προβλέπει το προσχέδιο του Προϋπολογισμού για το 2018, παραβλέποντας όμως τις μειώσεις και τις περικοπές που έρχονται.
Αντώνης Σαμαράς: Ομόφωνα εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας
«Τα μέτρα αυτά προβλέπουν 760 εκατομμύρια ευρώ για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης για 250 χιλιάδες νοικοκυριά, 320 εκατομμύρια ευρώ για την προστασία ευάλωτων νοικοκυριών για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας, καθώς και 100 εκατομμύρια ευρώ που θα δοθούν για την προστασία της πρώτης κατοικίας υπερχρεωμένων νοικοκυριών», δήλωσε (ΑΝΤ1) ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας.
Το Μέγαρο Μαξίμου πάντως, δίνει μεγάλη έμφαση στην προβολή της πολιτικής μεταστροφής του πρωθυπουργού. Μετά την αφοπλιστική δήλωση του κ. Τσίπρα στη ΔΕΘ ότι το αντιευρωπαϊκό κόμμα στο οποίο η Ν.Δ. κάνει αντιπολίτευση «δεν υπάρχει», μιλώντας την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή εμφάνισε τον εαυτό του ακόμη και ως υπέρμαχο του κινήματος «Μένουμε Ευρώπη», που είχε αναπτυχθεί στην Ελλάδα το 2015, την περίοδο κατά την οποία, λόγω των χειρισμών της κυβέρνησης και του Γιάνη Βαρουφάκη που ηγείτο της διαπραγματευτικής ομάδας, η Ελλάδα λίγο έλειψε να βρεθεί εκτός ευρωζώνης και εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε ακόμη και αυτό το σύνθημα για να δείξει την πολιτική του μετάλλαξη και την απομάκρυνσή του από το ριζοσπαστικό και αντιευρωπαϊκό χαρακτήρα που είχε το κόμμα του την περίοδο πριν από τις εκλογές του 2015.
«Κάνουμε πράξη λοιπόν γενναίες προοδευτικές τομές γιατί για εμάς το μένουμε Ευρώπη δεν σημαίνει μένουμε στα Μνημόνια. Για εμάς το να μείνουμε Ευρώπη σημαίνει να δώσουμε μάχες, πρώτα απ’ όλα εντός της χώρας, για να υπερβούμε τις στρεβλώσεις, τις αγκυλώσεις, τις αδικίες και να βγούμε από τα Μνημόνια», δήλωσε.
Επειρα κοινοβουλευτικά στελέχη επισημαίνουν πως το πολιτικό λίφτινγκ του Αλέξη Τσίπρα θα χρησιμοποιηθεί ακόμη πιο έντονα το επόμενο διάστημα για την προσέγγιση του ΣΥΡΙΖΑ με την Κεντροαριστερά, καθώς ο πρωθυπουργός θεωρεί ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο συνεργασίας. Τη στιγμή μάλιστα, που ο γάμος με τους ΑΝ.ΕΛ., με μαθηματική ακρίβεια πλέον, μέχρι τις επόμενες εκλογές θα έχει οδηγηθεί σε διαζύγιο. Την πρόθεση να υπάρξει προσέγγιση επανέλαβε σε άρθρο του στην «Αυγή» και ο Νίκος Παππάς, μέσω του οποίου ρίχνει εκ νέου γέφυρες στον κυοφορούμενο πολιτικό φορέα της Κεντροαριστεράς. «Για εμάς η διαρκής διεύρυνση του τόξου των δυνάμεων που θα στηρίξουν το πρόγραμμα της δίκαιης ανάπτυξης, ένα πλέγμα προοδευτικών και αριστερών πολιτικών, είναι θεμιτή», τόνισε ο κ. Παππάς.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός επιμένει να παρουσιάζει ένα φιλοεπενδυτικό προφίλ, υποστηρίζοντας ότι από το Grexit η χώρα πέρασε στο… Grinvest, κάτι όμως που έρχεται σε αντίθεση με την πραγματικότητα και τα συνεχή εμπόδια που μπαίνουν στην προσπάθεια να προχωρήσουν μεγάλες επενδύσεις στη χώρα μας. Η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να ικανοποιήσει και το αριστερό ακροατήριο, εμφανίζεται ως υπέρμαχος των επενδύσεων που σέβονται όμως το περιβάλλον και τους κανόνες υγιούς επιχειρηματικότητας.
Πάντα ανοικτό το μέτωπο με την Εκκλησία
Στο μέτωπο με την Εκκλησία, ο Αλέξης Τσίπρας δεν φαίνεται διατεθειμένος, μέχρι στιγμής, να κάνει το μεγάλο βήμα και να συγκρουστεί ανοικτά, καθώς κάτι τέτοιο θα προκαλούσε πρόσθετα προβλήματα στην κυβέρνηση και τεράστιο πολιτικό κόστος. Μπορεί ο πρωθυπουργός να μην υποχώρησε στις πιέσεις της Ιεραρχίας που ζητούσε να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για την αλλαγή φύλου, ωστόσο δεν φαίνεται να ταυτίζεται με τη θέση που εξέφρασε ο Νίκος Φίλης, ο οποίος δήλωσε πως η Εκκλησία διεκδικεί ξανά «πολιτικό ρόλο» και πρέπει να «αντιμετωπιστεί πολιτικά». Η «πολεμική» δήλωση του πρώην υπουργού Παιδείας έρχεται να ρίξει λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης της κυβέρνησης με την Εκκλησία, ενώ σε περίπτωση που η ένταση κλιμακωθεί, αυτό θα δημιουργήσει νέα εσωτερικά προβλήματα στους ΑΝ.ΕΛ. που θα δυσκολευτούν αρκετά να ακολουθήσουν αυτή τη γραμμή. Κατ’ επέκταση αυτό θα προκαλέσει νέους ενδοκυβερνητικούς τριγμούς.
Ωστόσο, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν πως πρέπει να προχωρήσουν οι πρωτοβουλίες του κόμματος που έχουν αριστερό πρόσημο και δεν σχετίζονται με μνημονιακές υποχρεώσεις, καθώς «η κυβέρνηση πρέπει να αφήσει το ιδεολογικό της αποτύπωμα», όπως τονίζουν χαρακτηριστικά. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του προέδρου της Βουλής, Νίκου Βούτση, ο οποίος είπε ότι «η Ελλάδα μετά τα Μνημόνια δεν μπορεί να είναι μια Ελλάδα Ελλήνων Χριστιανών».
Σε κάθε περίπτωση, συνομιλητές του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου επισημαίνουν πως «ο Αρχιεπίσκοπος θα εξακολουθήσει να διατηρεί το δικαίωμα να παρεμβαίνει» σε θέματα που άπτονται της Εκκλησίας. «Ο Τσίπρας δεν θα επιχειρήσει να συγκρουστεί με την Εκκλησία, καθώς δεν είναι έτοιμος να αναλάβει αυτό το πολιτικό κόστος», επισημαίνει στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής παλαιό κοινοβουλευτικό στέλεχος με προηγούμενη κυβερνητική εμπειρία.
Επικίνδυνα παιχνίδια στη Θράκη
Στην περίπτωση της τροπολογίας για την Τουρκική Ενωση Ξάνθης ο ΣΥΡΙΖΑ ηττήθηκε πολιτικά, καθώς μετά την απόσυρση της τροπολογίας τον περασμένο μήνα, υποχρεώθηκε να κάνει σημαντικές αλλαγές, κάνοντας ουσιαστικά δεκτές τις ενστάσεις της Νέας Δημοκρατίας που τελικά το ψήφισε. «Ενώ η προηγούμενη διατύπωση άφηνε ανοικτούς κινδύνους, η χθεσινή δεσμεύει το δικαστή να μην μπορεί να βγάλει απόφαση που έρχεται σε αντίθεση με την Συνθήκη (της Λωζάννης), άρα δεν μπορεί να αναγνωριστεί καμία “Τουρκική” Ενωση Ξάνθης», διευκρίνισε ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. κ. Αδωνις Γεωργιάδης. Ενδεικτικό είναι ότι εκτός από τη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη την τροπολογία καταψήφισαν και οι τρεις βουλευτές της μουσουλμανικής μειονότητας (Ζεϊμπέκ, Μουσταφά, Καρά Γιουσούφ).
Οι τακτικισμοί της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ σε ένα ιδιαιτέρως ευαίσθητο εθνικό ζήτημα δημιούργησαν πρόσφορο έδαφος για επικίνδυνα παιχνίδια που επιδιώκουν ορισμένοι κύκλοι στη Θράκη. Ενδεικτική των μεθοδεύσεων που προωθούνται είναι η δήλωση του μειονοτικού κόμματος Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας, το οποίο -προκλητικά- κάνει λόγο για ύπαρξη «τουρκικής μειονότητας» στην Ελλάδα, επισημαίνοντας πως «όταν αξιολογούνται τα ζητήματα που αφορούν τη τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης, είναι απαραίτητο το ελληνικό πολιτικό σύστημα να απαλλαγεί από πολιτικές προκαταλήψεις και να επιδείξει την απαραίτητη βούληση, ώστε να μη μένει σε δίλημμα». Τις προκλήσεις συνέχισε ο πρόεδρος της αυτοαποκαλούμενης Τουρκικής Ενωσης Ξάνθης, Οζάν Αχμέτογλου, ο οποίος, στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, δήλωσε πως «όταν αφορά στις μειονότητες στην Ελλάδα (τουρκική, μακεδονική) αναζητείται και βρίσκεται τρόπος για τη μη εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου και των αποφάσεων του ΕΔΔΑ και όχι για την εφαρμογή αυτών».
Η κυβέρνηση, μέχρι στιγμής, δείχνει αδύναμη να διαχειριστεί το συγκεκριμένο ευαίσθητο ζήτημα, γεγονός που φαίνεται να το εκμεταλλεύονται, εις βάρος των εθνικών συμφερόντων της χώρας, οι κύκλοι που εδώ και αρκετά χρόνια προωθούν μια επικίνδυνη ατζέντα για τη χώρα μας, επικαλούμενοι δήθεν «παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».
ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής