Καταλογίζει στην κυβερνητική πολιτική «χαρακτηριστικά εμμονής στη φτωχοποίηση των Ελλήνων, πολέμου κατά των επενδύσεων και φοροεξόντωσης του ιδιωτικού τομέα». Καταγγέλλει ότι «εδώ και καιρό τα κυβερνητικά νομοσχέδια έχουν ως βασικό χαρακτηριστικό την επιβολή μιας ταξικής αριστερής ατζέντας, κατά τρόπο αδιάλλακτο» και κάνει λόγο για «επίδειξη αριστεροσύνης του ΣΥΡΙΖΑ που λαμβάνει τις διαστάσεις ιδεοληπτικής φρενίτιδας». Ασκεί επίσης κριτική στον πρωθυπουργό για τη στάση του στη διάρκεια των καταστροφικών πυρκαγιών στην Ανατολική Αττική.
Εφτασε η ώρα του απολογισμού για τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική. Υπάρχουν, κατά την άποψή σας, ευθύνες σε πολιτικό επίπεδο; Και αν ναι, πού τις εντοπίζετε;
Μέσα στον Αύγουστο, με τον κίνδυνο πυρκαγιών στο «κόκκινο», η Ελλάδα είχε μείνει με μια χούφτα ενεργών πυροσβεστικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων. Εκείνα που νοικιάστηκαν, παρόλο που πληρώθηκαν όσο και πέρσι, ήρθαν αργά και μόνο για τις μισές μέρες. Ο ηρωισμός και η αυταπάρνηση των πιλότων, των πυροσβεστών και των εθελοντών δεν μπορούν να κρύψουν τις ευθύνες μιας ηγεσίας που τους στέλνει στη μάχη χωρίς συντονισμό και υποστήριξη! Η εικόνα των πυροσβεστών που δρούσαν μερόνυχτα χωρίς τροφή και νερό εκθέτει το κράτος και την κυβέρνηση. Υπάρχει, όμως, και το στοιχείο του εξαφανισμένου πρωθυπουργού -σημαντικό κυρίως σε επίπεδο συμβολισμού- που αντικατοπτρίζει το πραγματικό ενδιαφέρον του. Στις δύσκολες ώρες εμετρήθη, εζυγίσθη και ευρέθη ελλιπές. Κι όταν τέλειωσε το κακό, εμφανίστηκε για να πει, πάνω στα αποκαΐδια, πως υπήρξαν και χειρότερα.
Το πρόβλημα των πυρκαγιών συνιστά διαχρονικά μια πραγματικότητα για τη χώρα μας. Δεν πρέπει κάποια στιγμή, αντί πολιτικών αντιπαραθέσεων πάνω σε αποκαΐδια, να αναληφθούν πρωτοβουλίες πολιτικής συνεννόησης για ένα εθνικό σχέδιο αντιπυρικής προστασίας;
Υπάρχει από το 2008 το ομόφωνο πόρισμα της διακομματικής επιτροπής που λειτούργησε με πρόεδρο το σημερινό πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκο Μητσοτάκη. Εάν ήθελε η κυβέρνηση, μπορούσε να το αξιοποιήσει και κανένας δεν θα ήταν αντίθετος στην όποια επικαιροποίησή του. Οπως αποδείχτηκε, όμως, δεν ενδιαφέρεται και δεν θέλει να πράξει κάτι τέτοιο. Απέδειξε, άλλωστε, σε πολλούς τομείς, όπως η Παιδεία, η Υγεία, η διαχείριση του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος, όχι μόνο πως δεν θέλει διάλογο και εθνικό σχέδιο, αλλά και πως μόνη και μόνιμη έγνοια της είναι οι ιδεοληψίες που γυρίζουν τη χώρα πίσω και διχάζουν την κοινωνία.
Δύο χρόνια μετά την ψήφιση του 3ου Μνημονίου πιστεύετε ότι διαφαίνεται κάποια προοπτική εξόδου της χώρας από την πολυετή οικονομική κρίση; Η κυβέρνηση εκπέμπει ένα μήνυμα αισιοδοξίας μετά την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης…
Η κυβέρνηση είναι αισιόδοξη πως και πάλι θα καταφέρει… να ξεγελάσει τους Ελληνες με παραμύθια περί εξόδου από το Μνημόνιο το 2018. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι το 2018 τελειώνουν οι δανειακές συμβάσεις και αρχίζει το τέταρτο Μνημόνιο, που ήδη ψήφισε. Με άλλη μια μείωση του αφορολογήτου και νέες περικοπές στις συντάξεις, που θα κοστίσουν ένα μηνιάτικο στο χαμηλόμισθο και δύο στο χαμηλοσυνταξιούχο. Αν ο κ. Τσίπρας έχει ακόμη αυταπάτες, οι πολίτες είδαν, έμαθαν και ξέρουν. Καμία πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. δεν έχει χαρακτηριστικά καταπολέμησης της κρίσης. Αντίθετα, έχει χαρακτηριστικά εμμονής στη φτωχοποίηση των Ελλήνων, πολέμου κατά των επενδύσεων, φοροεξόντωσης του ιδιωτικού τομέα. Και έξοδος από την κρίση με υπονόμευση του ιδιωτικού τομέα που να μπορεί να παράγει πλούτο και να προσφέρει θέσεις εργασίας δεν γίνεται.
Επόμενο σημαντικό ορόσημο η ΔΕΘ. Ποιο είναι το μήνυμα που εσείς θα θέλατε να σταλεί στην ελληνική κοινωνία από τη φετινή παρουσία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Θεσσαλονίκη;
Ο οδικός χάρτης που παρουσίασε πέρσι ο Κυρ. Μητσοτάκης παραμένει ισχυρός και θα συνεχιστούν η συμπλήρωση και η εξειδίκευσή του. Δεσμευόμαστε για εφαρμόσιμες, αναπτυξιακές πολιτικές με πραγματικό και όχι «εικονικό» κοινωνικό πρόσημο. Πολιτικές που θα απελευθερώσουν τη δυναμική του ιδιωτικού τομέα και θα καταστήσουν το δημόσιο τομέα υποστηρικτή της παραγωγής πλούτου. Θέλουμε νέες επενδύσεις, νέες επιχειρήσεις, νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Μόνο έτσι θα υπάρξουν νέα έσοδα για το κράτος, με λιγότερους φόρους, μόνο έτσι θα σταθούν τα ασφαλιστικά ταμεία χωρίς άλλη αφαίμαξη εργαζομένων και συνταξιούχων και μόνο έτσι θα πάρουν ανάσα οι νέοι μας, οι άνεργοι, οι χαμηλόμισθοι.
Γιατi καταγγείλατε στη Βουλή πως «η κυβέρνηση νομοθετεί όχι για το σύνολο των Ελλήνων, αλλά για το στενό κομματικό πυρήνα»; Και τι εννοείτε όταν της καταλογίζετε «ιδεοληπτική φρενίτιδα»;
Εδώ και καιρό, τα κυβερνητικά νομοσχέδια έχουν ως βασικό χαρακτηριστικό την επιβολή μιας ταξικής αριστερής ατζέντας, κατά τρόπο αδιάλλακτο. Φέρνουν μια νοοτροπία σχεδόν καθεστωτική, που την καθιστούν όχι απλώς ταξική, αλλά… τοξική για την κοινωνία. Δείτε τι έγινε στην Παιδεία, στην Υγεία, ακόμα και στον ΟΑΣΘ. Κανένας διάλογος με τους φορείς. Διά νόμου οπισθοδρόμηση σε παθογένειες που για χρόνια η κοινωνία ζητά να θεραπευτούν. Εξόφθαλμο βόλεμα ημετέρων χωρίς καν στοιχειώδη σχετικότητα προσόντων. Και βέβαια, μια σαφής ψηφοθηρική υπόσχεση μετατροπής του Δημοσίου σε μέγα εργοδότη. Καθώς η κυβέρνηση ηττάται σε όλα τα πρακτικά μέτωπα της οικονομίας και απογυμνώνεται η φάρσα της περιβόητης διαπραγμάτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις στο στενό κομματικό ακροατήριο με επίδειξη αριστεροσύνης. Και η αριστεροσύνη αυτή είναι τόσο επιθετική, που λαμβάνει τις διαστάσεις ιδεοληπτικής φρενίτιδας. Νομίζει πως θα σωθεί πολώνοντας και διχάζοντας.
Η Ν.Δ. δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ, που έκοψε τα πόδια της χώρας την ώρα που πήγαινε να περπατήσει
Για τη Ν.Δ. το αίτημα για πολιτική αλλαγή είναι διαρκές, αλλά δεν μπορεί να προκαλέσει εκλογές. Τι είναι αυτό που εκτιμάτε ότι θα μπορούσε να αναγκάσει την κυβέρνηση να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές;
Φυσικά απευχόμασταν -και απευχόμαστε- καταστροφικές εξελίξεις που θα έσερναν την κυβέρνηση σε εκλογές. Νικητές στα ερείπια της χώρας μας δεν θέλαμε ποτέ -και δεν θέλουμε- να περπατήσουμε. Δεν είμαστε ΣΥΡΙΖΑ, που έκοψε τα πόδια της χώρας την ώρα που πήγαινε να περπατήσει. Η διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., όμως, είναι επιζήμια από μόνη της για τον τόπο! Κάθε μέρα που περνά είναι μια χαμένη μέρα για τη χώρα. Προφανώς, δεν υπήρχε περίπτωση να παραδεχτεί τη ζημιά που έκανε και να αναλάβει τις ευθύνες της. Πίστευα, όμως, πως θα επαρκούσε – για την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες- να συνειδητοποιήσει πως το χάσμα που τη χωρίζει από την κοινωνία διευρύνεται καθημερινά. Μπολιάστηκε, όμως, με καθεστωτικές αντιλήψεις και νοοτροπίες, προσπαθεί να κρατηθεί έστω και μέρα παραπάνω και σχεδιάζει να επενδύσει στην πόλωση και το φανατισμό. Είναι η πρώτη κυβέρνηση που… τρολάρει τον εαυτό της στην κοινωνία.
Προσωπικά, πιστεύετε ότι αποτελεσματικότερες λύσεις στα προβλήματα της χώρας μπορούν να δοθούν από μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της Ν.Δ. ή πρέπει σε κάθε περίπτωση να επιδιώξει το κόμμα σας συνεργασίες με άλλες πολιτικές δυνάμεις;
Η Νέα Δημοκρατία βαδίζει, ήδη, προς την αυτοδυναμία και ασφαλώς έχει τη δυνατότητα για αποτελεσματικές λύσεις. Οπως, όμως, έχει πει πολλές φορές ο πρόεδρος του κόμματος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι αποφασισμένη να επιδιώξει ευρύτερες συνεργασίες. Ακούμε το DNA της παράταξης και τις ανάγκες των καιρών. Θέλουμε να ενώνουμε και όχι να διχάζουμε.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής