«Η κατάσταση επιβαρύνεται διαρκώς, υπάρχει έντονη και κατανοητή αντίδραση από τις τοπικές κοινωνίες και είναι ένα ζήτημα που θα βρούμε μπροστά μας και θέλουμε άμεση διαχείριση με βοήθεια των ευρωπαϊκών υπηρεσιών» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης. Συνεχάρη μάλιστα τον κ. Αβραμόπουλο για τη δουλειά που έχει κάνει, διαχειριζόμενος ένα εξαιρετικά σύνθετο και δύσκολο χαρτοφυλάκιο, μία δουλειά που, όπως τόνισε, είναι ωφέλιμη τόσο για την Ευρώπη όσο και για την Ελλάδα.
Δένδιας από τις ΗΠΑ: «Πυλώνας σταθερότητας η στενή συνεργασία Ελλάδας, Ισραήλ και Κυπριακής Δημοκρατίας»
«Θέλω να πιστεύω πως αυτό που παρατηρείται σήμερα θα ξεπεραστεί σύντομα. Η Ευρώπη είναι στο πλευρό της Ελλάδας, οικονομικά, πολιτικά, με την παροχή τεχνογνωσίας και στελεχών για τη δημιουργία, στα νησιά κυρίως, ενός τείχους το οποίο δεν θα είναι αυτό που κάποιοι προσπαθούν να χτίσουν στην Ευρώπη, αλλά κυρίως μιας καλύτερης διαχείρισης των ευρωπαϊκών συνόρων» τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος, για να συμπληρώσει: «Το πρόβλημα έγκειται σε αυτό το πράγμα, αλλά έχει να κάνει με την άλλη περίπτωση της Ιταλίας, όπου δυστυχώς τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα και περίπλοκα, γιατί, όπως είπαμε και την προηγούμενη φορά, η διαφορά ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Ιταλία, ως χώρες πρώτης υποδοχής, είναι ότι από την πλευρά του Αιγαίου έρχονται περισσότεροι πρόσφυγες.
Παρ’ όλα αυτά, να εξάρω για μια ακόμα φορά τη στάση της ελληνικής κοινωνίας, απέναντι σε αυτό το φαινόμενο, το οποίο θα κρατήσει για πάρα πολύ καιρό. Και θέλω να πιστεύω ότι αυτό που δικαιολογημένα έχει προκαλέσει ανησυχία στις τοπικές κοινωνίες σύντομα με τη συνεργασία των τοπικών Αρχών, των Αρχών της κυβέρνησης και των υπηρεσιών του κράτους θα ξεπεραστεί. Αλλά θα πρέπει να εντατικοποιηθεί περισσότερο η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες. Η Ελλάδα είναι έκταση της Ευρώπης και όταν για την Ευρώπη ισχύει η ευρωτουρκική συνεννόηση, εκ των πραγμάτων και φέρνει στο προσκήνιο την ανάγκη αποτελεσματικότερης και καλύτερης συνεργασίας» τόνισε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.