Ρεπορτάζ: Αντωνία Ξυνού
Το νομοσχέδιο, που έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις εντός και εκτός Κοινοβουλίου, τιτλοφορείται «νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου» και αποτελείται από συνολικά επτά άρθρα.
Βασική αλλαγή, αλλά όχι μοναδική, είναι το γεγονός ότι με το επίμαχο νομoθέτημα η διόρθωση φύλου δεν απαιτείται να γίνεται εντός δικαστικής αίθουσας. Αντίθετα, προβλέπεται η διαδικασία να λαμβάνει χώρα σε γραφείο, χωρίς τη δημοσιότητα που θα είχε μια ανοιχτή συνεδρίαση στα κατά τόπους Ειρηνοδικεία.
Από 15 ετών
Αν και αρχικά το νομοθέτημα αφορούσε σε ενήλικα διεμφυλικά άτομα, τελικά λίγες ημέρες μετά την κατάθεσή του, σε μια έντονη συνεδρίαση στη Βουλή, ο υπουργός Δικαιοσύνης Στ. Κοντονής αποφάσισε να προχωρήσει σε μία αλλαγή. Ετσι, πλέον υπάρχει η δυνατότητα υποβολής αιτήσεων και από ανηλίκους από 15 ετών, υπό τρεις προϋποθέσεις: η αλλαγή να είναι βούλησή τους, να υπάρχει συγκατάθεση των γονέων τους και να κατατεθεί και γνωμοδότηση ειδικής επιστημονικής επιτροπής, η οποία θα παρακολουθεί όλα τα στάδια των υποθέσεων αυτών.
Τι προβλέπει
Να σημειωθεί ότι στις γενικές παρατηρήσεις του νομοσχεδίου επισημαίνεται ότι με την εφαρμογή των επίμαχων διατάξεων θα αλλάξουν απαραίτητες προϋποθέσεις για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, ενώ θα ρυθμιστούν και οι οικογενειακές και άλλες σχέσεις του προσώπου.
Συγκεκριμένα, το σχέδιο νόμου μεταξύ άλλων προβλέπει σχετικά με τη διαδικασία τα εξής:
- Δεν απαιτείται μαζί με την αίτηση να υποβληθεί κάποια βεβαίωση, με την οποία να προκύπτει οποιαδήποτε ιατρική επέμβαση ή ότι έχει προηγηθεί κάποια εξέταση ή ιατρική αγωγή. Αντίθετα, σύμφωνα με τις γενικές παρατηρήσεις, μέχρι σήμερα για την αλλαγή ταυτότητας φύλου απαιτείτο η αίτηση να συνοδεύεται με έγγραφα από τα οποία προκύπτει ότι το ενδιαφερόμενο άτομο παρακολουθείτο από ψυχίατρο και ότι είχε υποβληθεί σε επέμβαση.
- Η δικαστική απόφαση που θα εκδοθεί, καταχωρίζεται στο ληξιαρχείο «με τρόπο που διασφαλίζει τη μυστικότητα της μεταβολής και της αρχικής ληξιαρχικής πράξης γέννησης έναντι όλων». Ιδιαίτερη μνεία γίνεται, δε, και στην τήρηση εχεμύθειας από τους υπαλλήλους των αρμόδιων υπηρεσιών οι οποίες θα είναι αρμόδιες για την έκδοση όλων των υπόλοιπων εγγράφων.
- Αναφορικά με τις οικογενειακές σχέσεις, ορίζεται ότι «αν το πρόσωπο έχει παιδιά, τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις του από τη γονική μέριμνα δεν επηρεάζονται».
- Το ενδιαφερόμενο άτομο έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε διόρθωση μόνο μία φορά, δηλαδή να ξαναγυρίσει στο προηγούμενο φύλο, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία.
Στα «όπλα» κυβέρνηση-Εκκλησία
Σε κατάσταση «πολέμου» βρίσκεται η Εκκλησία εν όψει της σημερινής συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου για την αλλαγή φύλου από την ηλικία των 15 ετών.
Ρεπορτάζ: Βάλια Νικολάου
Debate Μητσοτάκη-Μπρυκνέρ: Δουλειά μου είναι να προστατεύσω τα σύνορα - Δεν έχω να ζητήσω συγγνώμη από κανέναν
Οι ιεράρχες, οι οποίοι έχουν ήδη διαμηνύσει στην κυβέρνηση να… μετανοήσει και να πάρει πίσω το νομοσχέδιο διότι «προκαλεί το αίσθημα της κοινωνίας», ετοιμάζονται να βγάλουν τα… «όπλα» τους και από άμβωνος να καταγγείλουν την κυβέρνηση αλλά και όλους όσοι από τους πολιτικούς ταχθούν τελικά υπέρ της αλλαγής φύλου με μια απλή βεβαίωση.
Ως «ένα αντιεπιστημονικό ιδεολόγημα» χαρακτήρισε (στον ΑΝΤ1) το επίμαχο νομοσχέδιο ο μητροπολίτης Σύρου Δωρόθεος.
«…τελικά σ΄ αυτό τον τόπο, σ’ αυτή την Πατρίδα (…) δεν θα μείνει τίποτα όρθιο;», αναρωτιέται σε άρθρο του και ο μητροπολίτης Κισσάμου, Αμφιλόχιος (Εκκλησία Κρήτης).
Λάδι στη φωτιά
Την ίδια στιγμή, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Ξυδάκης, κληθείς να σχολιάσει τη στάση της Εκκλησίας, εξαπέλυσε επίθεση εναντίον της. «Η Eκκλησία έχει τις απόψεις της, είναι σεβαστές, δεν μπορεί να επηρεάζει σε μεγάλες νομοθετικές επιλογές και να επεμβαίνει σε θέματα που είναι αρμοδιότητας του εκλεγμένου κοινοβουλίου», ανέφερε (στα Παραπολιτικά 90,1).
Και πρόσθεσε ότι «εδώ σε λίγο θα τεθούν ζητήματα αφορισμών, θα πρέπει κάθε προοδευτικός και φιλελεύθερος πολίτης να βγει να μιλήσει. Δεν μπορεί να απειλούνται από άμβωνος αιρετοί πολιτικοί άνδρες οι οποίοι νομοθετούν σύμφωνα με το καθήκον τους».
Την άποψη ότι «η Νέα Δημοκρατία θα πρέπει να δει με προσοχή το νομοσχέδιο, θα υπάρξουν και άλλα ζητήματα στο μέλλον που θα έρθει η ώρα να τα αντιμετωπίσουμε» εξέφρασε (μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1) ο βουλευτής της Ν.Δ., Βασίλης Οικονόμου.
Για τις αντιδράσεις της Ιεραρχίας υποστήριξε ότι «είναι σεβαστές οι απόψεις της Εκκλησίας και πραγματικά είναι δικαίωμά της να έχει την άποψη ως θεσμικός εταίρος της χώρας, αλλά νομοθετεί η εξουσία». Πάντως, σήμερα η αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται να καταθέσει δική της πρόταση για το επίμαχο νομοσχέδιο.
Υπόθεση «Ραγκούση»
Στο μεταξύ, η Ιερά Σύνοδος απέστειλε τελικά την εξώδικη πρόσκληση στον υποψήφιο για την ηγεσία της Κεντροαριστεράς Γιάννη Ραγκούση καλώντας τον να καταθέσει έως την προσεχή Τετάρτη στη Σύνοδο στοιχεία που ισχυρίζεται ότι έχει σχετικά με ομοφυλόφιλους μητροπολίτες.
Στην εξώδικη πρόσκληση, αφού τονίζεται ότι η Εκκλησία δεν λογοκρίνει τον πρώην υπουργό, αλλά τον καλεί να κάνει «ακόμα μεγαλύτερη χρήση της ελευθερίας του λόγου», ζητείται από τον κ. Ραγκούση να αποκαλύψει ποιοι είναι οι μητροπολίτες με ομοφυλοφιλική ζωή τους οποίους γνωρίζει και, κατά τους ισχυρισμούς του, τους προστατεύει η Εκκλησία.
Σύμφωνα με την Εκκλησία, οι αναφορές του πρώην υπουργού «συνιστούν απόδοση βαρύτατης ηθικής μομφής κατά της Εκκλησίας και ευθεία άρνηση της συνέπειας μεταξύ των λόγων και των έργων Της ενώπιον των ορθόδοξων χριστιανών και της ελληνικής κοινωνίας γενικότερα».
Στο σημείο αυτό, επισημαίνεται ότι η Εκκλησία έχει μηχανισμούς αυστηρού αυτοελέγχου (Ιερά Σύνοδο, Επισκοπικά και Συνοδικά Δικαστήρια), οι οποίοι όχι μόνο δεν έχουν συγκαλύψει συμπεριφορές κληρικών αντίθετες στους Ιερούς Κανόνες και Παραδόσεις Της, αλλά έχουν αποπέμψει κληρικούς κάθε βαθμού, και μητροπολίτες, για παραπτώματά τους, όταν αυτά καταγγέλθηκαν και αποδείχθηκαν επώνυμα και συγκεκριμένα.
Σε άλλο σημείο, στην εξώδικη πρόσκληση τονίζεται: «Για να σας απαλλάξουμε από τυχόν συνειδησιακό ή νομικό κώλυμα προκειμένης της συμβολής σας στην αποκάλυψη της αλήθειας, σας ενημερώνουμε ότι τα πειθαρχικά όργανα της Εκκλησίας της Ελλάδος ακολουθούν απαρέγκλιτα τις υποχρεώσεις απορρήτου». Ο Γιάννης Ραγκούσης σχολίασε από την πλευρά του ότι «η διοίκηση της Εκκλησίας ας πράξει όπως κρίνει καλύτερα».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου