Στην παρέμβασή του στο προσυνέδριο της Νίκαιας, ο πρόεδρος της Ν.Δ. υπογράμμισε ότι κόντρα στην απαισιοδοξία και στη μαυρίλα που επικρατεί, οι άνθρωποι αυτοί δεν συμβιβάστηκαν με τη μετριότητα και στόχευσαν στην παγκόσμια αγορά. Σημείωσε ότι «ακριβώς αυτό είναι το ζητούμενο, να δημιουργηθούν επιχειρήσεις εξωστρεφείς, με νέους εργαζόμενους που αξιοποιούν το υψηλό δυναμικό των πανεπιστημίων, πληρώνουν καλά και προσφέρουν καλό περιβάλλον και ομαδικότητα».
«Πρέπει να αποτελεί κεντρική επιλογή από την πλευρά της κυβέρνησης η στήριξη τέτοιων επιχειρήσεων», είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι «μιλάμε για μεγάλες επενδύσεις όπως το Ελληνικό, οι Σκουριές κ.λπ. Είναι σημαντικές επενδύσεις, αλλά πρέπει να καλλιεργήσουμε μία νέα γενιά που να αντιλαμβάνονται την επιχειρηματικότητα με τους όρους που αναφέραμε. Η υγιής νέα επιχειρηματικότητα θα στηριχθεί με φορολογικά κίνητρα, με κατάρτιση και διευκόλυνση της πρόσβασης σε καλύτερο στελεχιακό δυναμικό».
«Η υγιής νέα επιχειρηματικότητα θα στηριχθεί με φορολογικά κίνητρα, με κατάρτιση και διευκόλυνση της πρόσβασης σε καλύτερο στελεχιακό δυναμικό», τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επισήμανε και την ανάγκη μείωσης του μη μισθολογικού κόστους, ενώ ρώτησε τους εκπροσώπους των επιχειρήσεων που μετείχαν στο πάνελ αν έχουν πρόβλημα απώλειας εργαζομένων τα χρόνια της κρίσης, γιατί κάποιοι επιλέγουν να φύγουν στο εξωτερικό, γιατί βρίσκουν καλύτερες συνθήκες. Η απάντηση που πήρε είναι ότι πράγματι τα τελευταία τρία χρόνια οι επιχειρήσεις έχουν αρχίσει να χάνουν το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που είχαν παλαιότερα, το άφθονο και υψηλής κατάρτισης εργατικό δυναμικό.
Το προσυνέδριο ξεκίνησε με την τοποθέτηση τριών εκπροσώπων επιτυχημένων επιχειρήσεων (Μάρκος Βερέμης, συνιδρυτής και πρόεδρος της εταιρίας Upstream, Σπύρος Μαγιάτης, συνιδρυτής και προϊστάμενος Τεχνολογίας της εταιρίας Workable, και Μανώλης Βλάχος, υπεύθυνος Επιχειρηματικής Ανάπτυξης της εταιρίας Filora Organics), οι οποίοι ανέπτυξαν πώς πέτυχαν να διατηρήσουν και να μεγαλώσουν ακόμη και σε συνθήκες κρίσης.
Το ολλανδικό μοντέλο
Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης, στην τοποθέτησή του, έδωσε το πλαίσιο της Ν.Δ. και διευκρίνισε ότι στόχος είναι να ακούσουν τους εκπροσώπους της εργασίας και των επιχειρήσεων και να εμπλουτίσουν τις θέσεις τους και να αναζητήσουν λύσεις. «Οι ιδιωτικές επενδύσεις είναι μονόδρομος, θα έπρεπε να στρώνουμε κόκκινα χαλιά στους επενδυτές γιατί μόνο έτσι μπορεί να χαραχθεί μία καλύτερη πορεία για τον τόπο», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης και διευκρίνισε: «Είμαστε υπέρ της επιχειρηματικότητας, υπέρ της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, αλλά όχι υπέρ της λαμογιάς, δεν είμαστε υπέρ των επιχειρηματιών που έχουν χρεοκοπήσει τις επιχειρήσεις και έχουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Παράλληλα, σεβόμαστε τα δικαιώματα των εργαζομένων».
Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. επισήμανε ότι όπως δεν μπορούν να υπάρξουν εργαζόμενοι χωρίς επιχειρήσεις, έτσι δεν μπορούν να υπάρξουν επιχειρήσεις με εργαζομένους στα κεραμίδια: «Για αυτόν το λόγο μιλάμε για την υιοθέτηση του ολλανδικού μοντέλου κοινωνικού διαλόγου, σύμφωνα με το οποίο εργοδότες, εργαζόμενοι και -όπου χρειάζεται- η κυβέρνηση, υπό συνθήκες ουσιαστικού διαλόγου, θα καταλήγουν σε συναινετικές λύσεις για την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την αύξηση της απασχόλησης. Μιλάμε για τη δημιουργία μιας μεγάλης πατριωτικής μεταρρυθμιστικής συμμαχίας. Διότι η Νέα Δημοκρατία είναι ένα λαϊκό κόμμα, το οποίο θέλει να κινητοποιήσει όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της χώρας. Σε αυτή τη συμμαχία χωράνε όλοι οι Ελληνες που νοιάζονται για το μέλλον αυτού του τόπου».
Ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε ότι σ’ αυτή τη συμμαχία δεν χωράνε όσοι θέλουν να είναι η εξαίρεση στην αξιολόγηση γιατί εχθρεύονται την αξιοκρατία και την πρόοδο, καθώς επίσης οι επιχειρηματίες που φεσώνουν τους εργαζομένους τους και κατόπιν κάνουν μεγάλη ζωή: «Στη Νέα Δημοκρατία, καθώς διαμορφώνουμε το σχέδιό μας για την Ελλάδα τού αύριο, σχεδιάζουμε μια σειρά από παρεμβάσεις για να μεταβούμε σε ένα μοντέλο εξωστρέφειας, καινοτομίας και νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας. Το μέλλον για τους εργαζομένους, τους ανέργους, τους νέους που φεύγουν κατά χιλιάδες στο εξωτερικό θα είναι πολύ καλύτερο αν όλοι αντιληφθούμε τη σημασία της στροφής από τη μοιρασιά της φτώχειας στην παραγωγή νέου εισοδήματος».
Για την κατάρτιση και εκμάθηση νέων δεξιοτήτων με ζήτηση στην αγορά εργασίας τοποθετήθηκε ο βουλευτής Ν.Δ. Θεόδωρος Φορτσάκης, ενώ στο πάνελ ήταν η Βενετία Κουσία, πρόεδρος Επιτροπής Απασχόλησης του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο Γιώργος Δουκίδης, καθηγητής στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΟΠΑ, και ο Βασίλης Ντερτιλής, διευθυντής στο Εθνικό Ινστιτούτο Εργασίας & Ανθρωπίνου Δυναμικού.
Στο βήμα ανέβηκε στη συνέχεια ο βουλευτής και τομεάρχης Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, αναλύοντας τις θέσεις της Ν.Δ. για τα πρακτικά δικαιώματα για τους εργαζομένους και τις ουσιαστικές ευκαιρίες για τους ανέργους. Μίλησαν επίσης ο Σπύρος Χρυσανθόπουλος, επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ, ο Χρήστος Ιωάννου, Ειδικό Σώμα Μεσολαβητών του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας, και ο εργατολόγος Αλέξης Παπασταύρου.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ
Το 79,7% των πολιτών ζητά πιο φιλική πολιτική για τις επενδύσεις
Άρχισαν τα όργανα στο ΠΑΣΟΚ - Βέλη Ανδρουλάκη σε Γερουλάνο, Κατρίνη για τις δηλώσεις περί συνεργασιών
Με την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του ερωτηματολογίου που είχε διατεθεί ηλεκτρονικά στους πολίτες ξεκίνησε το 1ο Προσυνέδριο της Ν.Δ., στη Νίκαια. Στο ερωτηματολόγιο απάντησαν 17.844 άτομα και ο γραμματέας προγράμματος, Γιώργος Στεργίου, που παρουσίασε τα αποτελέσματα διευκρίνισε ότι δεν συνιστά δημοσκόπηση, γι’ αυτό και απάντησαν σε ποσοστά 77% άνδρες και 23% γυναίκες. Ωστόσο, είπε ότι υπήρχε αντιπροσωπευτικότητα από όλες τις κοινωνικές ομάδες (24,8% ελεύθεροι επαγγελματίες και 21,9% ιδιωτικοί υπάλληλοι), σημείωσε ότι ήταν σημαντική η εκπροσώπηση των δημοσίων υπαλλήλων (21,3%), ενώ υπάρχει και ηλικιακή αντιπροσωπευτικότητα.
Το πιο σημαντικό εύρημα, σύμφωνα με τους υπευθύνους του τομέα, ήταν από την πρώτη ερώτηση, καθώς το 79,7% απάντησε ότι τάσσεται υπέρ μιας πιο φιλικής πολιτικής για τις επενδύσεις από την πλευρά του κράτους για την ενίσχυση της απασχόλησης, έναντι 20,3% που προέκρινε μία πιο προστατευτική πολιτική από την πλευρά του κράτους για την ενίσχυση της απασχόλησης.
Επίσης, το 87% ζητά τη δημιουργία φιλικού πλαισίου για τις επιχειρήσεις, δίχως όμως παράβαση της εργατικής νομοθεσίας (μόνο το 8,7% αποδέχεται την αλλαγή των εργασιακών σχέσεων για την αντιμετώπιση της ανεργίας). Ποσοστό 66,9% προτείνει όχι μόνο επιδόματα για τους ανέργους, αλλά ειδικά προγράμματα ενίσχυσης και επανακατάρτισης, προκειμένου να βοηθηθούν οι άνεργοι για την ένταξή τους στην αγορά εργασίας. Μόνο το 9,3% τάσσεται υπέρ ενός πιο αποτελεσματικού συστήματος επιδομάτων.
Το 51,2% θεωρεί τα μεγάλα φορολογικά βάρη ως μεγάλη απειλή για την αγορά εργασίας
Ως μεγάλη απειλή για την αγορά εργασίας ποσοστό 51,2% θεωρεί τα μεγάλα φορολογικά βάρη. Το 67,3% θεωρεί ότι κλειδί για τη δημιουργία θέσεων εργασίας είναι τα φορολογικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις. Το 67,7% θέλει να αποφασίζει μόνο του τη σχέση εργασίας του με τους εργοδότες, ενώ το 13,7% προτιμά τη διαμεσολάβηση των εκπροσώπων των εργαζομένων.
Το 47,7% αξιολογεί ως σημαντικότερη προτεραιότητα τη στήριξη του ιδιωτικού τομέα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Το 15% θεωρεί ότι σημαντικότερη προτεραιότητα είναι η στήριξη του εκπαιδευτικού συστήματος, το 14,5% θεωρεί ότι σημαντικότερη προτεραιότητα είναι η στήριξη των ζευγαριών για τη δημιουργία οικογένειας, το 13,9% η στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, το 5,2% η στήριξη των ανέργων και το 3,7% η στήριξη του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Τα προσυνέδρια θα συνεχιστούν με φόντο το Συνέδριο του Δεκεμβρίου, όπου θα παρουσιαστούν οι βασικοί άξονες του κυβερνητικού προγράμματος της Ν.Δ. Συνολικά, έχουν προγραμματιστεί επτά προσυνέδρια. Το 2ο θα γίνει στις 21 Οκτωβρίου στην Πάτρα και θα έχει τίτλο: «Για τους Νέους», το 3ο Προσυνέδριο θα γίνει στα Ιωάννινα και θα έχει τίτλο: «Για εκείνους που χρειάζονται στήριξη και αλληλεγγύη», το 4ο θα γίνει στα Ηράκλειο και θα έχει τίτλο: «Για τις Επιχειρήσεις και την Επανεκκίνηση της Οικονομίας».
Το 5ο Προσυνέδριο θα γίνει στη Λάρισα και θα έχει τίτλο: «Για τους Αγρότες και την Ανάπτυξη στην Περιφέρεια», το 6ο Προσυνέδριο θα γίνει στην Ανατολική Αττική και θα έχει τίτλο: «Για την καθημερινότητα των Ελλήνων, την Ασφάλεια και την Ποιότητα Ζωής τους» και το 7ο Προσυνέδριο θα γίνει στη Θεσσαλονίκη και θα έχει τίτλο: «Για ένα Νέο Πατριωτισμό». Στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου θα διοργανωθούν, πέραν των προσυνεδρίων, και ειδικές εκδηλώσεις για θέματα που απαιτούν ακόμα μεγαλύτερη εμβάθυνση, όπως για παράδειγμα η διαχείριση του μεταναστευτικού.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΣΑΒΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου